Inuti Behance: Hur nätverket för kreativa fungerar

Inuti Behance: Hur nätverket för kreativa fungerar

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 10/10/2023

Inuti Behance: Så fungerar nätverket för kreativa

Hittar du mig på Behance? Om du är en designer, konstnär eller på något sätt tillhör den mångfacetterade familjen av “kreatörer,” har du kanske ställt dig den här frågan. Svaret? Om det är nej, fortsätt att läsa den här artikeln: här förklarar vi vad Behance är, hur det fungerar och vilka fördelar det kan erbjuda dig. Om svaret istället är ja, hoppa över den första stycken och fortsätt ändå att läsa: vi har spridit tips som kan vara användbara för att göra din portfölj mer konkurrenskraftig. Vi börjar.

Första steget: Vad är Behance?

Det var år 2006 när Scott Belsky och Matias Corea skapade ett nätverk för kreativa och gav det namnet Behance. Målet? Att stärka kreativa karriärer, organisera den kreativa världen och erbjuda transparens där det saknas. Behance är precis detta: en plattform där kreativa från hela världen kan visa upp sina projekt, interagera med andra talanger, hämta inspiration, utbyta feedback, hålla sig uppdaterade och öppna upp för nya arbetsmöjligheter. Det är med andra ord en plats där du kan arbeta med din personliga varumärkesprofil och om du gör det på rätt sätt, locka nya kunder till dig.

Andra steget: Hur fungerar Behance?

Registrera dig och välj ett eller flera ämnen som intresserar dig. Du kommer att få en anslagstavla med en anpassad flöde.

Behance: här är hur det ser ut för dess användare

Behance: Så här ser det ut för sina användare

De andra avsnitten som du kan komma åt introducerar vi kort här

Upptäck: Här hittar du ‘Behance’s bästa’, det vill säga alla projekt som dagligen väljs ut av nätverkets kuratorer.

Live: Det är en digital bibliotek som samlar live-evenemang som du kan delta i och videor som berättar om andra professionella arbeten. Materialet är organiserat i kategorier.

Profil: Här presenterar du dig själv. Ett tips: var inte snåla med information eller generiska, låt andra förstå din specialisering (logodesign, UX, gränssnitt för appar, illustration…) och vilka färdigheter du är expert på. Självklart bör de projekt du lägger till i din portfölj vara konsistenta med det som beskrivs i din profil.

Positioner: Det är en verklig anslagstavla full av jobbannonser. Denna sektion är användbar för att leta efter lediga positioner. Med hjälp av filter (typ av position, land, stad, kreativt område) kan du visa bara de erbjudanden som intresserar dig.

Skapa ett projekt: Detta är din skyltfönster, där du visar vad du kan göra. Det är avsnittet där du laddar upp alla dina tidigare och nuvarande arbeten. När vi säger ‘alla’ så menar vi bara de bästa. Du behöver inte visa allt du kan göra, utan bara det du är bäst på.

Hur laddar man upp ett projekt?

Om du är ny på nätverket rekommenderar vi att du konsulterar Behances riktlinjer där allt som du behöver veta om plattformen, från hantering av din profil till skapandet av ett projekt, förklaras i detalj. Där kan du hitta svar på alla dina frågor. I väntan på det, låt oss gå in i avsnittet ‘Skapa ett projekt’ och ta en titt på redigeraren.

Första steget: Innehåll

Behance: här är hur du laddar upp dina filer

Behance: så här laddar du upp dina filer

Ladda upp din fil och ge den en tydlig titel. Vi rekommenderar att du alltid inkluderar projekttypen och året för dess skapande, till exempel: “Namn_logodesign_2017”. Skriv en kort men utförlig beskrivning som klargör din kreativa intention, dvs. alla de resonemang som ledde till vissa val. Tänk på denna beskrivning som den rationale som följer med presentationen av ett arbete till en kund. Endast på detta sätt kommer du att kunna framhäva ditt arbete.

Om du presenterar ett mycket detaljerat projekt, för att inte riskera att vissa aspekter går förlorade, rekommenderar vi att du också laddar upp detaljbilder. Om du har dem kan du inkludera utkast, skisser eller en video som visar skapandeprocessen – tänk på att spela in skärmen under designfasen! I allmänhet: försök skapa en slags berättelse som visar inte bara det färdiga arbetet utan också dess skapande och tillämpningar. Med andra ord, skapa storytelling!

I avsnittet “Redigera stilar och layout” kan du anpassa presentationen med layout och textstil för att ge den en personlig touch.

Andra steget: Omslag

Behance: att välja omslagsbilden för ditt projekt

Behance: Att välja projektets omslagsbild

Här arbetar du med omslagsbilden, som verkligen har en avgörande roll: det är den första bilden som människor ser, och den måste vara lockande, väcka nyfikenhet och förutspå (utan att avslöja för mycket) projektet. I detta sammanhang rekommenderar vi att du gör lite forskning på Behance och samlar en lista över de bästa omslagen, så att du kan bli inspirerad och vara mer konkurrenskraftig innan du börjar arbeta.

Tredje steget: Inställningar

Behance: att ställa in projektets inställningar

Behance: Att ställa in projektets inställningar

Här lägger du grundläggande information om ditt arbete: taggar för att placera det i en specifik kategori (de är mycket viktiga för att bli hittad på nätverket), de verktyg du använde för att skapa det, professionella samarbeten, dess beskrivning… När du har fyllt i all information, klicka på “Publicera” och projektet kommer att läggas till i din portfölj. Klart!

Åh, en allra sista tips: ladda inte upp alla dina arbeten på en gång, fördela dem över tid så att de som följer dig inte tappar intresset utan istället fokuserar på varje enskilt projekt.

Det är allt från Behance!