Bli illustratör: 7 steg för att göra din passion till ett yrke

Bli illustratör: 7 steg för att göra din passion till ett yrke

Candido Romano Publicerad den 10/25/2023

Att göra teckning och illustration till sitt yrke är något som många strävar efter. Men det är inte alla som lyckas bli professionella illustratörer och göra sin passion till ett jobb som betalar räkningarna. Med tiden slutar många, eftersom de tror att de inte har någon talang eller slutar vid de första svårigheterna. Men talang är inte nödvändigtvis något medfött: kreativitet är i själva verket en övning som måste odlas varje dag.

Att omvandla sin passion till ett yrke, i det här fallet som illustratör, kräver att man tar ett antal viktiga steg. Idag ska vi titta på en färdplan med praktiska tips för att bli illustratör.

1 – Att bli illustratör: Att börja är det svåraste som finns

En solid grund i allt kreativt arbete är nödvändigt, även för att bli illustratör. Man måste först och främst:

 • Öva mycket: du måste vara expert på ditt ämne, så öva varje dag för att få grepp om anatomi, färg och komposition. Att gå på en illustrationsskola för att få en ordentlig utbildning kan vara bra, men det är inte nödvändigtvis nödvändigt. Det finns också flera onlinelösningar, inklusive Skillshare, som erbjuder bra illustrationskurser som undervisas av framgångsrika professionella illustratörer.
 • Digital eller traditionell illustration: detta är inte viktigt, du måste experimentera med olika tekniker. Det är viktigt att “smutsa ner händerna”, att göra misstag och att försöka igen. En färdig illustration är bättre än en perfekt. Man måste sätta upp mål för sig själv, även om de inte är extrema, som att producera en färdig illustration per vecka. Boken How to Be an Illustrator är en bra utgångspunkt.
 • Vet vem som kom före oss: illustration bör studeras, både samtida författare och de stora från det förflutna. Detta för att lära känna de stilar, tekniker och möjligheter som detta hantverk kan erbjuda. Fifty Years of Illustration är en volym som du absolut måste ha på ditt skrivbord. Att bli illustratör innebär också att ha en korrekt bild av illustrationskonstens tillstånd under den senaste tiden och framåt.
En sida ur boken Fifty Years of Illustration, ordnad i kronologisk ordning – Credits: Laurence King

2 – Att bli illustratör: Att förstå sig själv innan man blir förstådd

När man har byggt upp en solid teknisk grund och känner till olika upphovsmäns arbete börjar en väg som kan vara lång och krokig, men nödvändig. Den som vill bli illustratör måste först ställa sig en grundläggande fråga: vem är jag? Svaret är inte på något sätt enkelt, eftersom man i början tenderar att kopiera stilen hos sina favoritförfattare.

Man måste någon gång hitta sin egen röst, visserligen med influenser från det man har studerat, men tillräckligt unik för att göra det man producerar personligt, för att vara igenkännbar och skapa en stark personlighet genom sina illustrationer.

Med tiden kommer du att inse vad du är bra på och skapa det du älskar: barnillustrationer? Sci-fi-tema? Eller spänner du över olika genrer men behåller en konsekvent stil? På så sätt kan du identifiera dig själv och bidra till marknadsföringsmålen för en viss tidning eller kommunikationsbyrå. Målet är inte att titta på sin illustration och känna sig nöjd, utan att förstå de potentiella kundernas behov (tidningar, tidskrifter, byråer, evenemang) och producera arbete som fungerar, som berättar en tydlig och spännande historia när den kombineras med text. För att bli en professionell illustratör måste man förstå var ens färdigheter och förmågor kan komma till praktisk användning.

Moodboard med olika illustrationer – Credits: Candido Romano

3 – Att bli illustratör: Bygg ditt eget varumärke

Många illustratörer arbetar som frilansare: det innebär att man letar efter kunder att arbeta med, men också, och framför allt, att man kommunicerar sitt arbete så bra som möjligt för att bli hittad. Det räcker inte att bara vara bra, utan man måste också försöka ha en tydlig vision för att bli uppmärksammad, online och offline, av potentiella kunder.

Så kallad personlig branding är mycket mer än en kundlista eller en portfolio, det kommer senare. Istället handlar det om allt en illustratör gör, vad han skriver, hans intressen, hans personlighet. Här är några tips och verktyg för att bygga en stark identitet:

 • Ge en ärlig bild av dig själv: på så sätt kommer dina följare och potentiella kunder också att kunna porträttera dig korrekt. Varumärkesbyggande innebär att bygga upp ett rykte: om du är ärlig mot människor kommer du att se en framtida avkastning.
 • Var konsekvent: i det språk du använder, i din stil, i de ämnen du illustrerar.
 • Ha en konkret visuell identitet: i detta fall måste du ha en igenkännbar logotyp och namn, visitkort (här är några av våra tips).
 • Sätt upp mål på medellång, kort och lång sikt: dessa är användbara för att rikta uppmärksamheten mot ett mål. “Inom två år vill jag publicera en av mina illustrationer i den där tidningen”. Det kanske inte blir verklighet, men under tiden har något hänt: produktionen av nya illustrationer, ansträngningen att kontakta den specifika art directorn. Alla användbara erfarenheter att försöka igen i framtiden. Dessutom kan denna process delas (online och offline) för att visa sig aktiv i allas ögon.
Med förädlade visitkort får du en bättre känsla och utseende – Credits: Pixartprinting

4 – Att bli illustratör: Marknadsför ditt arbete offline

När du har fått erfarenhet inom området, valt de bästa illustrationerna att visa och vilken typ av kunder du ska arbeta med, måste du gå vidare till förvärvsfasen. Det innebär att få potentiella kunder att förstå att du är redo att ta ansvar för vissa jobb som illustratör. Om du verkligen vill tjäna pengar på den här branschen måste du se dig själv som ett företag. Det innebär att du aktivt söker uppdrag, kontakter med kunder, kort sagt att du kallar dig själv med ett ord: illustratör, inte längre aspirant.

Här är några praktiska tips för att göra dig känd.

 • Bygg din portfolio (och visa den): detta är viktigt och bör bäst representera din stil, dina idéer och innehålla ditt bästa arbete. Pixartprinting erbjuder till exempel olika trycklösningar som tidskrifter, kataloger och böcker. Möjligheterna är många och kan tillgodose olika smaker: att trycka din portfölj på ett professionellt sätt är grundläggande för att bli en professionell illustratör.
 • Kom i kontakt med branschen: att delta i mässor och branschevenemang i ditt område och nätverka genom att träffa människor live kan vara mycket användbart för framtiden. Du måste komma ut ur din studio och inte vara rädd för att visa vem du är. Att bli illustratör innebär också att veta hur man rör sig i de olika sektorer där dina produktioner kan hitta en marknad.
 • Ta ditt arbete i händerna på art directors: gör en lista över potentiella kunder som du skulle vilja arbeta med och vem som beslutar om publikationer. Du måste ha en grundlig kunskap om vad byrån eller tidskriften du föreslår handlar om; det är värdelöst att föreslå dig själv utan att veta vilka problem du kan lösa för kunden. En traditionell, men fortfarande användbar, metod är att skicka korta brev med tryckt material, t.ex. ett litet kort eller vykort med din egen illustration för att meddela att du är tillgänglig.

5 – Att bli illustratör: Marknadsför ditt arbete online

Att bli illustratör är också en fråga om image. Idag spelar Internet en grundläggande roll för att marknadsföra sitt arbete. Det är viktigt att skapa sin egen digitala närvaro dag efter dag, det är viktigt att se sitt arbete “blomma”. Rådet är att skapa en onlineportfölj av sitt arbete, till och med med en blogg för att berätta om sin väg och erfarenhet, för att också kunna hittas på Google. En närvaro på minst tre plattformar är också viktigt:

 • Instagram: mycket användbart och fullt av art directors på jakt efter illustratörer. På den här plattformen är hashtags mycket viktiga (t.ex. #art, #illustrationtoday och många andra). De tjänar till att synliggöra ens illustrationer, så åtminstone i detta fall bör de alltid användas, tydligt sparsamt. Rådet är att skapa ett specifikt konto för att visa ditt arbete och delta aktivt. Att följa dina favoritillustratörer (här är en användbar sökmotor för illustratörer) och publicera inlägg regelbundet kan vara till stor hjälp. Att låta andra veta att du uppskattar dem är också till stor hjälp: utan att överdriva kan du kommentera andra konstnärers arbete med hjälp av ditt eget konto. Det måste dock vara konstruktiva kommentarer, inte bara marknadsföring av kommentarer i stora mängder.
 • Facebook, Behance och Dribble: Dessa är också användbara plattformar där du kan skapa en profil och visa vad du kan göra. Det viktiga är att du deltar aktivt och är konsekvent när du publicerar material. Visa ditt arbete, men också sammanhanget: det är inte bara nödvändigt att lägga upp dina färdiga ritningar eller illustrationer. Man kan också lägga upp processen som ledde fram till det färdiga arbetet, skisser, en video när man skapar något.
 • E-post: många art directors föredrar att bli kontaktade via e-post. Du kan då förbereda en e-postlista och skicka den till art directors, inklusive några exempel på ditt arbete och länkar till dina sociala profiler. Det finns också betallösningar som erbjuder kontaktdatabaser, men en enkel sökning efter nyckelordet “Art Director” på LinkedIn kan också löna sig. Självklart ska du aldrig skicka material utan att känna till det företag du kontaktar ordentligt.
Instagram kan verkligen vara ett kraftfullt verktyg för att bli hittad – Credits: Candido Romano

Att bli illustratör är verkligen inte lätt och det är inte en karriär där man kan förvänta sig framgång direkt: det krävs mycket tålamod, mycket arbete och några år för att bygga upp en solid teknisk bas och därefter kunder, men den slutliga tillfredsställelsen kommer att vara stor. Detta är bara några idéer och inspirationskällor som du kan använda dig av för att starta din karriär och bli en professionell illustratör. Men ett grundläggande element får inte saknas för någon som väljer att slå in på denna väg: passion. Att illustrera och rita måste verkligen vara något som ger dig glädje och njutning. Med detta som utgångspunkt blir det lättare att motivera dig och få dig att anta kreativa lösningar och sätta din kreativitet och talang i spel.

Särskilt nu när det är lätt att själv sponsra och propagera via webben blir uppriktig och äkta passion ett nyckelelement i försöken att bli en professionell illustratör.

6 – Att bli illustratör: Att hantera byråkrati

Om du vill bli illustratör måste du, precis som i alla andra branscher, förstå hur detta yrke ska utformas ur juridisk och skattemässig synvinkel.

Att sätta sig in i detta är inte på något sätt enkelt. Låt oss nu försöka ge dig några grundläggande tips som du kommer att behöva titta närmare på. Först och främst måste du svara på en fråga: Är illustration din huvudsakliga yrkesverksamhet eller är det snarare en sekundär verksamhet eller hobby?

Om det är en sekundär och tillfällig verksamhet kan din verksamhet beskattas som tillfälligt samarbete. Du får högst ta emot 5 000 euro netto i ersättning per år (denna siffra ökar något för studenter under 25 år). Om du är illustratör till yrket kommer du förmodligen att överskrida denna gräns under ett år. I så fall måste du skaffa ett momsregistreringsnummer.

Saker och ting förändras om du planerar att huvudsakligen arbeta med förlagsverksamhet. I det fallet innebär kontrakt med förläggare vanligtvis att upphovsrätten överlåts och det är inte alltid nödvändigt att öppna ett momsregistreringsnummer.

7 – Att bli illustratör (och fortsätta vara det): Vidareutbildning

Att uppfylla din dröm om att bli illustratör är något fantastiskt. Gratulerar! Men om du har blivit illustratör har du insett en sak: det är inte ett stabilt mål som du uppnår, det är snarare en ständig resa – lika tröttsam som den är spännande!

När du börjar arbeta som illustratör kommer ständiga förbättringar och sökandet efter kontakter, nya samarbeten och stimulans att vara ditt levebröd. Här är några råd i ämnet.

 • Delta i workshops och utbildningar: Sommarskolor och kurser för yrkesverksamma är ett utmärkt sätt att hålla sig uppdaterad och ge ditt arbete nya inriktningar. Det är också ett bra sätt att skaffa vänner och ta en kort paus från det dagliga arbetet.
 • Mässor är ett annat bra tillfälle att nätverka, att ta reda på vad andra illustratörer gör och vad kunderna efterfrågar. Genom att delta kan du också göra dig känd personligen! I Italien och Europa finns det välkända internationella mässor som Bologna Children’s Book Fair, tillägnad barnförlag och illustration, men också en myriad av mindre, lika intressanta evenemang!
 • Böcker, tidskrifter, bibliotek. Låt oss inte underskatta pappersresurser. Böcker och handböcker kan hjälpa dig att förbättra din stil. Kontinuerlig forskning innebär också att upptäcka, observera och analysera mästerverk från det förflutna (särskilt de dolda och mindre kända). Besök på filialbibliotek eller historiska bokhandlar är alltid en spännande källa till överraskningar.

Så kom igen: du har alla ingredienser för att engagera dig!

Bra arbete