Bokomslag: 5 tips för att skapa ett vackert omslag

Bokomslag: 5 tips för att skapa ett vackert omslag

Alessandro Bonaccorsi Publicerad den 10/26/2023

Även ögat vill ha sin del“, lyder ett känt talesätt.

Ingenting kan vara mer sant! Särskilt när det gäller en bok och dess omslag. Omslaget till en bok är i själva verket den “klänning” som omedelbart slår läsaren, redan innan han eller hon plockar upp boken och bläddrar igenom den. Och precis som man klär sig rätt för att göra ett gott intryck vid en ceremoni eller en viktig händelse, måste man på samma sätt ta hand om estetiken i omslaget och layouten på sin bok, även om vem som helst numera kan få en bok tryckt i sitt namn.

Vem har inte en farbror eller släkting som gärna vill ge ut en bok med sina memoarer så att barn och barnbarn kan läsa dem?

För tjugo eller trettio år sedan gjorde texter av det här slaget copy shops rikare och hade cyklostylens formobjekt, med pocketomslag när man ville investera, häftapparatens stift för att hålla ihop arken när man ville optimera kostnaderna.

Omslaget på en bok är den “klänning” som omedelbart slår läsaren, även innan man bläddrar i den.

Under de senaste tio åren har det vuxit fram en marknad för egenproduktion och egenutgivning av böcker, där författaren är sin egen förläggare, dvs. en egenutgivare.

Därför kan din farbror idag producera och publicera en bok billigare och med högre kvalitet. Kort sagt, om du har ditt manuskript klart och färdigt är det nu en utmärkt tid att publicera det billigt!

Bokomslag och layout räknas! Även för egenutgivare

Marknaden för egenutgivning blomstrar alltmer: bara i Italien finns det cirka 30 000 författare som varje år ger ut böcker och e-böcker på egen hand, helst skönlitteratur, särskilt självbiografisk eller fantasy, men även illustrerade barnböcker, fotoreportage, kokböcker och olika manualer.

Problemet för bokförlagen är att skapa en produkt som uppfattas som kvalitativ, alltså så lik som möjligt de böcker från de bästa förlagen som finns i bokhandeln. Det är uppenbart att grafiska val som bokomslag, layoutkvalitet och tryck kan göra skillnad och bidra till att sprida texter som är värda att uppmärksammas. Därför är ett väldesignat bokomslag det bästa sättet att dra uppmärksamhet till ditt manuskript och öka dess synlighet och försäljning.

I den här artikeln fokuserar vi på 5 korta tips som du bör följa innan du publicerar en bok. Det är tips som hjälper dig att välja omslag till den bok du vill trycka och ta hand om dess layout. Självklart kommer dessa tips in i bilden när du har gjort “huvuddelen” av arbetet. Först när du har skrivit din bok, är nöjd med manuskriptets kvalitet, är säker på att innehållet är bra och är säker på att stavning, grammatik och syntax är korrekt, är det dags att fokusera på våra tips för att publicera en bok som ser bra ut.

Vi kommer att ta itu med:

 • Hitta omslagsbilden
 • Välja typsnitt för omslaget
 • Korrekt layout
 • Publicering av boken

Bokomslag, bokestetik, layout och läsbarhet glöms ofta bort i ivern att snabbt ge ut en bok. Ändå är de viktiga element för att producera och publicera en välgjord bok. För en bok som ser bra ut och har ett attraktivt omslag kommer lättare att locka till sig möjliga läsare. Låt oss tillsammans titta på dessa aspekter att ha i åtanke.

1.Bokomslag: att välja rätt bild

“Omslag är viktiga eftersom varje bok, oavsett form eller storlek, behöver ett ansikte”[1]. Detta är ett citat från Chip Kidd, förmodligen den mest kända och respektlösa bokomslagsdesignern i världen, den som blev känd genom att skapa den logotyp som användes för bokomslaget (och sedan filmomslaget) till Jurassic Park.

Bokomslaget är det första vi ser och måste fånga ögat på ett positivt sätt. Ett omslag med slarvig grafik och en inkonsekvent bild gör den publicerade boken mindre tilltalande, precis som en dålig titel gör din bok en otjänst.

Det första du bör göra är att välja en idé (ett koncept) som kan berätta eller representera bokens innehåll och sedan designa bokomslaget i enlighet med detta.

Omslag till boken Jurassic Park
Omslag till boken Jurassic Park

I fallet med Jurassic Park var konceptet dinosaurien som vi ser den i museet och teckningen gjordes liten och förstorades sedan. Den svarta, monstruösa skelettsilhuetten berättar väl om den spänning som löper genom romanen. Ett bokomslag som har blivit ett riktigt varumärke, känt över hela världen.

Bokomslaget är det första vi ser och det måste fånga ögat på ett positivt sätt.

När idén är fastställd måste vi leta efter en lämplig bild som överensstämmer med vårt koncept.
Vi kan använda oss av stockbilder (gratis eller betalda), eller beställa eller köpa dem från en professionell (designer eller illustratör).

Användbara webbplatser för att köpa bilder till omslaget

Här är några användbara webbplatser där du kan köpa bilder:

Kom alltid ihåg att informera dig väl om vilka rättigheter du har när du köper eller laddar ner bilder från de webbplatser som anges ovan. Vissa bilder får endast användas för böcker eller publikationer inom en viss upplagegräns, för andra måste upphovsmannen anges. I det senare fallet räcker det att ange namnet på upphovsmannen till bilden, vanligtvis på baksidan av titelsidan eller omslagets baksida.

Var därför noga med att kontrollera rättigheterna för användning av bilder i publikationer innan du kopierar dem till ditt omslag. Det är bättre att göra detta innan du trycker och distribuerar boken, i stället för att behöva dra tillbaka exemplar eller betala böter för upphovsrättsintrång.

Kontakta frilansande illustratörer och grafiska formgivare för omslaget

Om du inte själv är grafisk formgivare eller illustratör kan du, utöver bilderna, kontakta en frilansande illustratör, formgivare eller grafisk designer för att ta fram omslaget till din bok. Om du känner en pålitlig grafisk formgivare kan du fråga honom. Annars kan du titta på de bilder du hittar på Behance: du kommer att kunna identifiera de fotografier, grafiska verk och illustrationer som mest inspirerar dig och som du tycker stämmer bäst överens med din omslagsidé. Behance är ett slags online-aggregat för grafiska formgivare, illustratörer och designers, och låter dig bläddra igenom deras portföljer, deras skapelser och komma i kontakt med dem du tycker är intressanta.

Det finns också Fiverr-plattformen, som låter dig komma i kontakt med frilansande illustratörer och grafiska formgivare från hela världen, från vilka du kan beställa ditt arbete till ett lågt pris.

Det finns ingen bättre lösning: när du har identifierat den idé som omslaget ska byggas kring måste du inspireras genom att leta och bläddra tills du hittar det foto, den bild eller illustration som du tror bäst kommer att förkroppsliga omslaget till din bok.

När bilden har valts måste vi skära den på rätt sätt. Ofta fungerar detaljerna i en bild bättre än hela bilden.

Gör en sökning på Google eller Pinterest med nyckelorden “best book covers” eller “best book covers” så får du se dussintals fantastiska exempel på bokomslag som kan inspirera dig.

2.Bokomslag: välj typsnitt och färg

Typsnittet är lika avgörande som bilden för att ett bokomslag ska bli lyckat: att använda en känslig bild med ett aggressivt typsnitt förmedlar ett annat budskap än ett känsligt typsnitt som används för samma bild.

Ur grafisk synvinkel bör vi utforma ett bokomslag som en affisch (det är vad Bruno Munari brukade säga), eftersom det måste synas på långt håll och vara lätt att känna igen.

Riccardo Falcinelli, en art director, designer och populariserare som har arbetat med förlagsgrafik i flera år, uttryckte det så här i en artikel för Il Post: “Det är viktigt att det finns en enda fokuspunkt. Detta gäller framför allt för skönlitteratur som tilltalar alla, och i mindre utsträckning för avancerad facklitteratur som tilltalar dem som redan vet. När det gäller färger är de i Italien alltid mer eller mindre desamma: rött, vitt och svart för essäer; gult, svart och rött för skönlitteratur.”

Vi undviker alltför udda typsnitt eftersom de drar all uppmärksamhet till sig: om bild och titel är tillräckligt starka och representativa för innehållet är det bättre att ta det säkra före det osäkra med klassiska typsnitt, och skilja mellan sans, serif och slab beroende på typ av bok (skönlitteratur eller essä och vilka fält). Här hittar du fler tips för väldesignade omslag innan du publicerar en bok.

Omslag till en bok utgiven av Adelphi: källa: https://www.adelphi.it/
Omslag till en bok utgiven av Adelphi: källa: https://www.adelphi.it/

3.Bokomslag: exempel för inspiration

Det kanske enklaste rådet att ge är att ta inspiration från dem som har gett ut böcker för att försörja sig, och det i flera år: förlagen.
Varje förlag har sin egen stil och sitt eget sätt att utforma böcker och välja omslag.
Här hittar du till exempel en nyfiken inblick från Il Post i de typsnitt som används av italienska förlag. Som du kan se finns det många viktiga försiktighetsåtgärder innan man publicerar en bok, som det inte finns någon utväg ifrån.

Att observera, bryta ner och mäta grafiken på de omslag vi gillar är ett bra sätt att förstå dem. Och inte bara det: vi försöker ta intryck av de format som förlagen använder för att bestämma hur vi vill att vår bok ska uppfattas (billig, lyxig, innehållsrik, rolig, lätt, djupgående, etc.). Att ge ut en bok innebär också att positionera den på marknaden: föreställ dig vem den ideala läsaren kan vara och förbered ett omslag som ger den ett utseende som överensstämmer med den historia som berättas, som kommer att tilltala dem.

4.Bortom bokomslaget: utforma interiören (layoutfrågor)

Förutom bokens omslag måste en välgjord sidlayout fastställas innan den publiceras. Det gör boken lättare och smidigare att läsa, och när en bok är lättläst upplevs författarens röst som mer seriös och trovärdig av läsarna. Att marknadsföra en bok med ett attraktivt omslag, men en slarvig layout, är som att sälja en bil med en motor som en Ferrari och en kaross som en billig halvkombi.

Exempel på layout för en boksida. Källa: https://www.flickr.com/photos/federiconovaro
Exempel på layout för en boksida. Källa:
https://www.flickr.com/photos/federiconovaro

Det är viktigt att utforma sidlayouten väl: skillnaden mellan att ge ut en bra bok och att ge ut en amatörbok görs av de små detaljerna. Det är dessa detaljer vi tenderar att förbise, men de behövs för att få sidor som är läsbara och underlättar för läsaren, så att hans eller hennes blick lätt kan fokusera på läsningen och låta fantasin flöda, utan störande grafiska element.

Här är de detaljer i sidlayouten som ofta förbises:

 • marginaler: detta är utrymmet mellan texten och sidans snitt; det måste ha rätt avstånd från kanten, så att textblocket är proportionerligt och i mitten av sidan; den inre marginalen, bindningsmarginalen, måste också beaktas, eftersom för lite utrymme dömer texten att försvinna i mörkret i vikningen;
 • Rubriker och sidnummer: dessa används för att läsaren ska kunna orientera sig i boken; de ska informera utan att störa; sidnumret kan placeras i hörnet eller i mitten av den nedre delen av sidan; dessa element spelar en avgörande grafisk roll i de mest kreativa böckerna (fotografi, illustrationer, grafik etc.).
 • Öppna sidorna: att publicera en bra bok innebär också att introducera läsaren till dess innehåll på ett progressivt sätt, enligt gamla typografiska regler; det finns en mer eller mindre typisk sekvens av sidor, som utmärks av antipasto, knapphål, frontispice, kolofon och eventuella skyddssidor; att känna till dessa och vad de måste innehålla gör boken mer trovärdig;
 • Kontrollera att det inte finns några enstaka ord i början av en sida eller i slutet av ett stycke, för korta rader och mellanrum mellan ord (orsakade av felaktig justering, felaktig kerning eller dåligt utformade teckensnitt) som skapar irriterande optiska effekter och slutligen att justering och avstavning fungerar korrekt.

Att publicera en bok som har tagit dig helger, nätter och tid och samtidigt försumma dessa aspekter är ett riktigt brott. Kom ihåg: efter allt arbete behövs en sista ansträngning för att ta hand om dessa detaljer också.

5.Från bokomslag till layout: det är dags att trycka

Har vi hittat rätt omslag och den tydligaste layouten för att göra det enklare för läsarna? Då är vi nästan där! Innan vi skickar boken till tryckeriet måste vi kontrollera vilka filinställningar som krävs av det tryckeri som vi vänder oss till.

När vi har fått denna information fortsätter vi med produktionen av PDF-filen, inte förrän vi har gjort en preflight-kontroll, dvs. en simulering som gör att vi kan hitta eventuella fel i filen för tryckning. Adobe Indesign har en mycket noggrann Preflight Check-funktion.

De vanligaste felen är:

 • Bilder eller färger som inte konverterats till CMYK (vilket är den färgmodell som används i boktryck; du kan lära dig mer här);
 • Skadade teckensnitt;
 • Länkar till bilder som inte fungerar och därför använder lågupplösta bilder;
 • Dolda eller tomma textrutor.

När allt har kontrollerats är vi redo att slutligen skriva ut vårt arbete: allt vi behöver göra är att ta PDF-filen, skicka den till skrivaren och vänta på ett e-postmeddelande eller ett telefonsamtal för att informera oss om att den har skrivits ut.

När du äntligen har tryckt boken och står framför de fyllda lådorna kommer du att se fram emot att öppna dem för att äntligen ha resultatet av ditt arbete i dina händer och kunna sprida de berättelser, bilder och reflektioner som du har tryckt. Framför sig har man inte bara en bok med ett vackert omslag, utan också en bok som är lättläst och estetiskt tilltalande. Att ge ut en bok är lite som att göra en liten resa, men med lite tålamod och rätt omsorg kommer resultatet att bli en stor tillfredsställelse för dig och dina läsare!

[1]https://99designs.it/blog/book-design/chip-kidd-book-cover-design/