Design av vinetiketter: trender och tekniker för en utsökt etikett

Design av vinetiketter: trender och tekniker för en utsökt etikett

Chayma Akkachi Publicerad den 12/13/2023

Vinetiketter: de senaste designtrenderna

Att bestämma vilken flaska vin man ska dricka kan vara en utmaning.

Vissa vet vad de vill ha och föredrar ett vin från en viss druva eller region. Vissa gillar bara friska vita viner, medan andra föredrar ett tanninrikt rött. Men de flesta av oss kanske inte är så insatta i detta ämne och när vi väljer en flaska vin som present eller till en middagsbjudning gör vi det främst baserat på etiketten.

I den här artikeln ger vi dig en översikt över designtrender för vinetiketter och deras produktion, och avslutar med några tips och tricks för att skapa din egen etikett.

Vinetiketter: en nisch för designers att ta sig an?

En undersökning som genomfördes av wine.net 2016 visar att en stor andel av konsumenterna väljer ett vin baserat på etiketten. Detta är knappast förvånande: en etikett kan säga mycket om ett vin, till exempel kan den få det att verka mycket dyrt (även om det inte är det), fräscht, modernt eller anspela på en viss smak. Vinkonsumtionen i världen ökar ständigt. År 2018 uppskattades den totala volymen producerat vin till 292,3 miljoner hektoliter globalt. Små vingårdar och ekologiskt producerade naturviner blir alltmer populära, vilket leder till ökade inköp i butiker och stormarknader. En vinodlare vill sticka ut för att fånga konsumentens uppmärksamhet, men också för att presentera sitt vin på bästa möjliga sätt, berätta en historia och, framför allt, få människor att vilja prova det.

Vingård:
https://www.toccovini.com/linea-riserva/
Design av vinetiketter:
http://www.conceptstore-adv.it/
, Källa:
https://www.behance.net

En vinetikett förmedlar information som, beroende på ursprungsland, till och med är föreskriven i lagar och förordningar. Förutom lagstadgad information är den text som trycks på en vinetikett också avgörande, eftersom den ger en beskrivning av vinet, dess region och vinodlaren. Texten på en vinetikett är lika viktig som texten på en reklamaffisch: det är med hjälp av den som varumärket kan tala till sina konsumenter.

Klassisk eller modern: vilken design ska man använda på vinetiketter?

Dagens vinproducenter är djärvare och experimenterar mer med sina flasketiketter: de anlitar ofta designers och byråer för att skapa exceptionella etiketter. Precis som antalet viner ökar, ökar också antalet etikettdesigner (det finns några trender som vi kommer att förklara nedan).

Vinetiketter: exempel på klassisk stil

Många traditionella vingårdar värnar om sitt arv och ger vinet en vintage-look som ger en känsla av hög kvalitet. Detta representeras av etikettens design: ett kalligrafiskt typsnitt antyder gamla dagar och därmed tradition. Vi hittar ofta illustrationer av en vingård på en varmtryckt bakgrund i guld som ger flaskan ett dyrt utseende.

Den här designen togs fram för omprofileringen av en traditionell fransk vingård som grundades för drygt 500 år sedan. Vingården Chateau Fonplégade bestämde sig för att behålla de flesta av de klassiska elementen, som det kalligrafiska typsnittet, illustrationen av vingården och en blandning av dämpade färger, för denna klassiska vinetikettdesign.

I jämförelsebilden kan du se att endast perspektivet har justerats och att utseendet överlag verkar “renare”: tack vare denna design kommer etiketten omedelbart att få dig att tänka på ett fint franskt rödvin.

Vinodling: http://www.fonplegade.eu/Our-Wines/Chateau-Fonplegade, Design: https://cfnapa.com, Källa: https://www.pinterest.de/
Vinodling: http://www.fonplegade.eu/Our-Wines/Chateau-Fonplegade, Design: https://cfnapa.com, Källa: https://www.pinterest.de/
Vinodling:
http://www.fonplegade.eu/Our-Wines/Chateau-Fonplegade
, Design av vinetikett:
https://cfnapa.com
, Källa:
https://www.pinterest.de/

Samma känsla får man när man tittar på denna vackra design för en spansk Rioja-etikett. Användningen av ett mycket traditionellt, dämpat och rent typsnitt, nästan ingen färg på etiketten och den eleganta placeringen av information berättar historien om ett vin, tillverkat av en traditionell vingård som kan sin sak.

Vingård:
http://www.gilberzal.es/
Design av vinetikett:
https://www.tsmgo.es/es/
, Källa:
https://www.packagingoftheworld.com

Vinetiketter: Modern design eller modern kons

Att designa en vinetikett med bilder, moderna typsnitt, abstrakta mönster och färger eller asymmetriska former kommer garanterat att väcka uppmärksamhet hos vinentusiaster. Det kan vara mycket oväntat och är ett utmärkt sätt att introducera ett nytt vin för konsumenterna eller modernisera ett välkänt vinmärke.

De flesta vingårdar i norra Italien använder mycket klassiska etiketter, men den här nya producenten skakar om marknaden med sin moderna design. Geometriska motiv används endast i svartvitt och är olika för varje produkt. Informationen är placerad horisontellt på sidan av etiketten istället för vertikalt, som beskrivningen av ett konstverk på ett museum.

Vingård:
http://www.bigagnoliwines.com/en/home-en/,
Design av vinetiketter:
http://www.onicedesign.it/,
Källa:
http://lovelypackage.com

Denna spanska vinetikettdesign berättar också en personlig historia: en historia om vänner och sociala nätverk. På avstånd ser etiketterna helt enkelt vackra och färgglada ut, men “Etikettdesignen syftar till att använda språket från Instagram (där vi ser bilder på våra vänner) men med suddiga bilder, liknande laddningsupplevelsen när vi inte har en stabil internetanslutning”. Ett tydligt modernt tillvägagångssätt för en traditionell dryck.

Vingård:
https://jaumejorda.com/
Design av vinetiketter:
http://ingridpicanyol.com/
, Källa:
https://www.behance.net

Vinetiketter: Minimalistisk design

Nuförtiden har minimalism fångat allas intresse och kan vara en av de starkaste trenderna. Från inredning till branding och livsstil – minimalism används för närvarande även för etiketterna på olika vinmärken. Det innebär i allmänhet att budskapet på flaskan är reducerat till ett minimum, med elementära bilder och former, mycket lite färg och enkla kantiga tecken. Ibland kan vinets eller producentens namn och logotypen vara de enda synliga elementen. I detta helt tyska exempel har vingården bara lagt till namnet på vinet och logotypen. Små detaljer, som att logotypen även finns på flasklocket, visar att etikettens design är väl genomtänkt, även om den är minimal.

Vingård: Weingut Korrell Johanneshof, Vinetikettens design:
https://www.medienagenten.de/,
http://lovelypackage.com

I likhet med den föregående är denna design för en spansk vingård, som använder piktogram och enkel teckenplacering. Tryckmetoden är också avgjort minimal: vid närmare granskning märker vi att designen är utskuren snarare än tryckt, vilket gör att flaskan kan lysa igenom och ge designen dess “färg”.

Vingård:
https://cellermasroig.com/en/
Design av vinetiketter:
https://www.atipus.com/
, Källa:
https://www.packagingoftheworld.com

Vinetiketter: Bilder och illustrationer

Denna trend är eller kan vara lik modern konst, men inte nödvändigtvis abstrakt konst. Vissa varumärken och vingårdar använder denna trend för att särskilja ett visst vin (t.ex. en specialblandning eller begränsad upplaga) eller introducera en ny sort i sitt sortiment.

Andra vinodlare (och deras designbyråer), å andra sidan, använder illustrationer i etiketter helt enkelt för att ha lite kul. Projektet nedan beskrivs som “en serie illustrationer som tolkar de figurer (knekt, riddare och kung) och färger (deniers, koppar, svärd och klöver) som är karakteristiska för den spanska kortleken”.

Vingård: Naipes Wines, design av vinetiketter:
http://brandsummit.es/
, Källa:
https://www.behance.net/

Istället för en serie bilder och illustrationer använder en tysk vinproducent en stor illustration på etiketten och förpackningen. Utformningen avstår från logotypen och detaljerad information och drar helt enkelt, men med stor effekt, konsumentens uppmärksamhet.

Vinföretag:
http://www.heyl-zu-herrnsheim.de/en/
, Design av vinetiketter:
https://linkup.design/
, Källa:
https://www.packagingoftheworld.com

Vinetiketter: typografiska etiketter

Om du tror att denna trend liknar minimal design, kan motsatsen också vara sant. Att använda typografi i designen av vinetiketter kan vara ett intressant och smart val. Vissa varumärken blandar flera typsnitt för att skapa bilder och inkludera information. Andra vinodlare använder det för att ge en viss samstämmighet i sortimentet, men också för att få flaskorna att sticka ut rejält.

Så är fallet med följande italienska viner. De tillverkas i familjens vingård och designen består av stora feta bokstäver, svart på vitt eller vitt på svart, för ett enkelt men mycket konsekvent utseende. Det är intressant hur ett klassiskt typsnitt används på ett så smart sätt.

Vingård:
http://www.casulavinaria.com/
Design av vinetiketter:
http://www.unik.love/,
Källa:
https://worldbranddesign.com

Men det är inte alltid nödvändigt att använda välbekanta typsnitt i en design för en textrik vinetikett. Ett anpassat typsnitt eller till och med en handskriven logotyp ger produkter, som i det här exemplet, en unik personlighet som är helt uppenbar.

Vingård: Inanfora Tullum Rosso, Design av vinetikett:
http://www.conceptstore-adv.it/
, Källa:
https://www.behance.net

Vinetiketter: guldfolie och prägling

En vinetikets design, utseende och attraktionskraft är naturligtvis avgörande för att ett varumärke eller företag ska sticka ut, men hur den produceras kan vara lika viktigt. Med vissa tekniker kan man tillföra så mycket att till och med produktionen blir en del av den slutliga looken.

När det gäller den klassiska designtrenden, om varumärken vill att produkten ska se dyr och högkvalitativ ut, kommer guld- eller silverfoliestämpling och prägling att göra flaskan ännu mer speciell. Båda teknikerna kan användas för att försköna etiketten, men de kan också vara en del av själva designen: kanske måste druvans namn stå ut eller kanske innehåller bilderna element som kan framhävas med hot stamping i guld.

Och naturligtvis ger båda metoderna konsumenten en mycket trevlig taktil upplevelse: det kan till och med vara den främsta anledningen till att de väljer den flaskan och inte en annan!

För att skapa en unik produkt behöver du inte bara tänka på etiketten, utan även på förpackningen. En italiensk vingård använder guldfolietryck på både flaskor och förpackningar.

Vingård:
https://www.toccovini.com/linea-riserva/
Design av vinetiketter:
http://www.conceptstore-adv.it/
, Källa:
https://www.behance.net

Prägling eller folietryck ger eleganta etiketter, men för vissa vinodlare som producerar flaskor i begränsad upplaga kan designen bli mycket speciell. Denna finish är banbrytande – guldfolie, anpassad färg, tjockt svart papper – en etikett gjord för en begränsad upplaga av ett speciellt vin.

Vingård:
https://www.vignamaggio.com/
, Design av vinetiketter:
https://www.landerproject.it/
, Källa:
https://www.behance.net/

Hur designar man den perfekta vinetiketten?

Eftersom produktionen och konsumtionen av vin inte kommer att upphöra på kort sikt, kan byråer, designers och typografer dra nytta av denna trend och komma in i vinetikettbranschen. Branschen är full av givande och roliga jobb, men vad behöver du tänka på när du ger dig in på detta område?

Forskning är det första viktiga steget. Beroende på produktens ursprung finns det vissa regler som måste följas när det gäller den obligatoriska information som måste finnas på drycker för konsumenten. Se till att du känner till dem.

Från produktionen till konsumentens bord passerar en vinflaska, och därmed dess etikett, genom många händer och situationer. Etiketter är våta, kylda, uppvärmda och hanteras mycket av tiden. Tänk på allt detta när du väljer material och tryckmetod, så att etiketten ser ny och modern ut. Informera dig om produkten och producenten. Vad är historien om vingården? Finns det något att berätta om vinodlaren? Kanske till och med prova vinet! Denna sektor är genomsyrad av historia och tradition, och många utnyttjar detta för att skapa en etikett som gör att köparen genast väljer en viss flaska.