Trycktekniker hemma

Trycktekniker hemma

Eugenia Luchetta Publicerad den 10/26/2023

För alla typer av professionella behov finns det många trycktekniker som blir alltmer sofistikerade, innovativa och effektiva, från offsettryck till digitaltryck, screentryck, självhäftande vinyl…

Men ibland kan det helt enkelt vara ett sätt att experimentera, fördriva tiden och skapa unika verk, som visserligen inte har samma precision och förutsägbarhet som professionellt tryck, men som ändå kan ha intressanta kvaliteter.

Här beskriver vi två mycket olika tekniker, linoleumsnitt och solvent transfer, som båda enkelt kan göras hemma, på kort tid och till en begränsad kostnad.

Linoleumtryck

Linoleumtryck är en typ av relieftryck där man, som namnet antyder, använder ett tunt block av linoleum (alternativt även adigraf). Tekniken följer samma principer som träsnitt, men linoleumets mjukhet och enkla bearbetning gör det lämpligt för en bredare publik, inklusive studenter och amatörer.

Porträtt av en ung kvinna av Cranach den yngre, Pablo Picasso (1958)
Vår, Henri Matisse (1938)

Behövs

 • Linoleumskiva
 • Mejslar för gravering
 • Blyertspenna, karbonpapper (tillval)
 • Utskriftsrulle
 • Trasa eller träsked, bakplåtspapper (tillval)
 • Bläck för relieftryck
 • Glasskiva
 • Papper
Baksidan av Brice’s ladugård, William Seltzer Rice (1940)

Linotypeprocessen

1.Ritning

Rita direkt på plåten med en blyertspenna eller ett ark karbonpapper och spåra en ritning som gjorts på papper. Tänk på att bilden i slutet av processen kommer att överföras spegelvänd.

Bild av Holly Newnham, från
Handprinted

2.Konturer

För att kunna skära ut matrisen utan att riskera skador är det viktigt att hålla handen fri bakom mejseln, ifall spetsen skulle komma ur kontroll. Med en V-formad mejsel, snida linoleum precis utanför konturen av designen och spåra kanterna. Detta gör att konturerna blir mer definierade och skarpa när de trycks. Allt som är urholkat kommer inte att tryckas.

Bild av Holly Newnham, från
Handprinted
Bild av Holly Newnham, från
Handprinted

3.Bakgrund

Om bakgrunden till den förberedda bilden är tänkt att vara vit, måste hela bakgrunden tas bort från plattan. En bred U-formad mejsel är det perfekta verktyget för att ta bort stora delar av linoleum på kort tid. Det är inte nödvändigt att gräva för djupt, utan det är snarare tillrådligt att hålla sig till ytan för att inte exponera duken på baksidan.

Bild av Holly Newnham, från
Handprinted

4.Före tryckning

Om man vill ha en god noggrannhet kan man använda ett registerblad för att kontrollera att stencilen är centrerad och rak på tryckpapperet.

Stryk sedan lite färg på glasskivan och rulla den både vertikalt och horisontellt tills färgen är mer formbar och sprider sig jämnt utan att lämna linjer eller ränder.

Bild av Holly Newnham, från
Handprinted

5.Utskrift

Fördela färgen på plåten och se till att alla reliefområden får färg. Lägg tryckpapperet ovanpå plåten och täck med bakplåtspapper. Gnugga ytan med en träsked, grytlapp eller trasa i några minuter tills bilden har överförts.

Bild av Holly Newnham, från
Handprinted

6.Rengöring

Linoleumstencilen kan rengöras och återanvändas flera gånger. Använd en våt trasa för att ta bort överflödigt bläck. Det är bäst att undvika att placera arket under vatten, eftersom det riskerar att bli styvt och böjas. Den våta trasan kan också användas för att rengöra rullen och glasskivan innan du tvättar dem under vatten.

Överföring med lösningsmedel

Denna relativt okända tryckteknik gör det möjligt att överföra bilder från ett pappersark till (nästan) vilken annan typ av yta som helst. Olika typer av lösningsmedel kan användas: ett av de mest effektiva är nitroförtunning, men tekniken fungerar också med vissa speciella typer av aceton och trikloretylen. I vilket fall som helst följer alla varianter samma process.

Utrustning

 • En laserutskriven bild på ett pappersark
 • Yta som ska tryckas på (papper, trä, sten…)
 • Nitroförtunning (eller annan förtunning som innehåller trikloretylen)
 • Ansiktsmask och handskar
 • Bollar av bomull

Försiktighetsåtgärder

Processen bör helst utföras utomhus eller i en ventilerad miljö, med handskar och mask, för att undvika direktkontakt eller inandning av lösningsmedlet.

Processen: överföring med lösningsmedel

1.Förberedelse

Det första steget är att förbereda bilden, som ska skrivas ut i svartvitt med en laserskrivare, helst på ljust, slätt, obestruket papper. Den valda bilden ska skrivas ut spegelvänd, så att den blir rak vid överföringen. Det är nödvändigt att använda en laserskrivare (och inte bläckstråle) och att ha en bild med bra kontrast, annars kommer överföringen inte att fungera.

2.Överföring

Använd handskar och mask och placera bilden med den tryckta sidan nedåt på den yta du vill trycka på. Använd en bomullsrondell eller en rondell fuktad med lösningsmedel och gnugga det tryckta området tills bilden har överförts. Beroende på hur mycket thinner som används kan resultatet bli mer likt den laserskrivna bilden eller mer “experimentellt”.

Det här är helt klart två tekniker som fungerar väldigt olika och kräver olika färdigheter. Den första, mer “konstnärliga”, kräver mer fingerfärdighet, den andra, mer tekniska och experimentella, går ut på att prova sig fram och kan vara särskilt intressant när den används på trä eller sten. I båda fallen finns det utrymme för att utforska och anpassa teknikerna till det egna projektet.