Instagram för konstnärer, illustratörer och designers: hur man gör sociala medier till en marknadsföringsmaskin

Instagram för konstnärer, illustratörer och designers: hur man gör sociala medier till en marknadsföringsmaskin

Candido Romano Publicerad den 10/25/2023

Instagram-profiler för illustratörer, serietecknare och grafiska formgivare: användbara tips

Instagram har länge varit en populär plattform för illustratörer, serietecknare, grafiska formgivare och konstnärer som vill visa upp sina verk, hitta nya frilansjobb eller helt enkelt skapa och utveckla en grupp fans kring sin konst. Facebooks sociala medier har trots allt mer än en miljard aktiva användare världen över.

Vi har redan sett de 5 grundläggande stegen för att bli illustratör. Ett av dessa inkluderar ett särskilt steg som vi kommer att gå in mer i detalj på i den här artikeln, och det är marknadsföring, särskilt på Instagram. Många konstnärer underskattar denna grundläggande aspekt och fokuserar bara på produktion. Att marknadsföra sitt arbete på sociala medier har istället blivit avgörande för att vara relevant, öka kontakter som kan leda till konkreta engagemang och i allmänhet positionera sig som konstnär.

Här är de viktigaste strategierna för att skapa en stark närvaro på Instagram, även om du börjar från noll.

Skapa en tilltalande profil

Det första steget är naturligtvis att skapa en profil på Instagram. Alla kan göra det, men rådet är att byta till en företagsprofil, som det sociala nätverket kallar “professionellt konto” eller “Instagram Business“. För den som redan har en Instagramprofil och tänker göra detta byte är det hela mycket enkelt: gå bara till appens inställningar och välj i menyn “Byt till ett professionellt konto”.

Med en sådan profil kan du få statistiska uppgifter om dina följare och ditt kontos prestanda, men också möjligheten att sponsra inlägg. Med detta sagt, här är de allmänna tipsen för att ha en intressant profil:

 • Profilfoto: detta är ett av de viktigaste elementen, eftersom det omedelbart identifierar karaktären och identiteten hos varumärket eller personen bakom alla typer av verk, oavsett om det är en illustration eller ett grafiskt konstverk. Allt du behöver göra är att välja en ritning eller en del av ett verk som representerar din konst. Formatet måste vara minst 110×110 pixlar, men en optimal profilbild mäter 180×180 pixlar.
 • Bio: detta är det verkliga visitkortet för konstnären och förmodligen den viktigaste textdelen av profilen. Här ska texten vara perfekt redigerad och det finns också möjlighet att inkludera en länk, kanske till ens egen portfölj eller webbplats, samt några hashtags som representerar ens varumärke.

Att sätta innehållet i centrum

När profilen har skapats måste man fundera på en exakt innehållsstrategi, dvs. vad och när man ska publicera. Det är visserligen lättare att publicera “när man känner för det”, men man måste vara långsiktigt organiserad och konsekvent i sina publiceringar om man vill uppnå en bra närvaro på plattformen och få ett stort antal följare. Här är några tips för att ha en bra innehållsstrategi:

 • Du bör bara använda profilen för att visa ditt arbete som illustratör, serietecknare eller grafisk designer. Om du vill lägga upp bilder av ett landskap eller en stad är det bättre att göra det på ett annat konto.
 • Instagramprofilen kan också ses som ett sätt att dela med sig av den process som en illustration skapas genom. Många visar också “bakom kulisserna” eller korta videor eller foton när arbetet tar form.
 • Den bildtext som följer med bilden är mycket viktig för att skapa interaktion med användarna på plattformen. Gränsen är 2200 tecken, men som Sprout Social föreslår är en bra textlängd under 150 tecken för organiska inlägg, vilket sjunker till 125 för sponsrade inlägg. Det är också ofta användbart att ställa frågor i bildtexterna till inläggen för att skapa omedelbart engagemang.
 • I egna bilder eller illustrationer är det också en bra idé att inkludera en vattenstämpel, kanske i det nedre högra hörnet, med “follow @username”. På så sätt framgår det direkt vem som är upphovsman till bilden, som blir lättare att hitta: ett användbart knep särskilt om verket delas utanför Instagram.

Förstå och utnyttja potentialen hos hashtags

Hashtags på Instagram är mycket viktiga: du kan använda upp till 30 av dem per inlägg och de gör det definitivt möjligt för dig att göra ditt innehåll mer synligt. Plattformen är full av art directors som är på jakt efter konstnärer eller illustratörer att anställa, så särskilt de som fortfarande har få följare bör använda hashtags på ett intelligent sätt för att exponera sitt arbete för en bredare publik. Hashtags på engelska används ofta, återigen för att nå ut till en bredare publik. Här är några tips:

 • Du måste använda rätt hashtags för varje inlägg. Hashtags på Instagram kan delas in i “allmänna” och “specifika”. Allmänna hashtags är t.ex: #art, #artaccount, #art_4share, #artist, #artwork och #dailyart. Genom att göra en sökning på plattformens interna motor kan du också se antalet inlägg som är relaterade till den specifika hashtaggen, så i princip hur “trångt” en specifik hashtag är.
 • De “specifika” hashtaggarna, å andra sidan, handlar om vilken typ av teckning som visas i inlägget: är det en skiss? En handritad teckning? En digital illustration? För varje sådant verk är det bäst att söka efter och använda olika hashtags. För teckningar är det till exempel bra att använda #drawings, #draw, #drawingskill, #instadraw. För skisser finns naturligtvis #sketch, men också många andra som #sketchartist, #sketchbook, #sketchbookpages och #digitalsketching. För illustrationer finns #illustrations, #illustrating, #illustration_best, #illustratorofinstagram, #illustrator och många andra.

Det är därför viktigt att förstå sitt arbete och välja innan man publicerar en lista över hashtags om ämnet. Det är mycket användbart för detta arbete att använda en hashtag-sökmotor som den här, som också rekommenderar liknande hashtags och visar intressanta data för att skapa en mer informerad strategi.

Creare engagemang per crescere

För att se till att ens inlägg ses av så många som möjligt, och kanske av beslutsfattare som man kan föra en dialog med, måste man ha rätt strategi för att engagera sina följare. Utgångspunkten är denna: Instagram belönar de som producerar mycket innehåll, med andra ord de som publicerar ofta. Här är några tips:

 • Följ och interagera med andra konstnärers inlägg med likes och kommentarer. Målet är att bli en del av ett community av konstnärer att knyta kontakter med. På så sätt är det troligt att ens profil uppmärksammas, besöks och följs. Självklart ska man inte överdriva med kommentarer och likes, utan utföra dessa åtgärder särskilt med artister som faller en i smaken.
 • När man får en följare är det lämpligt att inleda en kort konversation med honom eller henne, även om det bara handlar om att tacka. Detta beteende för konstnären mycket närmare människor som uppskattar hans eller hennes arbete och kan alltid öppna nya möjligheter.

Utnyttja kraften i Instagram Stories

Allt fler designers och illustratörer använder Instagram Stories för att marknadsföra sitt arbete. Det är efemärt innehåll som försvinner från plattformen efter 24 timmar, men som i allmänhet också visas oftare än klassiska inlägg. Här är några kreativa sätt att använda Stories:

 • Stories bör inte publiceras på samma sätt som inlägg. Istället kan de användas för att visa ditt arbete på ett mer naturligt sätt. En bakom kulisserna-video av en illustration, ett foto av konstnären som skapar: om ens flöde praktiskt taget är portfolion, kan Stories visa den kreativa processen istället.
 • Du kan också visa skisser genom att lägga till fina textkommentarer.
 • Klistermärken för att ställa frågor, göra omröstningar eller lägga till hashtags ska inte heller underskattas, men framför allt möjligheten att infoga länkar i stories för att sälja.

I vilket fall som helst är den viktigaste åtgärden följande: Börja med att öppna en Instagram-profil för att visa ditt arbete. Endast genom att “göra” kommer du att lära dig plattformens tricks och bästa genvägar, vilket kan ge stor tillfredsställelse även för de mest timida konstnärerna.