Formella julhälsningar: en miniguide för att skapa dem

Formella julhälsningar: en miniguide för att skapa dem

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 10/25/2023

Formella julhälsningar för företag: miniguide för att skapa dem

Med vänner och släktingar är det enklare, vi kan alltid hitta rätt ord för julhälsningar. Men när vi ska skriva ett kort till chefen, anställda, kollegor, leverantörer, kunder… då blir det mer komplicerat. Du måste respektera relationerna mellan de olika personerna, förmedla rätt budskap, välja lämpliga ord, vara vänlig och försöka att inte framstå som alltför kall eller distanserad. Du måste göra ett gott intryck.

Här ger vi dig några tips på hur du sammanställer en oklanderlig formell julhälsning. Vi föreslår vad du ska skriva, hur du skapar och presenterar dem, och visar också några exempel för inspiration.

Formella julhälsningar: fraser till kollegor, leverantörer, kunder…

Gör en trevlig lista över mottagarna indelade i kategorier och formulera rätt fras för varje grupp. Kategorierna kan vara: arbetsgivare eller anställda; kollegor; leverantörer; kunder. Att gå fram i ordning är bra när man har en stor lista med personer och inte vill riskera att glömma någon på vägen.

Formella julhälsningar till arbetsgivaren

Valet av om man ska säga “tu” eller “lei” beror på vilken relation man har på arbetsplatsen. Här är två exempel på fraser som speglar olika nivåer av förtroende. Båda innehåller en önskan för det kommande arbetsåret, vilket är viktigt för dem som håller i trådarna i ett företag.

Kära [namn],

Jag önskar dig och hela din familj en god jul och ett gott nytt år, ett år som är lovande och fullt av tillfredsställelse.

God jul [namn],

till dig och hela din familj. Jag önskar dig mycket lugn och ro och ett lovande och framgångsrikt nytt år.

Formella julhälsningar till anställda.

Det kan vara ett tack för deras arbete och uppmuntran som ger motivation. Just i år behövs det ännu mer.

God jul, [namn].

Tack för det engagemang och den motivation som du lägger ner i ditt arbete. Jag önskar dig att det nya året blir fullt av tillfredsställelse och prestationer. Många av dem kommer vi att uppnå tillsammans.

Formella julhälsningar till kollegor.

Vi talar om formella hälsningar, som därför ska riktas till kollegor som vi är lite mindre bekanta med men som vi kan ta oss en extra frihet med. Naturligtvis, när vi talar om det nya året, är det svårt att inte tänka på vad vi lämnar bakom oss: 2020 kommer att förbli etsat i allas minne som annus horribilis. Ett uppmuntrande meddelande gör kortet varmare och mer personligt.

God jul, [namn]. Tillbringa fridfulla dagar med din familj. Må det nya året bli bättre än det vi lämnade bakom oss – det gäller 2021, men också för alla som kommer efter oss.

Formella julhälsningar till leverantörer.

Vi använder detta tillfälle för att stärka banden med leverantörerna, som är en värdefull del av vårt arbete. Vi tackar därför för deras bidrag och önskar att vi får dela nya projekt.

Tack, [namn], för det samarbete och stöd som du alltid har visat oss. Vi önskar dig ett 2021 fullt av ambitiösa projekt att dela med oss av. God jul och gott nytt år från hela vårt team.

Formella julhälsningar till kunder.

Om vi talar från företag till företag önskar vi er ett professionellt och framgångsrikt nytt år. Vi förnyar också vår vilja att dela med oss av nya projekt.

God jul, [namn], från hela vårt team. Tack för att du valde oss och tack för ditt förtroende. Vi hoppas kunna fortsätta att dela med oss av de nya projekt som 2021 innebär.

När vi har skissat på vår text kan vi börja forma korten. Nedan följer några tips.

Formella julhälsningar: Skapa ett julkort

Vi rekommenderar att du väljer ett specialtillverkat kort – inte ett sådant som du köper i pappershandeln och fyller i för hand, till exempel. Om det är avsett för kunder, leverantörer eller anställda är det mer professionellt att göra det personligt med företagets färger, typsnitt och logotyp. Att låta din personlighet lysa igenom är alltid ett mervärde. Om du däremot utbyter hälsningar mellan kollegor eller vill skicka ett kort till ägaren, då är du fri från företagets visuella uttryck.

Du kan lägga ut uppgiften på en designer eller arbeta självständigt med hjälp av enkla verktyg för grafisk design, som hjälper dig att slutföra dina formella julhälsningar.

Formella julhälsningar med Adobe Spark

Adobe Spark erbjuder till exempel ett urval av julmallar som du kan utgå ifrån. Här är ett exempel på en mall som vi hittade i galleriet och som lämpar sig väl för formella julhälsningar – vi undviker alltför barnslig eller fotografisk grafik, som omedelbart ger idén om ett stockkort.

Formella julhälsningar med Crello

Crello. Även här väljer du vilken mall du vill utgå ifrån och anpassar den efter önskemål med foton, bilder, typsnitt. Vi har också gått igenom Crellos galleri och valt ut de julmallar som vi tycker passar bäst.

Om du däremot har bestämt dig för att inte förlita dig på en mall utan skapa ditt kort från grunden, har vi samlat lite inspiration här.

Som du kan se har vi valt en sober och elegant stil, utan alltför många krusiduller. Det sista, som är mer fyndigt och informellt, kan vara ett bra kort att skicka till kollegor.

Formella julhälsningar – hur skickar man dem?

Nu återstår bara att bestämma hur du ska skicka dina formella julhälsningar. Du kan välja det elektroniska sättet eller skriva ut dem och skicka dem – om du inte arbetar på distans kan du naturligtvis överlämna dem till medarbetare och kollegor.

Att välja att skriva ut dem är mer effektivt av minst tre skäl:

  • Det visar på extra omsorg och uppmärksamhet, eftersom det ligger ett åtagande bakom att skriva ut och leverera varje kort till mottagaren. Det får mottagaren att känna sig mer speciell.
  • Det är varmare och mer elegant. Ett elektroniskt kort är kallare och mer distanserat än ett kort i papper och bläck.
  • Det är fortfarande mer präglat. Å ena sidan har vi ett kort som vi håller i handen och å andra sidan ett e-postmeddelande som varar lika länge som det tar att öppna och stänga det. Vilket kommer man att minnas bättre?

Har du valt att satsa på ett kort i papper och bläck? Bra gjort! Våra skrivare håller redan på att “värma upp bläcket”. Du kan skicka din fil till oss i det reserverade området.