Quentin Tarantinos teckensnitt

Quentin Tarantinos teckensnitt

Giovanni Blandino Publicerad den 10/26/2023

Citat, genrepotpurri, några fetischer och en hel del extravagans: Quentin Tarantinos kännetecken återfinns även i de bokstäver som används i förtexterna till hans filmer. Hur många andra regissörer skulle klara av att använda fyra olika typsnitt i en sekvens på några sekunder, som i Kill Bill? Sedan har vi hyllningarna till bokstäverna i spaghettiwesterns, lånen av typsnitt från 1970-talets B-filmer och vissa typsnitt som återkommer i praktiskt taget varje film.

Kort sagt, även när det gäller typografi verkar den amerikanska filmens mästare aldrig tråka ut oss. Här hittar du en sammanställning med exempel på de mest ikoniska förtexterna till Tarantinos legendariska filmer.

Hyenor

Le Iene Quentin Tarantinos första film – gjordes med en mycket liten budget, så liten att vissa skådespelare fick ta med sig sina egna kläder och sin egen bil till inspelningsplatsen. Kanske är det också detta som ger filmen en speciell patina, någonstans mellan hemlagad och en gammaldags poliziottesco-film. Som man redan kan gissa från förtexterna.

Bild:
http://annyas.com/

Huvudpersonerna filmas i slow motion i den numera berömda gången, medan deras namn visas på skärmen: typsnittet som används är det eleganta Palatino-teckensnittet, i en senapsfärg som kommer att bli ett kännetecken för nästan alla Tarantinos filmer. I bakgrunden spelas en sjuttiotalshit. Filmens titel är i det klassiska Garamond, ett annat graciöst typsnitt – som föddes i Frankrike på 1500-talet och kom till oss med olika modifieringar. I Italien är det för övrigt ett “rekordbrytande” typsnitt, som vi har rapporterat här.

Medan titlarna löper rent och välkadenterat, antyder ljudet att något håller på att förändras: musiken tonar ut och konstiga stön hörs i bakgrunden. Kommer du ihåg vem som är på dåligt humör?

Pulp Fiction

Den mest kända av Quentin Tarantinos filmer – Pulp Fiction – blev startskottet för ett särskilt partnerskap mellan den amerikanske regissören och Pacific Title, ett Hollywood-företag som specialiserat sig på titeldesign sedan stumfilmens dagar. Först Pacific Title och sedan deras designer Jay Johnson skulle godkänna den grafiska utformningen av titlarna i alla Tarantinos efterföljande filmer.

Bild:
http://annyas.com/  

Efter att ha gett oss definitionen av pulp enligt American Heritage Dictionary i en klassisk Times New Roman börjar en öppningssekvens som redan förbereder oss för vad vi kommer att få se under de kommande två timmarna: gatudialoger, dåliga avsikter och citat från 1970-talet.

De första förtexterna är i ITC Busorama, ett sans serif-typsnitt som designades av Tom Carnase 1970 och som kombinerar art deco med en freakig stil. Längst ner visas den nu ikoniska filmtiteln i ett mycket kraftfullt typsnitt: Aachen Bold från 1969. I vitt överlagras skådespelarnas krediteringar: det använda typsnittet är med all sannolikhet ITC Benguiat modifierat i de inledande bokstäverna. Detta graciösa typsnitt skapades 1977 av typsnittsdesignens mästare Ed Benguiat och används också för logotypen för en ny TV-serie, gissa vilken.

Någon byter sedan radiostation och… vi befinner oss i en Chevrolet med John Travolta och Samuel L. Jackson.

Jackie Brown

Quentin Tarantinos filmer är fulla av citat: undergroundfilmer, italienska poliziotteschi och B-filmer. I Jackie Brown – den amerikanske regissörens tredje film och förmodligen hans minst kända – är allt, även titelns bokstäver, en storslagen hyllning till blaxpoitation-filmer. Blaxpoitation är en genre som uppstod i USA på 1970-talet och som grovt kan sammanfattas på följande sätt: funkmusik, mycket soul, låg budget och en afroamerikansk målgrupp.

Bild:
http://annyas.com/

Filmens titel är skapad genom att framhäva de funkiga egenskaperna hos ITC Tiffany, ett annat typsnitt som skapades av Ed Benguiat 1974. Den huvudsakliga referensen är affischen till Foxy Brown, en blaxpoitationfilm från 1974 med samma huvudrollsinnehavare som Tarantino valde: Pam Grier. Även typsnittet som används för Foxy Browns logotyp är skapat av den produktive Ed Benguiat: Benguiat Caslon. Inte så konstigt: Ed Benguiat är en långlivad – han är nu 93 år gammal – och framstående typsnittsdesigner som har skapat mer än 600 typsnitt och många filmtiteltypsnitt.

Inglourious Basterds

Vi har sett hur ofta användningen av typsnitt i förtexterna till Quentin Tarantinos filmer på något sätt är ett spår av hans filmiska stil. Och om det är något som Tarantino älskar så är det att dyka upp i sina filmer. Hans cameos är otaliga: i Pulp Fiction befinner han sig i John Travoltas och Samuel L. Jacksons hus med ett stort problem att lösa, medan han i The Hyenas är en del av ligistgänget.

Bild
: http://annyas.com/

På något sätt finns han med redan i förtexterna till Inglourious Basterds – regissörens sjätte film. Filmens titel är i själva verket skriven med hans egen hand: bilden är hämtad från omslaget till hans sista manus, som färdigställdes i juli 2008.

The Hateful Eight

Quentin Tarantinos två västernfilmer erbjuder ett bra tillfälle att gå tillbaka till några spaghetti-westerns, även när det gäller typsnitt.

Bild:
http://annyas.com/

Typsnittet som användes för titeln på The Hateful Eight – Quentin Tarantinos åttonde film – designades av Jay Johnson med inspiration från hundratals och åter hundratals spaghettiwesterns! I synnerhet påminner titelns nästan lekfulla bokstäver om skapelserna av Iginio Lardani, titeldesignens “Sergio Leone” – som signerade genrens mest berömda intron. Slutligen påminner de senapsfärgade eftertexterna till skådespelarna i ITC Bookman oss – om vi inte redan hade gissat det – om att vi tittar på en Tarantino-film.

Det var en gång i Hollywood

Quentin Tarantinos senaste film är ett slags Hollywoodsaga, någonstans mellan hyllning och nostalgi: det finns vintagekläder, vintagebilar, vintageaffischer och naturligtvis massor av vintagebokstäver.

Bild:
http://annyas.com/

En av filmens mest intressanta pärlor – för oss fans – är definitivt scenen där Hollywoods neonskyltar tänds en efter en. En sekvens som ger oss trettio sekunder av ren fördjupning i 1960-talets grafik!

Men låt oss tala om förtexterna. Once Upon a Time in… Hollywood börjar och vi känner oss som hemma när vi ser de nu karakteristiska typsnitten: ITC Bookman och ITC Busorama, självklart i senapsfärg. Filmens titel, å andra sidan, dyker upp först i eftertexterna, som för att besegla slutet på denna moderna saga.

Vi har alltså sett hur de typografiska valen i Tarantinos filmer inte ligger långt ifrån hans sätt att göra film, en unik och numera erkänd stil som titlarnas utformning på något sätt kompletterar. Det finns återkommande element, som Bookman och Busorama. Det finns typsnitt som uttryckligen citerar hela estetiska strängar, som västern eller Jackie Browns funkiga värld. Det finns också en hälsosam touch av vacker personalism à la… Tarantino.