7 saker du kan göra papper av (och som inte är träd)

7 saker du kan göra papper av (och som inte är träd)

Marco Catania Publicerad den 12/13/2023

I en värld utan papper skulle det inte finnas några böcker, inga sedlar, inga fotografier, inga skyltar, inga konstverk, inga lådor… Kort sagt, livet skulle vara mycket mindre intressant. Men för att tillverka det papper vi behöver måste miljontals träd huggas ner. Finns det alternativ till avskogning? Faktum är att papper inte alltid har tillverkats av trä.

Egyptierna tillverkade det till exempel av papyrus. Och i århundraden skrev mänskligheten på djurskinn. På senare år har branschen gått tillbaka till grunderna och utforskat alternativa fibrer. Trädfritt papper” är i ropet.

Här är några material som du kanske inte förväntar dig, men som redan används för att tillverka papper.

1) Med dina gamla T-shirts

År 2017 lanserade det brittiska företaget Moo en serie visitkort tillverkade av gamla, återvunna T-shirts. Bomull som utvinns ur uttjänta textilier ger en särskilt stark typ av papper, som används i kombination med andra fibrer för juridiska dokument som måste hålla länge eller i olika länders sedlar.

2) Med bajs från din favoritväxtätare

Det amerikanska företaget Poopoopaper marknadsför papper tillverkat av avföring från ko, åsna, häst, älg, elefant och till och med panda. Växtätares avföring är rik på fibrer från de växter och frukter som djuren livnär sig på. En rengörings- och filtreringsprocess resulterar i ett vackert (helt luktfritt!) papper. Vissa tror att denna teknik kan bidra till att lösa det allvarliga problemet med avföringshantering hos lantbruksdjur.

3) Med fruktskal, skal och stenar

Apelsinskal, druvkvistar, oliv- och fruktkärnor, mandelskal, valnötter och jordnötter… Med alla dessa produkter kan det italienska företaget Favini tillverka sitt “trädfria” Crush-papper. I allmänhet bränns jordbruksrester som inte kan användas som djurfoder eller för att generera biomassa. Men dessa restprodukter är en källa till fiber som flera företag använder för att tillverka papper. En lovande produktionslinje är användningen av restprodukter från bananskörden.

4) Med växter som inte är träd

Bambupapper har tillverkats i Kina i ett och ett halvt årtusende. Från bambu kan man utvinna en pappersmassa som är ganska lik den i vanligt papper. Denna urgamla teknik har förvandlats till en affärsverksamhet av företag som det kanadensiska Caboo. Sockerrör och hampa erbjuder också lovande fibrer, som redan används i kommersiella papper. En afrikansk växt i bomullsfamiljen, kenaf, tilldrar sig särskild uppmärksamhet. Ett område som odlas med kenaf producerar på ett år den mängd fibrer som samma område, odlat med tall, skulle producera på tjugo år.

5) Med sjögräs

Varje år samlar kuststäder in tonvis med sjögräs som samlats på stränderna. Detta “avfall” från havet är rikt på cellulosa, som kan användas för att tillverka papper av god kvalitet. Olika initiativ, både på forskningsnivå och tillämpade på industriprodukter, utnyttjar denna möjlighet. Historien om ett italienskt papper som skapades på 1990-talet i samband med ett forskningsprojekt som syftade till att fånga upp och återvinna de alger som invaderade Venedigs lagun är extraordinär.

6) Med stenar

Vissa konventionella papper innehåller mineraldamm för att göra dem ljusare och starkare. Men det finns en typ av papper där mineralen utgör mer än 80 procent av produkten, blandat med en liten mängd plastharts. Detta stenbaserade papper marknadsförs redan av flera företag i högkvalitativa produkter.

7) Med läder

Det italienska företaget Favini har lanserat en originalprodukt tillverkad av konventionellt återvunnet papper blandat med rester från läderproduktion. Cirkeln är därmed sluten och vi återvänder till det gamla kära lädret som grundmaterial för skrivande.