5 fantastiska papperstidningar

5 fantastiska papperstidningar

Alessandro Bonaccorsi Publicerad den 12/13/2023

Trots de digitala framstegen håller papperstidningarna ut. Samma sak händer på musikmarknaden, där vinyl kommer ikapp och många köper den för att njuta av en mer djupgående (ljudmässigt) och “långsammare” frukt, som består av känslor och förnimmelser som digital lyssning ännu inte kan ge.

En liknande sak händer i tidskriftsvärlden: medan masstidskrifter förlorar försäljning (men inte läsare) på bekostnad av det digitala, fortsätter många sektortidskrifter, om inte nischade, att stå emot och faktiskt öka försäljningen, och blir ofta exemplariska när det gäller produktion och marknadsföring.

Bland dessa tidskrifter finns några med stor upplaga, liksom några nischade eller nästan egenutgivna som har världsomspännande spridning (om än i några tusen exemplar).

Låt oss säga att det digitala än så länge bara tillfredsställer ett par sinnen: syn och hörsel (när innehållet berikas med video eller musik), men inte kan konkurrera med tryckta tidskrifter när det gäller känsel och lukt. Smak är inte ett av de sinnen som berörs, såvida man inte vill äta sidorna…

Förläggare och formgivare har därför försökt förbättra tidskrifterna och göra dem mer och mer tilltalande genom att tillfredsställa andra sinnen än synen: med hjälp av innovativa trycktekniker, prägling, lackering och så vidare har de gjort sidorna och omslagen uttrycksfulla även för känseln.

Den lista vi föreslår är med nödvändighet begränsad och tar också hänsyn till ett par tidskrifter som är slut eller har förändrats under åren, men tanken är att var och en av oss kan köpa den i en tidningskiosk eller hitta den på en loppmarknad eller hemma hos en farbror och titta på den, undersöka den, studera den och sedan kanske utforma vår egen idé om en tidning, även en egenproducerad sådan.

Det kommer alltid att finnas ett behov av saker att bläddra i, att ta på, att lukta på, och vi är inte gjorda för att bara läsa eller se.

Så, välsignade vare alltid tidskrifter!

Pocketboken

Det första man bör notera är att viktiga tidskrifter som vill sticka ut från mängden använder pocketbindning, inte häftklammer. De liknar böcker, är inte engångsartiklar och har ofta råd med en revben. Så istället för att stå i tidningsstället ber de om att få stå i bokhyllan.

DOMUS

Jag vet, det verkar självklart, men tidskriften som grundades av Gio Ponti 1928 fortsätter att vara en viktig referens, inte bara för arkitektur och industridesign, utan för hela tidskriftsvärlden.

Den är nu 90 år gammal, mer än 1 000 nummer har tryckts, den säljs över hela världen och framför allt har den aldrig glömt att hålla en hög nivå på grafik och tryck, och har bett prestigefyllda grafiska formgivare och illustratörer att samarbeta genom åren (ett exempel är serien med porträttomslag som skapades av Lorenzo Mattotti 2010).

Credits: https://www.domusweb.it https://lorenzomattotti.blogspot.it/p/illustrations.html

WIRED

I Italien har den gått igenom spännande tider och andra mycket mindre, men den är fortfarande en av referenstidskrifterna för dem som vill upptäcka nya trycktekniker, fluorescerande och färgglada beläggningar, reliefer och vad det nu kan vara.

Det är en tidning som talar om innovation och teknik, och både i sin grafik och sitt tryck försöker den hävda detta på ett kraftfullt sätt, och visar vägen, särskilt i den internationella versionen, för ett sätt att göra grafik som har satt standarden både för layout och för den intensiva, och ofta geniala, användningen av infografik.

Kreditupplysningar: https://mag.wired.it/

IL – Intelligence & Lifestyle

Det är herrtidningen för Il Sole 24Ore (den italienska ekonomiska dagstidningen) som, med en vågad men vinnande gimmick, köps i tidningskiosker för hela månaden för 50 cent och inte är kopplad till tidningen (vilket var fallet med bilagor som Il Venerdì di Repubblica).

Under de första åren följde den Il Sole:s eleganta och något strama grafik, med viktorianska och gamla tidningsreferenser, men med Francesco Franchi som art director blev den den mest prisbelönta italienska tidningen i världen: den vann priser för sitt innehåll och sin grafik, så mycket att Franchi själv blev en världsstjärna inom grafisk design.

Det stora formatet, lamineringen och pocketboken gjorde den till en viktig tidskrift, men Franchis grafiska inriktning gjorde den till ett laboratorium för effektiva och innovativa experiment inom redaktionell design.

Infografiken här har ett särskilt raison d’être, eftersom allt kan beskrivas genom datavisualisering, till och med litteratur.

Det är värt att läsa några tidigare nummer och noggrant studera layouten, användningen av färger (få och alltid med den smutsiga krämen i bakgrunden, som påminner om fint gammalt papper) och typsnitt, balansen på dubbelsidorna, hur illustrationerna går i dialog med rutnät och kolumner.

En riktig skola.

Kreditupplysningar: https://www.francescofranchi.com/projects/editorial

NOVUM

En annan historisk tidskrift, grundad i Tyskland 1924 under Bauhaus-perioden och i utmärkt skick än idag. Den behandlar grafisk design genom monografiska frågor och, jämfört med andra sektorsspecifika tidskrifter (som Graphic, Progetto Grafico eller Eye), blinkar den med blicken mot de senaste trenderna inom visuell design och är trevlig och fängslande även när den fördjupar sig i teman.

Den är lite svår att hitta på italienska tidningskiosker (om inte i bokhandlar eller i större städer), men kan köpas online.

https://novum.graphics

NAUTILUS

Det senaste exemplet är en av de vackraste tidskrifter som har kommit ut på senare år, både när det gäller innehåll och grafisk form. Nautilus är en populärvetenskaplig tidskrift, vackert formgiven och med en spektakulär användning av illustrationer.
Tidningen säljs i USA, men att följa dess nummer, om så bara på webben, är ett universalmedel för att förstå hur en vacker tidning med bra innehåll och grafisk omsorg fortfarande kan sälja många exemplar och skapa en passionerad publik.

Krediter https://magpile.com/nautilus/ https://glandien.de/nautilus/

För att följa och upptäcka världens vackraste tidskrifter kan du följa Society of Publication Designers, den viktigaste amerikanska organisationen inom området, som varje år delar ut priser till tidskrifter. https://www.spd.org

Sista rapporten för MagPiles webbplats https://magpile.com/ ett slags community för tidskriftsentusiaster, där du kan upptäcka, köpa och läsa alla tidskrifter du kan tänka dig, var du än befinner dig i världen!