BrandVolution: Versace, historien om en mytologisk logotyp

BrandVolution: Versace, historien om en mytologisk logotyp

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 10/25/2023

Han var extravagant, okonventionell och hade en otyglad passion för sofistikerade tyger. År 1995 utnämnde Time Magazine honom till “the man of the moment”.

Hans kreationer har burits av de mest kända supermodellerna: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Claudia Schiffer, Carla Bruni, Cindy Crawford. Utanför catwalken har stjärnor som Elton John, Bon Jovi, Sylvester Stallone, Madonna och Cher valt hans kläder. En utställning tillägnades hans varumärke på Metropolitan Museum of Art i New York 1998 och en utställning på Victoria and Albert Museum i London 2002.

Här talar vi om ett varumärke som är en symbol för italiensk haute couture: Versace. Vi går igenom historien bakom dess annorlunda och omisskännliga logotyp.

La maison Versace

Om du redan känner till företagets historia kan du hoppa till nästa stycke där vi går rakt på sak. Eller rättare sagt, till logotypen. Om du däremot är nyfiken på att ta reda på hur det stora maison föddes och hur det utvecklades, tar vi här en snabb titt på dess historia.

Året var 1972 när den ambitiöse Gianni Versace lämnade Kalabrien och flyttade till Milano för att designa en kollektion för företaget Florentine Flowers. Kollektionen blev en stor framgång och kort därefter följde andra viktiga samarbeten med Callaghan, Complice och Genny. Under tiden stärktes önskan att skapa en egen etikett som representerade mannen, designern och entreprenören Gianni Versace. År 1978 föddes den första kollektionen som undertecknades av designern. År 1988 gick hans yngre syster Donatella också med i företaget med ledning av Versus-varumärket, Versaces unga linje.

Mycket har skrivits och talats om “Versace-tragedin“, och på Netflix kan du till och med hitta en TV-serie, “The Assassination of Gianni Versace”, som återger det avskyvärda mordet som ägde rum den 15 juli 1997. Den dagen mördades Gianni Versace av seriemördaren Andrew Cunanan i sin herrgård i Miami Beach. Mördaren begick självmord åtta dagar efter gripandet.

Efter designerns död hamnade företaget i en djup kris. Händelsen innebar också ett sår för varumärket: namnet Gianni försvann och bara efternamnet fanns kvar: Versace. Designerns arv förs än idag vidare av Donatella Versace, som är modehusets kreativa chef.

Versaces logotyp: hur den har förändrats över tid

År 1980, två år efter att varumärket grundades, presenterade Gianni Versace den första logotypen för sitt modehus, kanske några av er fortfarande minns den.

Det typsnitt som används är Avant Garde light, texten är komprimerad och bokstäverna kommer närmare varandra som om de bildade länkarna i en kedja. Titta till exempel på hur “c” och “e” tränger in i varandra. Effekten är verkligen elegant. 1990 ersattes typsnittet med ett “Radiant medium“, som skiljer sig mycket från sin föregångare: tecknet är renare men framför allt är det mer skarpt och markerat, det vill understryka en stark och etablerad identitet.

Och det ikoniska Medusa-huvudet? Det får du vänta på i den logotyp som lanserades 1993.

Från och med nu har Versaces logotyp endast genomgått mindre förändringar, bokstäverna har blivit mindre tjocka och avståndet mellan dem har ökat. Bilden av Medusas huvud har dock förblivit mer eller mindre densamma, som för att betona dess klassicism. Och även när den inte följer med logotypen är Medusa alltid närvarande: ta en titt på Versaces webbplats och du kommer att hitta den överallt.

Medusa och dess betydelse

Men varför valde Gianni Versace bilden av Medusa? Valet är utan tvekan unikt.

Låt oss börja med en anekdot: Gianni Versace växte upp i Rom, en stad genomsyrad av historia och myter. Första gången han såg Medusas figur var han bara ett barn, han såg henne avbildad på golvet i en gammal romersk herrgård där han lekte med sina bröder. Av någon anledning drabbade den bilden honom redan innan han upptäckte berättelsen och förblev etsad i hans minne.

Låt oss nu kortfattat återge myten: berättelsen handlar om den vackra Medusa som förför Poseidon i Athenas tempel och väcker all hans vrede. Athena hämnas genom att förvandla Medusa till ett skräckinjagande monster med ormhår och huggtänder i stället för tänder. Från och med då kommer hennes blick att förstena alla som ser henne.

Den här berättelsen handlar om två laster: lust och fåfänga. Utan dessa två laster skulle modevärlden inte existera. Vi vet inte om detta val gjordes medvetet av Gianni Versace, alltså med en gnutta ironi, eller om det bara är resultatet av ett nostalgiskt minne. Vad som är säkert är dock att denna bild bär med sig ett symboliskt universum som vi inte kan ignorera:

  • Där finns hyllningen till Medelhavets härliga civilisationer, ett arv som också syns i den rika och överdådiga stilen i Gianni Versaces kläder.
  • Där finns den mytologiska figuren Medusa, förförisk och attraktiv som mode måste vara.
  • Här finns lust och fåfänga, två teman som är intimt förknippade med lyxvärlden.

Dessutom får vi inte glömma att Medusa också är en lyckobringande symbol: den härstammar från grekiskans Μέδουσα och betyder beskyddare, väktare. Symbolen var därför tänkt att vara ett gott omen för en strålande framtid för modehuset. Och kanske fanns det något mer bakom beslutet att koppla myten till sitt varumärke: önskan att göra sina kollektioner tidlösa, “mytologiska” i själva verket.