Berömda akronymer: hemligheter och kuriosa från akronymernas värld

Berömda akronymer: hemligheter och kuriosa från akronymernas värld

Giovanni Blandino Publicerad den 10/25/2023

Vissa fyller nutida historieböcker – CIA, KGB, NASA, Brexit – andra möter vi i vardagen: INPS, SIM, Ikea (ja, till och med Ikea!). Det är akronymerna, de speciella förkortningarna som kan läsas som om de vore ett enda ord. Namn som är så väl inpräntade i minnet att de med rätta ingår i vår dagliga ordbok… så till den grad att vi ofta glömmer deras ursprung som akronymer.

I allmänhet bildas akronymer av en sekvens av en eller flera bokstäver i orden i en fras eller beteckning. NASA står till exempel för National Aeronautics and Space Administration eller Brexit står för Britain and exit och anger Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen – EU.

Men hur uppstår egentligen akronymer? Och vilka är de mest kända? Här följer en resa in i dessa märkliga förkortningars värld: från de äldsta till de från 1900- och 2000-talen, förbi de oväntade ord som du aldrig skulle tro var akronymer. Och, ja, vi kommer till och med att förklara akronymen Ikea!

Historiska akronymer

När föddes akronymerna? Vi har redan sagt att det inte finns något sätt att svara på den frågan. Det finns säkert gamla exempel på akronymer som går tillbaka till de första århundradena efter Kristus, men det som är säkert är att det inte var förrän på 1900-talet som akronymer blev ett vanligt sätt att bilda nya ord. Det räcker med att säga att själva ordet akronym uppstod först omkring 1950.

Bland de äldsta akronymerna vi känner till finns två som har med kristendomen att göra. De är ΙΧΘΥΣ och INRI. ΙΧΘΥΣ betyder fisk på gammalgrekiska och är den akronym som de första kristna använde för att beteckna Jesus Kristus – initialerna står för frasen “Jesus Kristus Guds Son Frälsaren“. Den finns ofta inskriven i linjer som liknar formen på en fisk och är en av de äldsta kristna symboler som har överlevt. INRI, å andra sidan, är akronymen på korset där Jesus korsfästes och består av initialerna i den latinska frasen Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, på italienska “Jesus från Nasaret, judarnas kung”.

De gamla romarna använde också många förkortningar på sina mynt – den mest kända är S.P.Q.R (Senatus Populusque Romanus) – men i detta fall kan man inte riktigt tala om akronymer utan snarare om förkortningar, eftersom de är förkortningar som inte kan läsas som ett enda ord utan som en uppsättning bokstäver (samma anledning till att FBI, tekniskt sett, inte är en akronym utan en förkortning).

Om vi hoppar framåt i tiden hittar vi ett märkligt exempel på en omvänd akronym, dvs. ett befintligt ord som används som förkortning av en ad hoc-konstruerad fras. Vi befinner oss i mitten av 1800-talet och orden Viva Verdi börjar dyka upp allt oftare på offentliga väggar i Milano och Venedig. Det som verkade vara en hyllning till den store kompositören var i själva verket en Risorgimento och patriotisk hymn: Viva Vittorio Emanuele re d’Italia.

När vi kommer till 1900-talet kan vi nämna två sorgligt berömda akronymer: Gestapo och Gulag. Den förstnämnda står för Geheime Staatspolizei: Nazitysklands hemliga polis. Gulag – de sovjetiska arbets- och förtryckarlägren – står å andra sidan för Glavnoe upravlenie lagerej (på italienska: Generaldirektorat för arbetsläger).

Förkortningar som inte låter som det

Låt oss komma till idag och de akronymer som är så framgångsrika att vi glömmer deras ursprung som förkortningar.

Låt oss snabbt avslöja att Ikea står för Ingvar Kamprad – grundarens namn – och för Elmtaryd och Agunnaryd, den svenska gård respektive by där han föddes. De berömda färgade m&m’s-chokladbitarna har också sina uppfinnare att tacka för sitt namn: de står för efternamnen Mars & Murrie’s.

Om vi fortsätter att prata om varumärken så är Yahoo! – en av de första sökmotorerna på webben – också en (inverterad) akronym. Och exakt står den för Yet Another Hierarchical Officious Oracle. Det fullständiga ordet Yahoo på engelska har dock betydelsen rough, savage, ungainly. De två skaparna saknade inte ironi, eftersom det ursprungliga namnet var “Jerry and David’s Guide to the World Wide Web”.

Tidskriften TIME, å andra sidan, har fått sitt namn från definitionen The International Magazine of Events, medan namnet på tillverkaren av smarta bilar är en förkortning av Swatch Mercedes ART. Idén till varumärket kom från Nicolas Hayek, skaparen av Swatch-klockor, som – efter flera vandringar – hittade rätt partner för sin nya produkt i Mercedes Benz.

Slutligen finns det ord som nu har blivit en del av vardagsspråket, så mycket att de inte ens längre skrivs med versaler: som smog ,(smoke + fog) motel (motor + hotel),laser(light amplification by stimulated emission of radiation), radar (radio detection and ranging) eller kvasar (quasi star).

Förkortningar som inte är

Låt oss avsluta med två ord som verkar vara en akronym, men som inte är det. Det första är SOS – ni kan vrida och vända på era hjärnor hur mycket ni vill, men det är inte en förkortning av någon definition. Namnet uppfanns helt enkelt på det sättet eftersom det är mycket lätt att sända i morsealfabetet!

Slutligen har många av er säkert hört att spa har fått sitt namn efter sitt latinska ursprung: Salus per aquam (på italienska: hälsa genom vatten). Vi måste avslöja att detta är en vandringssägen: med all sannolikhet härstammar namnet från den belgiska staden Spa, som sedan 1400-talet är känd för sina helande källor.

Och är du redo att skapa den perfekta akronymen för ditt varumärke eller projekt? Det här kostnadsfria verktyget kan hjälpa dig!