DIY bröllopsinbjudningar: var börjar man?

DIY bröllopsinbjudningar: var börjar man?

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 10/25/2023

Idag pratar vi om DIY-bröllopsinbjudningar. Och vi ska försöka besvara alla de frågor som dyker upp i huvudet när man kämpar med inbjudningskort. Frågor som:

 • Hur kan jag överraska gästerna med originella bröllopsinbjudningar?
 • Hur kan jag skapa egna bröllopsinbjudningar utan att spendera för mycket?
 • Vilket papper ska jag välja för att trycka inbjudningarna?
 • Vad ska man skriva i en bröllopsinbjudan?
 • När ska den skickas? Och hur?

Här är några svar, tillsammans med några exempel på riktigt originella DIY-bröllopsinbjudningar att inspireras av.

DIY-bröllopsinbjudningar: DNA:t för originella bröllopsinbjudningar

Du kanske har fått dussintals bröllopsinbjudningar, men hur många kommer du ihåg? Mmm, kanske inte så många. Det beror på att bland alla tusen saker att tänka på avfärdas inbjudningar ofta lite för hastigt. Resultatet? De saknar personlighet och originalitet. Om du inte vill att din ska falla i glömska, fokusera på: den röda tråden i firandet, den stämning du vill ge till evenemanget, visualisera även platsen och arrangemangen. Är du klar? Det är det, bröllopsinbjudningarna måste överensstämma med allt detta. Sedan måste du naturligtvis lägga till en nypa av dig.

Här visar vi exempel på inbjudningar som speglar vad vi menar med “originella bröllopsinbjudningar”.

Bröllop vid havet? Se i vilken mikroskopisk detalj du kan anpassa dina inbjudningskort så att dina gäster får en känsla av havets väldighet.

Bild från Pinterest. Länk:
https://www.pinterest.it/pin/9359111714606915/

Om du har tänkt dig ditt bröllop som en stor informell fest, kan du överföra denna anda till dina gäster med lekfulla och roliga bröllopsinbjudningar.

Bild från Pinterest.
https://www.pinterest.it/pin/400679698075821999/ 
Bild från Pinterest:
https://www.pinterest.it/pin/397724210847577540/

Är ni outtröttliga globetrotters? Fira den stora resan som ni som par ska ge er ut på med en inbjudan i form av ett pass eller en flygbiljett.

Bild från Pinterest:
https://www.pinterest.it/pin/813110907718145498/
Bild från Pinterest:https://www.pinterest.it/pin/8936899232095749/

Har du valt en villa omgiven av natur för din mottagning? Har du en passion för trädgårdsarbete och en grön tumme? Satsa på en inbjudan med ett naturtema, kanske baserat på din favoritblomma eller de blomsterdekorationer du har valt för miljön. Om du har en erfaren hand kan du till och med måla blomman på kortet. Men om penseln inte är din starka sida, satsa på en torkad blomma att fästa på inbjudan. Här är lite inspiration för dig.

Bild från Pinterest:
https://www.pinterest.it/pin/338755203194603881/
Bild från Pinterest:
https://www.pinterest.it/pin/697283954796324137/

Då har vi en trevlig idé för cineaster, eller för dem som vill att deras bröllopsdag ska likna en Hollywoodfilm: bröllopsinbjudan kan förvandlas till en retrofilmbiljett. Föreställningen? Din kärlekshistoria, vilken fråga!

Bild från Pinterest:
https://www.pinterest.it/pin/354799276887607930/

Bröllopsinbjudningar: verktygen för att skapa DIY-bröllopsinbjudningar

Vi har sett att det krävs kreativitet och personlighet för att skapa originella bröllopsinbjudningar. Men sedan måste du också ta reda på vilka verktyg du ska använda för att göra det. Just nu står du inför ett vägskäl: DIY eller digital grafik?

 • Bra om du vill ge inbjudan en varm touch och om du har skickliga händer. Mindre bra om du har många gäster – tänk på att hela bröllopsorganisationen kommer att ta upp mycket av din tid.
 • Digital grafik. Bra om du vill göra en mer formell inbjudan eller om du vill satsa på en effektfull bild. Digital grafik är också perfekt om du vill spara tid och pengar.

Om du har valt den senare vägen – vi föreslår det – finns det två verktyg som du kan använda för att skapa dina bröllopsinbjudningar online:

Efter några klick har du skapat dina egna billiga och skräddarsydda bröllopsinbjudningar. Till dessa behöver du lägga till en text, som kan vara handskriven – mer personligt och elegant, men rekommenderas endast för dem med bra handstil – eller digital. I det senare fallet: vilket typsnitt ska du använda? Vi rekommenderar ett typsnitt som är lätt att läsa (se upp för kalligrafi, vissa är lite svåra att avkoda) och av en storlek som är kortsiktig. För en mer klassisk effekt väljer vi ett graciöst typsnitt, för en mer modern effekt ett pinntypsnitt. Sedan ska vi alltid komma ihåg några grundläggande tips om typsnittsparning:

 • blanda inte mer än två olika typsnitt;
 • kombinera kanske en sans serif med en serif (eller en läsbar kalligrafi);
 • om du vill vara på den säkra sidan, använd typsnitt med olika vikt som tillhör samma typografiska familj.

Och om typsnittspar verkligen inte är din grej kan du få hjälp av Fontjoy.

OK, allt klart, men… vad ska man skriva på inbjudningskorten?

Bröllopsinbjudningar: vad ska man skriva?

Först och främst bör du se till att inbjudningskortet fyller sin huvudsakliga funktion, nämligen att vara informativt. Följande bör inte saknas: datum, tid och plats för ceremonin, tid och plats för mottagningen och banketten. Du kan också lägga till kartor, användbara tips om hur man tar sig till platserna eller information om transport. Glöm naturligtvis inte att begära bekräftelse på närvaro.

Ett litet råd: om det finns gäster som bara deltar i ceremonin och inte i det efterföljande firandet, föreslår vi att du väljer två separata inbjudningar – vanligtvis är inbjudan till ceremonin i ett större format än inbjudan till mottagningen. På så sätt riskerar du inte förvirring.

Du kan lägga till två rader skrivna med din egen handstil till den praktiska informationen. Vi vet att det under dessa omständigheter är svårt att hitta de rätta orden, vi råder dig att vara enkel och spontan. Istället för aforismer om kärlek, citat från Baci Perugina eller tårfyllda sångtexter föredrar du en enkel mening, utan att den behöver vara imponerande till varje pris. Ett exempel: “Vi skulle vilja fira denna dag med dig.” OK, det kanske inte är det mest originella, men det är en “riktig” mening.

Ett sista råd angående texten: be vänner och släktingar (men bara om de är bjudna på bröllopet!) att läsa igenom allt du har skrivit noggrant. Fler ögon är bättre än ett par för att fånga upp stavfel.

Nu återstår bara att bestämma hur du ska presentera dina inbjudningar för dina gäster.

Papper eller digitalt? Vilket papper ska man välja till sina bröllopsinbjudningar?

Kalla det en professionell förvrängning om du vill, men vi vill ha våra bröllopsinbjudningar tryckta på papper. Vi är traditionalister i det avseendet. Vi gillar tanken på att inbjudan inte lagras i ett digitalt minne, utan i en låda.

Så vilket papper ska man välja för utskrift? Det första du bör titta på är gramvikten. Papperet på inbjudan får inte vara för fint eftersom det inte får spricka eller vikas. Vi föreslår att du väljer ett 170 grams papper.

Sedan kommer valet av papperstyp. Och här öppnar sig en värld:

 • För en klassisk och elegant effekt kan du välja ett specialpapper, t.ex. pärlpapper, akvarellpapper eller ett glansigt eller matt bestruket papper.
 • Vill du ge ceremonin en grön touch? Tryck dina inbjudningskort på återvunnet papper och låt din inbjudan förmedla ett hållbart budskap.
 • Om du vill överraska dina gäster med något ovanligt, välj ett planterbart papper – det blir till en liten gåva till dina gäster. Vet du inte vad det är? Kom och ta reda på vad det är. (länk till artikel om planterbart papper)

Och för utskrift? Tja, vi tar hand om det, bekvämt online. Och om det behövs kan vi också hjälpa dig att välja det lämpligaste papperet för dina inbjudningar.

Gör-det-själv-bröllopsinbjudningar: hur och när ska man skicka dem?

Bröllop har sina egna ritualer och traditioner, men dessa kan förrådas för att göra evenemanget mer till din smak. Även när det gäller att skicka inbjudningar finns det regler som du kan välja att följa eller ta med dig.

Traditionen säger att inbjudningar – tryckta på papper – skickas per post eller levereras för hand. Vi tillägger: vi blundar för inbjudningar som måste skickas mycket långt. I det fallet kan vi göra ett undantag från regeln och förlita oss på bekvämligheten med det digitala.

När ska inbjudningar skickas? Det striktaste svaret är “två månader före datumet för ceremonin”. Det är en rimlig tid för gästerna att organisera sig, men det är inte heller för tidigt att låta dig veta om de kommer att kunna vara där. Och för de som bor utomlands? Informera om bröllopsdatumet så snart ni har ett officiellt datum – även ett informellt meddelande är bra, eftersom det bara tjänar till att gästerna kan boka flygplan till rimliga priser. Skicka sedan också inbjudningar till dem två månader före evenemanget.

Slutligen, om du verkligen vill göra saker med bon ton, kan du några dagar efter bröllopet skicka gästerna ett tackkort för deltagandet. Men här öppnas ett nytt kapitel och om du vill ta hand om det också har du redan en hel del tips som kan komma till nytta.