Dekorera papper med ekologiskt tryck

Dekorera papper med ekologiskt tryck

Sarah Cantavalle Publicerad den 12/13/2023

ekoskapa papper med blommor och blad: ekotryck

Ekotryck är en hantverksteknik som gör det möjligt att återge former och färger hos blommor, blad, bär och andra växtdelar på papper eller tyg.

Det är en miljövänlig process som inte kräver användning av förorenande kemikalier och, när det gäller tryck på tyg, gynnar naturliga, till och med bättre använda tyger. Genom att utnyttja de naturliga färgämnen som finns i växter färgas papper och textilier utan användning av bläck.

Botaniskt tryck kan utföras hemma av alla som vill experimentera med denna teknik, vilket ger utrymme för kreativitet.

Ursprung

Ursprunget till ekotryck är mycket gammalt: i farmakologihandboken “De materia medica” av Pedanius Discorides, en grekisk apotekare som levde på 1000-talet e.Kr., hittar vi olika medicinalväxter tryckta på papper. Verket, som består av fem volymer, är den viktigaste medicinska och farmaceutiska handboken från hela den grekisk-romerska eran och fick stor spridning under medeltiden och renässansen, vilket bidrog till att popularisera denna tryckteknik.

Discoride Manual
En sida ur den medeltida versionen av handboken “De materia medica

Det botaniska trycket användes faktiskt av många vetenskapsmän, botaniker och parfymörer för att katalogisera olika trädarter. Leonardo da Vinci reproducerade i sin Codex Atlanticus ett salviablad efter att ha stänkt det med en blandning av olja och lampsvärta, och lade också till instruktioner för hur man gjorde trycket. På 1500-talet gjorde den florentinske parfymören Zenobio Pacini ett herbarium genom att mellan två pappersark pressa växter som på båda sidor dränkts i bläck.

Blad 197 Atlantic Codex
Bladet i Leonardo da Vincis Codex Atlanticus visar ett avtryck av ett salviablad. Copyright: British Library

Det var dock den tyske läkaren och botanisten Johann Hieronymus Kniphof som på 1700-talet insåg den kommersiella potentialen i denna teknik. Vid den tiden växte intresset för botanik, bland annat tack vare nya arter som anlände från Amerika och Afrika. Kniphof bestämde sig då för att ge ut en bok om medicinalväxter – “Botanica in originali, das ist Lebendig Kräuter-Buch” – som innehöll 200 planscher av torkade, pressade och infärgade växter. En tryckpress och tunt papper användes för att lättare kunna göra avtryck av växten. De mest värdefulla exemplaren målades också för hand.

Botanik i original
Botanica in Originali, seu Herbarium Vivum” (1759).

Den första publikationen om den botaniska tryckprocessen är vi skyldiga Alois Auer, en österrikisk tryckare och illustratör. I sin handbok “Discovery of the Natural Printing Process: An Invention”, som publicerades 1853 på fyra språk, illustrerar Auer sin metod att återge naturliga element i naturlig storlek med hjälp av två plåtar, en av stål och en av bly.

Ekotryck på tyg föddes däremot i mitten av 1990-talet, när den australiensiska konstnären India Flint började experimentera med botaniska tryck och hämtade inspiration från den lettiska metoden att dekorera påskägg och från shibori, den japanska metoden att färga och dekorera tyger. I sin bok “Eco Colour: Botanical Dyes for Beautiful Textiles” visar Flint olika tekniker för att återge formen och färgerna hos blommor, växter, rötter och bark på naturliga tyger, vilket skapar distinkta och unika plagg.

Indiens tyger Flint
Tyger från India Flint. Copyright: indiaflint.com

För att utforska tekniken med ekotryck på papper bad vi Grazia Bambino, grundare av varumärket Elementi Naturali och konstnär specialiserad på botaniska tryck, att introducera oss till magin i denna konst med en handledning.

Ekotryck på papper: handledning

Allt som krävs för att göra ett botaniskt tryck är några ingredienser som är lättillgängliga på marknaden och några enkla verktyg. I den här handledningen lär vi oss hur man dekorerar papper med sojamjölk som mordant.

Du behöver

 • Ark av akvarellpapper
 • Snöre för köket
 • Ett cylindriskt stöd av trä eller järn för att rulla arken
 • Järnsulfat (1 tesked)
 • Löv och/eller blommor efter eget val
 • Sojamjölk utan tillsatt socker (500 ml) eller en handfull gula sojabönor
 • Vatten
 • Gryta eller ångkokare av stål
 • Mixer och sil (endast om du gör sojamjölk hemma)
 • Gummihandskar
 • Två aluminiumbrickor

Beredning av sojamjölk

Gör så här för att tillreda sojamjölk hemma: Ta en handfull gula sojabönor och blötlägg dem i vatten över natten. Mixa sedan blandningen och sila den sedan genom en tygklädd sil. När det mesta av vätskan har runnit ut, pressa tyget för att få mer.

Lägg tillbaka sojamassan i mixern och tillsätt lite vatten, mixa och sila igen. Upprepa detta steg ett par gånger. Den återstående massan kan komposteras eller grävas ner i trädgården. Alternativt kan du använda färdig sojamjölk utan tillsatt socker.

Miljövänligt tryck på papper
Miljövänligt tryck på papper

Etsning av papper

Häll sojamjölk i en aluminiumbricka och lägg i några pappersbitar. Vid sprött eller tunt papper, blötlägg i några minuter. Mjukare papper, t.ex. akvarellpapper, kan ligga i flera timmar. Det är bäst att bara etsa några ark åt gången, eftersom de annars klumpar ihop sig och inte absorberar etsmedlet så bra. Du kan använda papperet direkt eller låta det torka och använda det senare. Slutresultatet varierar beroende på fläckens styrka, hur länge etsningsprocessen varar och hur absorberande det valda papperet är.

Dekoration av papper

Nu är det dags att njuta av botaniska tryck! Börja med att arrangera de blad och blommor som du har valt för projektet på papperet, enligt din personliga smak. De lämpligaste växterna är de som är rika på tanniner, som lönn, valnöt, eukalyptus och kastanj, men du kan också uppnå utmärkta resultat med arter som har mindre färgningskraft.

Beredning av järnsulfat

När du är klar med din komposition på arket tar du på dig ett par skyddshandskar och löser upp en tesked järnsulfat i en liter vatten i en aluminiumbricka. Blötlägg en trasa i den resulterande lösningen, vrid ur den ordentligt och lägg den ovanpå kompositionen och täck den med några ark pappershanddukar.

Rulla nu ut den på ett styvt cylindriskt järn- eller trästöd, bind med hushållssnöre och koka den i 90 minuter i en vanlig gryta eller ångkokare. Ta ut rullen och låt den svalna innan du öppnar den. Voila, ditt botaniska tryck är klart!

Hur man använder det

Papper dekorerat med ekotryck är en fin handgjord produkt, perfekt för förpackning av gröna föremål av olika slag, från kosmetika tillverkad med naturliga ingredienser till miljövänligt hantverk.

Anteckningsböcker som tillverkats med ekotryckteknik.
Anteckningsböcker som tillverkats med ekotryckteknik.

Eller så kan den användas för att skapa värdefulla och originella prylar som dagböcker, anteckningsböcker, fotoalbum, bokmärken, ramar eller målningar som avbildar naturens alla skönheter.

Om du vill lära dig mer om denna konstnärliga teknik kan du besöka Natural Elements Facebook-sida för mer information om kurser i ekotryck.