11 sätt att hitta idéer till ett nytt företag

11 sätt att hitta idéer till ett nytt företag

Tara Roskell Publicerad den 12/13/2023

Letar du efter en idé till ett nytt företag, men vet ännu inte vilken? Här är några förslag som kan få dig att tänka kreativt. Ta en titt på alternativen nedan och du kommer snart att ha ett brett utbud av idéer att välja mellan.

1.Var uppmärksam på problem eller saker som får dig att rynka på näsan

Du har säkert hört att de mest framtidsinriktade affärsidéerna är de som löser människors problem. Så varför inte börja med dina egna personliga problem eller problem som personer du känner har? Nyckeln är att börja lägga märke till de saker som stör dig. Men hur exakt gör man det? Ett alternativ är att tänka tillbaka på den senaste dagen och ställa dig själv några enkla frågor.

Vad har jag gjort idag?

Lista några av de saker du gjorde och fråga dig själv:

  • Vad lade jag märke till med de saker jag gjorde?
  • Vad störde mig och vilka var problemen?
  • Hur skulle jag kunna lösa dessa problem?

Tänk också på de personer du talat med och de problem de stött på.

Tänk dig till exempel att en vän kommenterade hur dyrt det var att ta en taxi eller Uber hem efter en utekväll. Du kan notera det och fundera på hur du kan lösa problemet. Ett sätt skulle kunna vara att skapa en kreditbaserad app för resebyte. Med den skulle du till exempel kunna hämta din vän i slutet av hans kväll och en annan kväll skulle någon annan göra samma sak för dig. Du kan sälja appen eller tjäna pengar på den genom sponsring. För varje problem finns det en lösning, det gäller bara att upptäcka den.

2.Ha alltid en anteckningsbok med dig

Det låter banalt, men ha alltid en liten anteckningsbok med dig eller använd en app på din mobiltelefon. Du kan plötsligt få en snilleblixt, och då måste du vara beredd att skriva ner den innan den försvinner. Om du inte gör det kommer du sannolikt att glömma det. Att ha en anteckningsbok bredvid sängen är en bra idé eftersom idéer ofta kommer till oss medan den medvetna delen av hjärnan slappnar av och vårt undermedvetna tar över.

3.Tänk på vad du tycker om att göra. Vad är det som saknas på dessa områden?

Vilka hobbies eller aktiviteter ägnar du dig åt på fritiden? Skriv ner de olika aspekterna av dessa områden. Låt oss till exempel anta att du gillar att rita och måla. För att kunna utöva din hobby behöver du material och utrustning och du behöver veta hur du ska använda dem (utbildning). Men är det något som du tycker saknas eller är svårt att hitta? Kanske skulle du vilja träffa andra fågelmålare i ditt närområde eller på nätet. Du skulle kunna organisera ett möte på en viss plats och tjäna lite pengar på det. Eller om det finns konstverk som du inte kan få tag på enkelt, kan du ta kontakt med producenten och börja sälja det. Du kanske också kan skaffa och sälja andra produkter.

4.Sätt upp ett mål om att komma på 5 idéer per dag

Träna ditt sinne genom att sätta upp ett mål om att komma på 5 idéer per dag. För att göra det enklare kan du tänka på ämnen som “5 serviceföretag som jag kan starta” eller “5 sätt att använda mina IT-kunskaper och tjäna pengar”.

5.Lär ut vad du kan

Vilka färdigheter eller kunskaper har du som andra människor skulle vilja lära sig? Är du en hejare på Excel, bra på gitarr eller språk? Du kan börja med att lära ut vad du kan. Det finns många sätt att göra det på: från personlig handledning till en-till-en-lektioner på nätet eller att skapa en videokurs. Du behöver inte ens skapa en webbplats för att göra många av dessa saker. Olika plattformar som Udemy och Skillshare kommer att vara värd för dina kurser åt dig. Om du kan sköta marknadsföringen själv kan du använda en tjänst som Teachable. Du behöver inte fokusera på en kurs, du kan bygga upp en hel verksamhet som är centrerad kring att lära ut din kunskap i rundan.

6.Förvandla en hobby till ett företag

Vi har redan pratat om att fylla luckor i dina hobbyer och lära ut vad du kan, men finns det andra sätt att tjäna pengar på dina passioner? Du kan organisera evenemang, sälja varor eller till och med dina egna skapelser (hantverk), kanske skapa ett användbart varumärke för andra människor. Om du t.ex. gillar kampsport kan du “märka” väskor, t-shirts eller andra produkter till glädje för andra kampsportsfans.

7.Analysera företag och produkter i andra länder

Har du varit i ett annat land och sett en produkt eller tjänst som du älskar men som inte finns i Italien? Kanske har det att göra med mat, konst eller en ny trend. Vad det än är, finns det något sätt att introducera det i ditt land och sälja det?

8.Hitta sätt att spara tid eller pengar

Om det är något som människor är villiga att spendera pengar på så är det definitivt något som sparar tid eller pengar. Finns det någon tjänst som du kan erbjuda i detta avseende? Det kan handla om att starta en möbel- eller städfirma, något som är enkelt att boka och använda. Eller så kan ni, istället för att utveckla själva verksamheten, skapa en plattform som underlättar bokningstjänster.

9.Utveckla befintliga idéer

Gillar du en produkt eller tjänst men det finns en eller två delar som inte fungerar som du skulle vilja? Kanske kan du förbättra den eller erbjuda en tilläggstjänst. Om du tittar på Amazon kommer de flesta produkter att ha recensioner. Även överlägsna produkter kan ha negativa recensioner. Vilka är de negativa aspekterna som människor klagar på? Finns det något sätt att förbättra dem? Gör samma sak genom att analysera användarrecensioner av andra företag eller tjänster.

10.Trendiga och inspirerande webbplatser

En annan källa till inspiration för dina idéer är webbplatser som https://www.trendhunter.com/. TrendHunter är uppdelad i sektioner som teknik, kultur, affärer, miljö, livsstil osv. Här presenteras de mest intressanta nyheterna inom dessa områden. Denna webbplats är ett måste för att hitta inspiration. Naturligtvis kan du börja med en bra idé och göra den till en spin-off eller en mindre version.

Andra liknande webbplatser är:

11.Gå på en startup-helg

Det finns inget bättre sätt att få idéer till ett företag än att träffa andra människor som vill göra samma sak. Sök efter Startup Weekends i den stad som ligger närmast dig. Under Startup Weekend presenterar deltagarna sina idéer och alla röstar på de bästa idéerna. Sedan bildas team som försöker förverkliga idén innan helgen är slut. Det kan också vara en stimulans för nya idéer.

Kom ihåg att skriva ner alla idéer du kommer på, oavsett om de är bra eller dåliga. Det är möjligt att du i framtiden kan kombinera några av dessa idéer för att skapa något spännande.