Dropshipping: vad är det? Hur kommer man igång? Allt du behöver veta

Dropshipping: vad är det? Hur kommer man igång? Allt du behöver veta

Anabel Herrera Publicerad den 12/13/2023

Dropshipping: låt oss ta reda på det

Många av våra handelskunder har med tiden gått från fysisk butik till e-handel och vissa har valt en försäljningsmetod som kallas dropshipping. Vad är det för något? Hur fungerar det? Vilka fördelar erbjuder det? Hur hittar man pålitliga leverantörer?

Här svarar vi på alla frågor som kan dyka upp.

Vad betyder dropshipping och hur går det till?

Vad är innebörden av dropshipping? Dropshipping är en försäljningsmodell med ursprung i USA som gör det möjligt för e-handelsägare att sälja produkter online utan att först behöva köpa och fysiskt äga dem.

Så hur fungerar försäljningsprocessen? Kunden går in i e-handlarens butik och slutför beställningen, som sedan skickas direkt till leverantören som förbereder varorna och tar hand om frakten. I denna process, som du kanske har gissat, blir handlaren en mellanhand mellan de två parterna och behöver inte längre lagra, förbereda och skicka varorna. Faktum är att han inte ens behöver äga dem! Allt du behöver för att starta ditt företag är en e-handel, en bra leverantör (men mer om detta senare) och en effektiv marknadsföringskampanj för att marknadsföra de produkter som ska säljas.

Företagsledningen är därför mycket mer slimmad än i traditionell handel. Mer strömlinjeformade är också kostnaderna för att starta verksamheten. Men låt oss få en bättre uppfattning om hur man börjar använda dropshipping för onlineförsäljning.

Vilka är kostnaderna för att starta ett dropshippingföretag?

Det är svårt, om inte omöjligt, att svara på den här frågan eftersom det finns så många variabler som påverkar den initiala investeringen. Här samlar vi de viktigaste utgiftsposterna som du behöver inkludera i din affärsplan.

1.Kostnader för e-handel

De första kostnaderna uppstår i samband med dropshipping vid e-handel. Här kan du välja mellan två vägar: skapa din egen webbplats eller förlita dig på en marknadsplats – som Amazon, eBay eller Etsy. Fördelarna med det andra alternativet är tvåfaldiga: du kommer inte att ha några kostnader för att skapa e-handeln; du kommer att kunna nå ut till en bred publik av möjliga köpare direkt. Nackdelarna? Du måste ta hänsyn till provisionen (vi talar om några cent) och den procentandel av försäljningspriset som marknadsplatsen behåller (upp till 10 %). Kort sagt: om du vill öka din vinstmarginal och vill arbeta med din varumärkespersonlighet för att sticka ut från konkurrenterna är detta inte rätt väg att gå.

Grazie al Marketplace di Amazon si evita di creare siti e ci si concentra su spedizioni e vendite.

Om du väljer att utveckla din egen webbplats kan du välja mellan följande alternativ:

 • Vända dig till byråer eller yrkesverksamma som arbetar med utveckling av e-handel. Denna väg, som förvisso är dyrare, ger dig möjlighet att skapa en mer strukturerad webbplats som uppfyller alla dina behov och som du kan anpassa i alla aspekter.
 • Förlita dig på tjänster som Shopify eller WooCommerce som gör att du snabbt och enkelt kan skapa en e-handelssajt.

Här är några exempel på e-handel som gjorts med Shopify – som du kan se finns det anpassningsmöjligheter även här.

Shopify: un buon sistema per creare agilmente il proprio ecommerce

2.Kostnad för marknadsföring

Den andra kostnaden som ska ingå i din affärsplan är kostnaden för marknadsföringsaktiviteter, som vi inte kan uppskatta eftersom det beror på hur du vill marknadsföra dina produkter – du kan antingen göra kampanjerna själv (om du har kunskaperna) eller anlita en byrå.

3.Startkostnader

Slutligen finns det alla dessa startkostnader, till exempel att öppna ett momsnummer, företagslicenser och kraven i det land där du är verksam. Informera dig väl!

När affärsplanen är ifylld kommer du att inse att startkostnaderna är mycket lägre än de som krävs för att starta ett traditionellt företag. Vi vill dock lämna dig med en liten anmärkning: var försiktig med dem som säger att dropshipping är en billig affärsmodell som garanterar dig höga intäkter med liten ansträngning. Sanningen är att det, som alla andra typer av företag, kräver omsorg och engagemang, avkastningen är inte alltid lätt (och hög) och du måste skydda dig mot risker. Men vi diskuterar allt detta i nästa avsnitt.

För- och nackdelar med dropshipping

Några av fördelarna med dropshopping kommer du redan att ha skymtat när vi berättar hur det fungerar, här sätter vi dem i ordning.

Fördelarna med dropshipping:

 • Minskade startkostnader.
 • Du behöver inte betala för varor i förväg – du köper bara det du kan sälja och det finns ingen risk för osålda varor.
 • Det finns inget lager att hantera och underhålla, eftersom logistiken ligger i leverantörens händer.
 • Det finns ingen frakt att ta hand om, eftersom detta också hanteras av leverantören.
 • Du kan arbeta varifrån du vill, allt du behöver är en dator och en internetuppkoppling.

Det låter ju väldigt bekvämt, men… det finns alltid ett “men”, för den här affärsmodellen har också sina nackdelar.

Nackdelarna med dropshipping

Vinst: räkna rätt (och håll koll på marginalerna)

Handlarens vinst är skillnaden mellan försäljningspriset för en produkt och kostnaden för att köpa den från leverantören (till vilken kostnaderna för att underhålla webbplatsen och för marknadsföringsaktiviteter måste läggas till). För att tjäna tillräckligt med pengar måste man alltså kunna hitta leverantörer med förmånliga priser och ha många kunder. Det säger sig självt att man måste ha mycket tålamod i början. Tänk också på att när en handlare köper varor i dropshipping måste han ofta betala ett litet påslag; därför betalar han inte lika mycket som om han skulle köpa i grossistledet. Detta innebär att vinstmarginalen blir tunnare.

Leverantörer: välj dem med stor omsorg

Allt hänger på dem: produktkvalitet, bra lagerhantering, tillgång till varor, punktliga leveranser. Om bara en av dessa aspekter saknas eller hanteras dåligt äventyras handlarens rykte. Du måste därför välja dina leverantörer mycket noggrant, eftersom dina intäkter är beroende av dem.

Dropshipping-leverantörer: tips för att välja bra

Så vilka egenskaper ska man leta efter/undvika när man väljer leverantör?

En korrekt och noggrann dropshipper

 • garanterar dig högkvalitativa produkter;
 • låter dig och dina kunder spåra leveranser exakt och enkelt;
 • har en fördelaktig returpolicy för att inte avskräcka kunderna från att köpa.


Undvik istället leverantörer som:

 • inte har några omdömen på nätet;
 • har varit verksamma för kort tid för att kunna erbjuda oklanderlig service;
 • arbetar med okända kurirer;
 • har långa leveranstider;
 • erbjuder överdrivet höga fraktkostnader – vilket kan avskräcka från köp.

Hur väljer man en pålitlig dropshipping-leverantör?

Med detta sagt återstår en fråga, miljondollarfrågan: hur väljer man en pålitlig leverantör? Svaret är: fråga nätverket. Kontrollera leverantörens rykte på Trustpilot och trovärdigheten hos dess webbplats på Scamadviser för att skydda dig mot risken för bedrägerier, fortsätt sedan din undersökning på sökmotorer för att jämföra priser med konkurrenternas. Ett råd: ha inte bråttom och ta dig tid att utföra dessa kontroller. Du befinner dig i den känsligaste fasen av ditt företag!

Tre intressanta tjänster som hjälper dig att välja den bästa dropshippern

Med alla dessa förbehåll i åtanke vill vi ändå ge dig referenserna till 3 tjänster som kan hjälpa dig att hitta din favoritleverantör.

SaleHoo har en databas med över 8 000 utvalda och verifierade grossister som du kan använda för att söka efter produkter. SaleHoo har också ett marknadsundersökningslaboratorium: dess data står till ditt förfogande och hjälper dig att hålla dig uppdaterad om trender, hålla ett öga på konkurrensen och förstå vad som är mest lönsamt att sälja. Du kan se kostnaderna för tjänsten här. Betyg på Trustpilot: 4,8 av 5 stjärnor.

Wholesale2B är en tjänst från Onlinestorebiz.com LLC, ett företag som grundades 2004 och som arbetar med mjukvaruutveckling med fokus på dropshipping. Idag arbetar de med över 100 dropshippingföretag, så vi kan betrakta det som en beprövad och pålitlig tjänst, med en katalog som innehåller över en miljon produkter från utvalda leverantörer. För mer information, kolla in prisplanerna och inkluderade tjänster. Trustpilot-betyg: 4,5 av 5 stjärnor.

Worldwide Brands är en plattform som sammanför certifierade leverantörer och över 16 miljoner grossistprodukter från hela världen. Att ha ett så brett urval hjälper dig att jämföra produkter och priser för att välja de mest fördelaktiga och konkurrenskraftiga leverantörerna. Du kommer också att ha ett snabbt svarande supportteam till ditt förfogande. Prenumerationen är en engångsbetalning och varar för evigt. Trustpilot-betyg: 4,9 av 5 stjärnor.

Vår rekognoseringsresa i dropshipping, i dess processer och verktyg, är över. Nu börjar, om du vill, ditt verkliga eller, ännu bättre, virtuella affärsäventyr. Lycka till!