10 gratis typsnitt som kommer att förbättra dina projekt

10 gratis typsnitt som kommer att förbättra dina projekt

Alessandro Bonaccorsi Publicerad den 12/13/2023

Teckensnitt är en grundläggande del av en grafisk design: de måste förmedla information, vara tydliga och läsbara. Att välja ett väldesignat, konsekvent och vackert typsnitt är en indikation på professionalism, kompetens och omsorg om projektet.
I det stora havet av teckensnitt som finns på webben finns det några som du kan ladda ner gratis. Det finns faktiskt typsnittsdesigners (de som designar typsnitt) som, främst av marknadsföringsskäl, gör sina typsnitt tillgängliga gratis (vanligtvis för personligt bruk: till exempel för att skriva ut sina egna visitkort, de kommer att göra det bra). Och det finns några riktigt bra.

Här är 10 teckensnitt som enligt vår mening är bland de bästa av dem du kan hitta på webben idag.

 1. Museo Slab

Typsnittet Museo Slab är nu en klassiker: det är bara fritt i en av sina “vikter”, men det är ett väldesignat typsnitt, utmärkt för titlar.
Slab på italienska översattes tidigare till “egyptiskt typsnitt” och står för stavtecken (Sans Serif) med små gracer, dvs. ändelser som länkar en bokstav till en annan.

DOWNLOAD

2. Fabrica

Fabrica är ett typsnitt som är särskilt utformat för mobila användare, dvs. för att användas och visas bäst på smartphones och surfplattor. Just därför är det också väl lämpat att användas för mycket små texter.

DOWNLOAD

3. Glamor

Glamour är ett typsnitt som kan göra vilken design som helst chic, elegant och modern. Den glansiga modemagasinseffekten uppnås genom vissa bokstävers lockar och kontrasten mellan de tjocka och tunna linjerna i varje tecken (typiskt för det första moderna graciösa typsnittet, Bodoni, som designades 1700).

DOWNLOAD

4. Lavanderia

Detta typsnitt har utformats med inspiration från skyltarna på tvätterierna i San Francisco och är perfekt för rubriker och alla de projekt där en vintageeffekt önskas.

DOWNLOAD

5. Monthoers

Monthoers är ett typsnitt som simulerar egenskaperna hos handtryckta bokstäver. Det är perfekt för dem som vill ge sin design en hipster-effekt.
En kuriositet: detta typsnitt skapades av en indonesisk designer.

DOWNLOAD

6. Airbag

Airbag är ett riktigt trendigt typsnitt: det är en slab (se ovan) med eleganta skuggor. Det är gratis, men designern ber om en tweet i gengäld.

DOWNLOAD

7. Lobster

Lobster är ett modernt skripttypsnitt, användbart för rubriker och titlar, perfekt i tryck och på webben. Det är nu en klassiker bland gratis typsnitt. Det är inspirerat av handtextningen på amerikanska skyltar, på gamla lastbilar i filmer som utspelar sig i det djupaste Amerika.
(För att ladda ner gratisversionen av detta typsnitt, skriv 0 i “Donation”-rutan)

DOWNLOAD

8. Fabfelt

Fabfelt är ett annat riktigt väldesignat typsnitt som passar för både vintage och mer moderna projekt.

DOWNLOAD

9. Linux Libertine

Linux Libertine är resultatet av ett Open Source-teckensnittsprojekt. Det är ett bra alternativ till Times New Roman, perfekt för långa texter (böcker, broschyrer) och elegant även i större format. Det finns i en mängd olika vikter: regular, italic, bold och innehåller mer än 2 000 glyfer samt kyrilliska, grekiska och hebreiska bokstäver.
Vad väntar du på för att ladda ner det?

DOWNLOAD

10. Klinic Slab

Slab-teckensnitt uppfattas omedelbart som moderna, barn av det nya århundradet; i själva verket bevisar Klinic detta, tack vare den digitala designen av teckensnitten är de gamla egyptierna (slab) de mest framgångsrika. Klinic är perfekt för både titlar och texter och ger en smakfull och sofistikerad känsla i båda fallen.
(För att ladda ner gratisversionen av detta typsnitt, skriv 0 i rutan “Donation”)

DOWNLOAD