Populära skräckfilmsteckensnitt: här är de läskiga teckensnitten!

Populära skräckfilmsteckensnitt: här är de läskiga teckensnitten!

Giovanni Blandino Publicerad den 12/13/2023

Halloweenkvällen är snart här… finns det något bättre tillfälle att damma av en bra skräckfilmsklassiker?

Vi gör det naturligtvis på vårt eget sätt! Vi gick på jakt efter de läskigaste skräckteckensnitten från fem filmmästerverk som med rätta har gått till den kollektiva fantasin, inte bara för sina kyliga scener, utan också för deras användning av skräckteckensnitt och skrupelfria bokstäver i både den officiella affischen och filmtitlarna.

Nosferatu
Nosferatu: bild från offentlig domän

I denna korta sammanfattning av skräckfonts finns den expressionistiska texten i den första, oförglömliga Nosferatu, 1980-talets skräckfont i Carpenters kultfilm Halloween, en särskild anekdot om Stanley Kubrick och hans The Shining … men vi vill inte avslöja för mycket! Som i bra skräckfilmer: lite spänning skadar inte.

1) Skräckfilmen: John Carpenters Halloween

Affisch för Halloween, av John Carpenter
Det ikoniska skräckteckensnittet från filmen Halloween. Bild: flickr/Global Panorama [CC BY-SA 2.0].

Det var 1978 som den skräckfilm släpptes som omedelbart skulle bli kult och lägga grunden för en hel genre. Det är John Carpenters Halloween.

I samband med lanseringen av den första av slasherfilmerna finns en affisch som omedelbart sätter sig i den kollektiva fantasin. Alla element finns där: ett knivblad som hålls av en okänd hand, en eldsprutande och hotfull pumpa, en kylig inskription och – högst upp – titeln på filmen Halloween.

Titeln är vit med en orange kontur på en svart bakgrund: den är tung, gotisk, men samtidigt modern. Det är verkligen läskigt och kanske också därför kommer det att bli ikoniskt, särskilt under 1980-talet, eftersom samma skräckteckensnitt kommer att användas i många andra filmer under det årtiondet.

Skräckteckensnittet som används i Carpenters Halloween är ITC Serif Gothic Heavy, som skapades av den amerikanske designern Herb Lubalin och italienaren Tony DeSpigna 1972. Det är ett hybridteckensnitt som kombinerar enkelheten hos gotiska med elegansen hos romerska tecken. Samma typsnitt i sin standardversion har dock även använts i mindre gotiska filmer som de senaste avsnitten av Star Wars-sagan The Last Jedi och The Force Awakens.

2) Font-skräck: Nosferatu av Friedrich Wilhelm Murnau

Nosferatu affisch typsnitt
Nosferatu affisch typsnitt. Bild: allmän egendom

Vampyren Nosferatus långa skugga som sträcker sig över väggen när han går uppför trappan för att nå sitt offer… trots att skräckklassikern Nosferatu är nästan hundra år gammal lyckas den fortfarande reta upp vår fantasi.

Filmen har också mycket av sin dragningskraft från den estetiska prägel som ärvts från de stora konströrelserna på den tiden: tysk expressionism, art nouveau och art deco. Dystra och oroande tagningar, kall arkitektur, accentuerad chiaroscuro… filmens dystra atmosfär kompletteras magnifikt av det skräckteckensnitt som valts för titeln!

Skräckteckensnittet som används är Berthold Herold Reklameschrift BQ, designat 1901 av tysken Heinz Hoffmann som vid den tiden arbetade i Berlin på Berthold AG:s typografiska gjuteri. Det är ett typsnitt med art nouveau-egenskaper och använder gotiska typsnitt som faktiskt var mycket populära i Tyskland vid den tiden. Om vi översätter typsnittets namn försvinner dess sorgsna aura omedelbart: det är helt enkelt en reklambokstav!

En digital version av Berthold Herold Reklameschrift BQ hittar du här.

3) Skräckfilmen: The Shining av Stanley Kubrick

Filmaffisch för filmen The Shining
Filmaffisch för filmen The Shining. Bild: flickr/ Andrew Kitzmiller [CC BY 2.0].

Att Stanley Kubrick var perfektionist och extremt punktlig är ett välkänt faktum. Men få kanske vet att hans stränga krav även gällde för hans filmers bokstäver och affischer! En anekdot berättas om ett av hans mästerverk: den psykologiska thrillern The Shining!

Filmatiseringen av Stephen Kings roman gick upp på biograferna 1980. Om man tänker på öppningsscenen är det svårt att inte bli förvånad: en mycket lång tagning följer familjens bil som kryper genom ett avlägset, bergigt landskap, musiken betonar oro, men den sista touchen är teckensnittet. En neutral Helvetica som kontrasterar mot allt annat men har ett störande element i sig: färgen. Du hittar hela sekvensen här.

Det typsnitt som används i titeln på teateraffischen är däremot specialdesignat av Saul Bass och vår anekdot handlar om honom. Saul Bass är affischernas mästare (vi talar också om honom r): hans är affischerna till Alfred Hitchcocks Vertigo och andra mästerverk. Trots detta räddades han inte från Kuckricks punktlighet.

Saul Bass presenterade stolt och självsäkert inte mindre än fem affischprov för The Shining, men ingen av dem tillfredsställde regissören, som hade klagomål på den valda bokstaven: “för svår att läsa” eller “inte tillräckligt kompakt”, kommenterade han. Hela historien hittar du här.

4) Font Horror: Exorcisten av William Friedkin

Typsnitt som används i affischen för filmen Exorcisten
Skräckteckensnitt som användes på affischen till filmen Exorcisten. Bild: flickr/ Insomnia Cured Here [CC BY-SA 2.0].

Exorcisten släpptes 1973 och har skrämt slag på hela generationer. Men hur är det med skräckteckensnittet som används? Det är seriöst, nästan ekumeniskt, med en blodröd färg som förebådar det outsägliga för dem som tittar. Affischen är tillräcklig för att sätta tittaren i rätt sinnesstämning för att se filmen: oro.

Bokstäverna har specialdesignats av designern Dan Perri med hjälp av typsnittet Weiss Titling. Och det gav sin skapare mycket tur. Exorcisten var den första blockbusterfilmen som Dan Perri arbetade för: med denna kultfilm i sin portfölj kunde han sedan ta sig an stora projekt. År 1976 designade han bokstäver och titlar till Martin Scorseses Taxi Driver och 1977 designade han de legendariska titlarna till Star Wars.

5) Font Horror: Night of the Living Dead av George A. Romero

Omslag till filmen Night of the Living Dead
Omslag till filmen Night of the Living Dead. Bild: offentlig domän

Kultfilmen om zombiegenren var George A. Romeros debut bakom kameran. Filmen inledde inte bara en ny genre för amerikansk film, utan teckensnittet som användes för affischen och titlarna imiterades ofta under de följande årtiondena eller användes som inspiration.

Om du vill använda det för dina egna projekt är det mest likartade skräckteckensnittet Deanna, designat av Chris Hansen och baserat på filmens originalbokstäver.

Filmens originalbokstäver spelade också en liten roll i den stämning som George Romero väckte mot The Return of the Living Dead – en film från 1985 av Dan O’Bannon – som enligt den amerikanske regissören rättmätigt presenterades som en uppföljare till hans mästerverk från 1968. Bland de faktorer som domstolen tog hänsyn till fanns också typsnittet: det som användes i The Return of the Living Dead var detsamma som i Romeros film!

Vad tycker ni om detta? Fick vi dig att vilja se ett av dessa mästerverk igen på nästa Halloweenkväll?