Historia och utveckling av teckensnittet Helvetica

Historia och utveckling av teckensnittet Helvetica

Sarah Cantavalle Publicerad den 12/13/2023

Helvetica: historien om ett av de mest populära teckensnitten för varumärken

Det finns de som älskar det och de som hatar det: Helvetica är ett av de mest använda typsnitten i världen, både i reklam och publicering och i skyltning i städer. Vad har det att tacka för sin framgång och så utbredda användning, och hur har det förändrats genom åren?

I den här artikeln kommer vi att börja från dess uppfinning, 1957, för att följa de steg som har lett det, genom olika restyling, att bli det föredragna typsnittet för många internationella varumärken.

Ursprunget till typsnittet Helvetica

Som namnet antyder har Helvetica sitt ursprung i Schweiz, när Eduard Hoffmann, chef för Haas gjuteri i Münchenstein, bestämde sig för att ge frilansdesignern Max Alfons Miedinger i uppdrag att skapa ett nytt typsnitt. Hoffmanns avsikt var att motverka framgången för Akzidenz Grotesk, det typsnitt som lanserades av det konkurrerande tryckeriet H. Berthold AG.

Så 1957 föreslog Miedinger en ny teckenuppsättning och döpte den till Neue Haas Grotesk. Det var ett sans serif-teckensnitt med en linjär, väsentlig och elegant design, som var mycket lättläst tack vare sin avsaknad av krusiduller.

Eduard Hoffmanns anteckningar som dokumenterar tillkomsten av karaktären Neue Haas Grotesk. Copyright: http://www.fontbureau.com

Ur teknisk synvinkel hade Neue Haas Grotesk ett antal särdrag, t.ex. balansen mellan det negativa (vita) utrymmet runt bokstäverna och det mellan linjerna som utgör dem. Dessutom utvecklades den alltid i horisontell eller vertikal riktning, aldrig diagonalt, vilket gav en visuell effekt som var både “djärv” och neutral.

Mike Parker, mannen som förändrade Helveticas öde

Det var 1959 som Mike Parker blev chef för Mergenthaler Linotype Company. Det amerikanska företaget marknadsförde tryckmaskinen Linotype, den första som möjliggjorde automatisk sättning. Som ansvarig för att utöka företagets bibliotek med typsnitt lyckades Parker mellan 1959 och 1981 lägga till nästan tusen typsnitt, i många fall genom att anpassa befintliga typsnitt till Linotype-maskinernas tekniska krav.

År 1960 valde Parker också att införa Neue Haas Grotesk och gav Arthur Ritzel, designer på D. Stempel AG – en tysk partner till Lynotype Company – i uppdrag att designa om och utveckla typsnittsfamiljen. Det nya typsnittet döptes till Helvetica, från latinets Helvetia, Schweiz.

Reproduktion av typsnittet Helvetica. Copyright: identifont.com

Från och med då blev den en ikon för schweizisk design, som vid den tiden ansågs vara en modell för diskret elegans och funktionalitet, och den syntes på många europeiska och amerikanska reklamaffischer och billboards under 1960- och 1970-talen.

En reklamaffisch för Coca Cola från 1970-talet.

Kartan över New Yorks tunnelbana

I slutet av 1960-talet valde formgivarna Massimo Vignelli och Bob Noorda Helvetica för att skapa New Yorks nya tunnelbaneskyltar och Graphic Standards Manual, en av de mest hyllade manualerna för visuell identitet i den grafiska designens historia. Användningen av detta typsnitt kommer att förbli ett av Vignellis varumärken: ett val som i hög grad kommer att bidra till detta typsnitts internationella berömmelse.

Manual för grafiska standarder utformad av Vignelli och Noorda. Copyright: https://standardsmanual.com.*

Den första omstylingen och inträdet i den digitala världen

1983 släpptes Neue Helvetica, en uppdaterad version av typsnittet från den grafiska studion Linotype. Mer avstånd mellan siffrorna och mer framträdande skiljetecken introduceras för att förbättra läsbarheten.

Året därpå beslutade Steve Jobs att införa Helvetica som typsnitt i den första Macintosh, vilket banade väg för spridningen av den digitala versionen av typsnittet.

Det mest älskade (och hatade) typsnittet av formgivare

Vad var anledningen till att detta typsnitt blev så framgångsrikt? Utan tvekan dess mångsidighet, moderna utseende och diskreta elegans, som gör det lika lämpligt för en reklamaffisch som för en bruksanvisning, som för en konstkatalog.

Å andra sidan har dess allestädesnärvaro i förlags- och reklamgrafikens värld gett upphov till en hel del kritik, och det har blivit synonymt med standardisering. En av kritikerna är Bruno Maag, schweizisk typsnittsdesigner och ägare av Daalton Maag, ett Londonbaserat gjuteri som har skapat typsnitt för företag som Lush, Nokia och HP.

I en intervju som publicerades på webbplatsen Eye on Design kritiserar Maag typsnittets allmängiltighet: “Designers använder Helvetica av lathet. Och också för att det är ett säkert val. Resultatet är en homogenitet som finns i alla grafiska mönster för varumärkesidentiteter som du ser runt omkring.”

Faktum är att detta typsnitt fortfarande används i många företags kommunikationskampanjer, liksom i deras logotyper. Här är bara några namn bland många: Lufthansa, Nestlé, Panasonic, Microsoft och kända biltillverkare som BMW och Jeep. Dessutom används dess digitala version i användargränssnitten på de sociala plattformarna Facebook och Instagram.

Några logotyper gjorda med typsnittet Helvetica. Copyright: www.graphicpear.com.

År 2007, i samband med 50-årsdagen av dess uppfinning, blev typsnittet huvudperson i en dokumentärfilm med titeln “Helvetica” regisserad av Gary Hustwit. Samma år ägnades utställningen “50 Years of Helvetica” på Museum of Modern Art i New York åt Helvetica.

Några av de verk som visas på utställningen “50 Years of Helvetica” på MoMa i New York. Copyright: moma.org

Helveticas framtid

I en artikel som publicerades i Adweek 2012 förutspådde Steve Hicks, då kreativ chef på den amerikanska reklambyrån McGarryBowen, en ytterligare ökning av användningen av Helvetica. Enligt Hicks skulle typsnittets närvaro på ett av världens mest populära sociala nätverk, Facebook, bana väg för en ökad användning inom reklamsektorn, vilket skulle leda till Helveti-Topia, en era där typsnittet skulle dominera reklambranschen ohotat.

Även om Hicks profetia lyckligtvis inte har slagit in och kreatörer runt om i världen fortsätter att använda olika typsnitt för sina projekt, verkar det som om Helvetica kommer att finnas kvar på scenen under en tid framöver. Faktum är att Monotype Studio under 2019 beställde en ny design av typsnittet, vilket var den mest radikala översynen sedan 1983.

Helvetica Now finns i 3 versioner: Micro för små skärmar, Text för vanlig text och Display för större format. Varje storlek erbjuds i vikter som sträcker sig från fin linje till extra svart, totalt 48 vikter. Teckenformerna framstår som mer utspridda och läsbara även på små elektroniska enheter.

Affisch för det nya typsnittet Helvetica Now. Copyright: monotype.com

Lanseringen av denna nya version får oss att tro att Helveticas framtid fortfarande är lång och… “ännu inte skriven”!