De vackraste affischerna i filmhistorien

De vackraste affischerna i filmhistorien

Sarah Cantavalle Publicerad den 12/13/2023

Affischerna som skapade filmhistoria

Från de första franska affischerna i slutet av 1800-talet till idag är filmaffischens historia sammanflätad med filmindustrins och den visuella konstens i allmänhet. Fram till andra världskriget var affischerna en av de viktigaste reklampelarna för filmer och bidrog på ett avgörande sätt till deras framgång. Med tiden blev affischerna eftertraktade samlarobjekt.

Filmaffischens ursprung

De första filmaffischerna dök upp i Frankrike i slutet av 1800-talet, i samband med filmens födelse. Jules Chéret och Marcellin Auzolle började göra reklam för bröderna Lumières uppfinning med hjälp av den typiska jugendstilen, som kännetecknas av litografier i starka färger och karaktärer som illustreras i minsta detalj.

De så kallade “biografmålarna” hade till uppgift att skildra filmen med hjälp av en iögonfallande illustration som kunde fånga uppmärksamheten hos människor som gick förbi biograferna eller i närheten av reklamskyltarna. Den detaljerade beskrivningen av åskådarna och scenerna i filmen tjänade till att låta publiken veta om filmen var lämplig för hela familjen och vilken genre den tillhörde (komisk, äventyrlig, etc.).

Marcellin Auzolles affisch med reklam för bröderna Lumières uppfinning, 1895.

Under den här perioden användes ofta stockaffischen, en affisch som kunde användas för flera evenemang där information om föreställningen lades till från tid till annan. Ett exempel på detta är affischen nedan av Adrien Barrère, där det vita utrymmet på skärmen har ersatts med en scen från filmen.

Affisch skapad av Adrien Barrère för bröderna Pathé, 1908.

Filmaffischens spridning i USA

När Hollywood växte fram efter första världskrigets slut och de första långfilmerna visades började filmaffischen visa skådespelarna (eller huvudrollsinnehavaren), regissörens namn, filmens titel och en sammanfattning av handlingen. Färglitografi användes fortfarande för att producera affischer, den enda trycktekniken som, även om den var dyr, möjliggjorde illustrationer av hög kvalitet. Affischerna innehöll ofta porträtt av de olika skådespelarna, men när det gällde stjärnor som Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Marylin Monroe eller Audrey Hepburn reserverades hela utrymmet för deras porträtt, vilket gav näring åt fenomenet filmstjärna.

Art Deco-affisch för “Blond Venus”, filmen med Marlene Dietrich som gick upp på biograferna 1932.

Affischerna som skapade filmhistoria

I 1950-talets USA började regissörer som Otto Preminger, Billy Wilder och Alfred Hitchcock att producera och marknadsföra sina filmer självständigt och förlitade sig på Saul Bass arbete. Denna amerikanska designer började utforma hela den visuella identiteten för deras filmer, från skapandet av för- och eftertexterna till affischerna, och introducerade en helt ny stil som kännetecknades av en minimalistisk och starkt suggestiv design. För första gången i filmaffischernas historia kunde Bass sammanfatta filmernas innebörd genom ett symboliskt språk med primärfärger och djärva geometriska former.

Ett av hans mest kända verk var inledningssekvensen till Otto Premingers film “Anatomy of a Murder” från 1959. I den började de delar som utgjorde konturerna av ett lik att glida in och ut ur skärmen, vilket framhävde titlarna som alternerade till jazzrytmen. Bass använde samma grafiska koncept för filmens affisch.

Affischen som Saul Bass skapade för filmen “Anatomy of a Murder” 1959.*

Lika berömda är introduktionssekvenserna och de tillhörande affischerna för Hitchcocks filmer “Vertigo”, “North by Northwest” och “Psycho”. Den originella och slående grafik som skapades av Bass bidrog utan tvekan till att öka dessa regissörers ryktbarhet.

Affischen för filmen “Kvinnan som levde två gånger” designad av Saul Bass 1958.

Under 1940- och 1950-talen etablerade sig den neorealistiska rörelsen i Italien: regissörer som Luchino Visconti, Vittorio De Sica och Roberto Rossellini inspirerades av samtida berättelser för att skildra vanliga människors liv i Italien efter andra världskriget. För dessa filmer valde de italienska affischkonstnärerna huvudsakligen akvarellporträtt som föreställde en scen från filmen, eller omarbetade handlingen på ett friare sätt. Anselmo Ballester och Ercole Brini signerade några av den tidens mest kända affischer. I affischen för “Cykeltjuvarna” valde Brini medvetet en “söt” bild med känsliga färger, som för att mildra den hårda verklighet som skildrades i filmen.

Affisch signerad av Ercole Brini för Vittorio De Sicas film “Ladri di biciclette”.

Från 1960-talet och framåt fick TV:s utbredning Hollywoods regissörer att ägna sig åt ambitiösa filmproduktioner och investera enorma summor pengar för att locka så många tittare som möjligt till biograferna. Under denna period introducerade den engelske konstnären Philip Castle en helt ny teknik inom affischdesign: airbrush. Detta verktyg gjorde det möjligt att skapa mycket skarpa och detaljerade bilder, perfekta för den starka realismen i filmer som “A Clockwork Orange” och Stanley Kubricks “Full Metal Jacket”. Castle signerade några av filmhistoriens mest ikoniska affischer.

Affischen som designades av Philip Castle för filmen “A Clockwork Orange” 1971.

Samtidigt började den amerikanske illustratören Bob Peak också använda airbrush för att avbilda några av de mest kända filmerna från 1960- och 1970-talen, från “Apocalypse Now” till “Star Trek”.

Affischen som designades av Bob Peak för filmen “Star Trek” 1979.

Filmaffischens intåg

Uppfinningen av videobandspelare i början av 1980-talet och den efterföljande tillkomsten av Internet och betal-TV på 1990-talet drev filmaffischen mot nya standarder. I och med de digitala bildbehandlingsprogrammen ersatte fotografiet helt illustrationen och en standardiserad komposition började användas för affischer, som kännetecknas av huvudpersonernas (eller huvudstjärnans) ansikten och några bilder tagna från filmen, ofta med ett kallare och mer aseptiskt resultat. Det finns dock några anmärkningsvärda exempel, bland annat affischen för “Kill Bill” från 2003, med en illustration i retrostil, och affischen för “Moon”, Duncan Jones science fiction-film från 2009, som använder en mycket lyckad blandning av grafik och fotografi.

Filmaffisch Kill Bill
Filmaffisch Månen