Fantastiska illustratörer och var man hittar dem

Fantastiska illustratörer och var man hittar dem

Alessandro Bonaccorsi Publicerad den 12/13/2023

På jakt efter den rätta illustrationen

Vi fortsätter vår resa in i illustrationens färgstarka och fantasifulla värld och försöker ta reda på var vi kan hitta de bästa illustratörerna eller bara de mest lämpliga för våra projekt.

Under tiden måste man säga att situationen under de senaste tio åren har förändrats mycket: vissa digitala showcases har stått emot, medan andra har förlorat medlemmar till förmån för sociala nätverk, i synnerhet Instagram, som har etablerat sig som en slags social portfölj där man kan visa sitt arbete.

Med den här artikeln kommer vi att resa genom de plattformar, webbplatser och sociala nätverk där världens bästa och mest originella illustratörer kan hittas, för när vi behöver en illustration för ett av våra projekt måste vi veta att vi har en verkligt imponerande mängd olika författare och stilar till vårt förfogande. För den som älskar originella projekt finns det inget bättre än att beställa bilder från en professionell illustratör.

Behance: Adobes stora globala portfölj

Behance-plattformen har funnits i femton år och för mig som inte var så ung var det det första riktiga fönstret ut mot världen, både för att visa upp sig för andra, men framför allt för att se hur människor arbetade i andra länder och på andra kontinenter.

Plattformen förvärvades av jätten Adobe 2012 och har sedan dess ytterligare stärkt sin position som en världsomspännande referens för en viss typ av visuell kreativitet.

Behance är en plattform där man visar upp sitt arbete och placerar det i en slags portfolio som kan uppskattas och få kommentarer från andra medlemmar i communityn. Tack vare sin väsentliga och funktionella grafik är det också en perfekt plats att visa upp sitt bästa arbete.

Communityns styrka ligger i kuratorskapet hos Behances redaktion, som dagligen söker efter välgjorda, originella och överraskande arbeten att visa bland “features”: att bli utvald innebär att visa ditt arbete för tusentals människor som alla arbetar inom den kreativa industrin.

I själva verket består gemenskapen av designers, konstnärer, studenter, men också byråer, art directors, art buyers och besöks av många internationella kunder.

Via söksidan kan du utforska denna färgstarka värld för att hitta din favoritillustratör. Du kan hitta lite av varje där, men främst realistiska illustrationer, även 3D, konceptkonst och karaktärsdesign för videospel, bilder som används för produkter, kampanjer och visuella identiteter. Den typ av illustration som uppskattas mest av Behance-communityn och redaktionen är digital, välgjord och ibland glansig.

Om du letar efter de senaste trenderna inom digital illustration är du på rätt plats här.

Showcases för illustratörer

Hire an illustrator har funnits i ungefär tio år och samlar portföljer från många illustratörer, främst engelskspråkiga. Illustratörer måste betala en inträdesavgift för att få vara med.

Altpick och The Ispot har varit aktiva i många år och trots att de har ett ganska magert grafiskt gränssnitt är de mycket populära i USA.

I själva verket lämnar alla dessa tjänster mer och mer utrymme för illustratörernas personliga webbplatser och särskilt deras sociala profiler. Ett exempel är Magoz webbplats, en populär illustratör som inte bara följs för sina geniala bilder, utan också för ett mycket användbart nyhetsbrev och en ständigt uppdaterad blogg.

Social network

Etablerade, studerande, framväxande och amatörillustratörer tävlar om vår uppmärksamhet genom att publicera sina verk på sociala nätverk.

Det mest populära är utan tvekan Instagram, vars gränssnitt uppmuntrar till visning av illustrationer, även sådana som tidigare publicerats, vilket skapar en mycket välkommen portföljeffekt. Facebook är intressant som en berättelse om yrket, men mindre effektivt för att visa portfolion. Twitter är särskilt viktigt för dem som producerar bilder relaterade till aktuella händelser och ämnen för tillfället. Pinterest är förmodligen ett av de enklaste verktygen för dem som letar efter illustratörer: genom att samla bilder i sina egna tavlor är det möjligt att skapa samlingar som kan vara användbara om vi beställer illustrationer, men också som en inspirationskälla om vi själva är illustratörer

Branschorganisationer för illustratörer

Varje land har sin egen illustratörsförening som har en webbplats med medlemmarnas arbeten. Vilka är de viktigaste när det gäller bildkvalitet?

Här är de:

 • det historiska American Society of Illustrators med säte i New York,
 • den engelska AOI, Association of Illustrators,
 • i Spanien finns det minst fem.
 • I Italien heter det Associazione Autori di Immagini och bytte namn för några år sedan (tidigare hette det Associazione Illustratori), i jakt på en fusion med serievärlden.

På webbplatsen för European Illustration Forum (EIF) finns länkar till alla europeiska illustratörsföreningar.

Tävlingar och årsböcker

Illustratörsyrket är mycket konkurrensutsatt: det finns tävlingar, priser, årsböcker (dvs. årliga urval) att försöka delta i om man vill sticka ut och bli uppmärksammad på en marknad som blir allt större och full av duktiga konstnärer.

Den mest eftertraktade tävlingen inom tidskrifts- och förlagsvärlden i allmänhet är de årliga utmärkelserna från Society of Illustrators i New York. Under de senaste åren har World of Illustration Award, som anordnas av brittiska AOI, ökat i betydelse och antal deltagare. Andra viktiga priser för den amerikanska marknaden (kanske den största marknaden för illustration i världen!) är Communication Arts, Society of Publication Designers (SPD), Print magazine och 3×3 magazine-tävlingarna. Illustration för barn har sin viktigaste tävling med de mest eftertraktade priserna på Children’s Bookfair i Bologna.

Illustration av Rina Allek, “Anatomy fun facts book”, bland vinnarna av World of Illustration Award 2020

Webbplatser om illustration

Precis som inom alla andra kreativa områden råder det ingen brist på webbplatser och bloggar om illustration. Vissa ger råd till yrkesverksamma, andra söker, väljer ut, intervjuar och presenterar de bästa eller mest originella illustratörerna just nu.

Bland webbplatserna av den första typen finns de internationellt bästa:

I Italien hittar vi de mycket populära Le Figure dei Libri (som främst ägnas åt illustrerade böcker), Roba da Disegnatori och Ad un tratto.

Webbplatser av den andra typen, dvs. som baseras på illustratörers arbete, har problemet att de alla till slut liknar varandra, eftersom det blir allt svårare att hitta originalartister som producerar bilder som verkligen skiljer sig från den mångfald av stilar som finns på världens stora bazaar. Om man vill ha en mycket bred syn på illustrationer tenderar dessa webbplatser att vara varierade, förvirrande och repetitiva, om än alltid färgstarka. Mitt råd är att bläddra och surfa mycket på dem, särskilt om man precis har börjat lära känna denna värld av kreativitet och otyglad fantasi, om och om igen varje dag, för att berika sin visuella kultur.

På internationell nivå skulle jag vilja peka ut följande webbplatser bland de viktigaste och mest långlivade, även när det gäller urval av talanger och forskningskapacitet

 • Illustration Age,, ett slags blogg om amerikansk illustration
 • Ape On The Moon, som sedan många år tillbaka driver ett urval av moderna illustratörer med en originell stil
 • Nobrow, som också producerar böcker och tidskrifter, blandar illustration och serier, och under det senaste decenniet har blivit en referens för en nu-folk-stil som har påverkat många illustratörer
 • den italienska Picame.

Portaler där du kan hitta kreatörer

Vi har redan nämnt Behance och de specifika showcases för illustratörer, men det finns andra plattformar som kopplar samman kreatörer av alla slag och från alla länder, till vilket pris som helst, med marknadens krav Det här är plattformar med många medlemmar, så den professionella nivån på illustratörerna är inte alltid den högsta. Förutom plattformar som erbjuder tjänster från yrkesverksamma inom olika kreativa områden, såsom Freelancer.com, Upwork och Toptal, besöker illustratörer flitigt

 • gemenskapen Deviant Art (en av de första på nätet, för över 20 år sedan, och en av de mest aktiva, särskilt när det gäller en viss typ av komiska, amatörmässiga, icke-kommersiella bilder)
 • Dribbles och Krops välorganiserade portföljer, som garanterar synlighet för deras arbete
 • inte förakta pitchbaserade gemenskaper och idétävlingar som 99Design.