Instagram Business: så skapar du ett Instagram-konto för företag

Instagram Business: så skapar du ett Instagram-konto för företag

Candido Romano Publicerad den 10/10/2023

Instagram Business för företag

Instagram är ett socialt nätverk som på bara 10 år har vuxit från en enkel app för fotodelning till ett nav för onlineaffärer för över 200 miljoner företag. Det finns över två miljarder aktiva användare på plattformen, varav 90% följer minst ett Instagram Business-konto.

Instagram är därför ett viktigt virtuellt utrymme för alla typer av företag. För att få tillgång till alla avancerade verktyg, t.ex. insamling av statistiska data i realtid eller för att sälja via plattformens verktyg, är det dock nödvändigt att ha ett så kallat företagskonto. I den här artikeln kommer vi att se hur man skapar det steg för steg, hur det fungerar och hur man hanterar det.

Instagram Business: vad är företagsprofilen

Ett Instagram-konto för företag är i princip en Instagram-sida för företaget, precis som du kan göra med Facebook. Det ger tillgång till vissa specifika verktyg och ytterligare funktioner som inte kan låsas upp med en vanlig personlig Instagram-profil, nämligen:

 • marknadsföra dina egna produkter eller tjänster, tack vare betalda sponsrade inlägg
 • Lägga till länkar i Stories, om företagskontot har minst 10 000 följare
 • Få tillgång till realtidsanalyser för att övervaka resultatet av inlägg, videor, berättelser eller rullar och ta reda på vad som fungerar för en viss målgrupp
 • Aktivera Instagram Shopping, perfekt för dig som har en e-handel och vill skapa ett gratis skyltfönster med en klickbar produktkatalog.

Instagram-företagskontot skiljer sig också från den personliga profilen genom ett antal visuella detaljer. Den första, omedelbart synliga, är en “etikett” som placeras under företagsnamnet och anger företagets kategori. Detta kan väljas från olika alternativ när du ställer in profilen.

Den andra stora skillnaden med Instagram för företag är möjligheten att infoga några knappar på profilen som länkar till kontaktinformation, där man till exempel kan lägga till företagets telefonnummer eller e-post.

I Instagram Business-kontot är det dessutom möjligt att lägga till företagets adress, som kan länkas direkt till Google Maps för att bli lättare att hitta, eller att infoga klickbara Call to Action (CTA), dvs. knappar som vanligtvis alltid finns under biografin, så att besökare kan boka möten och göra beställningar.

Som du kan se på bilden är adressen som visas på WWF Italiens konto klickbar: när du trycker på den öppnas den navigerbara kartan direkt, så alla aktiviteter, inklusive lokala, kan dra nytta av denna funktion. Längst ner finns CTA-knappen “stöd”, där du kan göra en donation.

Innan du utforskar i detalj hur en affärsprofil fungerar på Instagram är det först nödvändigt att förstå hur man skapar ett Instagram Business-konto på plattformen.

Så här skapar du ett Instagram-konto för företag från grunden

Att skapa ett företagskonto på Instagram kräver bara några enkla steg. Om du redan har en personlig profil och vill göra om den till en företagsprofil ska du bara läsa vidare från steg 6. Här visar vi istället hur du steg för steg går tillväga för att skapa en företagsprofil från grunden:

 1. Det första steget är att ladda ner den officiella Instagram-appen för iOS eller Android, respektive från App Store för iPhones och Play Store för Android-smartphones.
 2. Du måste sedan öppna appen och fortsätta med registreringen genom att ange ditt e-postkonto. Rådet är att inte skapa företagskontot med hjälp av din personliga Facebook-profil, eftersom Instagram annars kommer att förlita sig på information som hämtats från din personliga profil. Istället är det viktigt att använda företagets e-postadress.
 3. Ange sedan användarnamn och lösenord och fyll i profilinformationen. Det enklaste är att välja ditt företagsnamn som användarnamn (eller lägga till ett suffix till ditt företagsnamn som omedelbart identifierar vad du säljer) och följa den guidade processen.
 4. Med hjälp av guiden kan du hitta användare och kontakter från Facebook på Instagram genom att synkronisera ditt företags Facebook-profil (om du har en sådan) eller genom att använda kontakterna i din telefon. Klicka på “hoppa över” om du vill slutföra detta steg senare (det är dock inte obligatoriskt)
 5. Allt som återstår är att komplettera profilen med ett foto (företagets logotyp eller en bild som representerar ditt företag), biografi, kontaktuppgifter och webbplats med klickbar länk. Profilen är klar och kan nu omvandlas till ett företagskonto.
 6. Från profilen måste du klicka på toppmenyn (den så kallade “hamburgermenyn”), gå till appinställningarna och i menyn välja Konton, bläddra ner och välj “Byt till ett professionellt konto” (i vissa konton är detta alternativ tillgängligt direkt från inställningarna).
 7. Nu kan du välja mellan två profiltyper, Creator och Company. En artist, influencer eller helt enkelt en innehållsskapare väljer Creator-profilen. Den som däremot har en e-handel eller ett produkt- eller tjänsteföretag i allmänhet gör bäst i att välja alternativet Företag.
 8. Omedelbart därefter är det nödvändigt att välja en kategori, en etikett som kommer att motsvara den etikett som syns under användarnamnet och som praktiskt taget beskriver företagets verksamhet. Valet kan falla på kategorier som rör konst, shopping och försäljning och mycket mer.
 9. Nästa åtgärd gäller länken till företagets Facebook-sida, vilket är obligatoriskt om man vill få ut det mesta av ett företagskonto på Instagram. Självklart kan användaren bara länka Instagram-kontot till en Facebook-sida om han eller hon är administratör för den senare. Om du gör det kan du sponsra inlägg, dela Instagram-berättelser automatiskt på Facebook och mycket mer.
 10. Nu är allt klart och du kan börja använda ditt Instagram Business-konto. Det innebär att du kan lägga upp innehåll, stories eller följa andra intressanta profiler från din målgrupp.
  Instagram Business:

Instagram-affärer: hur det fungerar och hur man hanterar Instagram-profilen för företag

Instagram-företagsprofilen är ett verktyg, så det är nödvändigt att känna till det grundligt för att kunna dra nytta av alla dess funktioner. Här är de viktigaste, hur du hanterar dem och vilka fördelar de kan ge ditt företag:

Lägga till information om publika företag

När du är inne i profilen kan du se nya knappar under biografin, som motsvarar de nya tillgängliga funktionerna. Den första är “Redigera profil”, där du kan välja eller ändra ditt användarnamn, lägga till din aktivitetswebbplats och bio. I det här området kan du länka kontot till en Facebook-sida, ändra kategori och framför allt välja att infoga en Call to Action-knapp. För närvarande är dessa knappar av tre typer, nämligen “Beställ mat” för att låta användarna beställa, “Boka” som främst är lämplig för cateringföretag och “Boka nu”, som gäller möten i allmänhet.

Sponsring av tjänster

Den andra knappen under bio i profilen, nämligen “Reklamverktyg”, motsvarar möjligheten att sponsra inlägg och berättelser. Klicka bara på den för att välja det innehåll som ska marknadsföras och de olika tillgängliga alternativen. Det kan du göra:

 • sponsra inlägget med en bifogad karusell
 • sponsra inlägget med ett foto
 • sponsra inlägget med en video
 • sponsra inlägget med ett shoppinginlägg

Sedan kan du välja det mål du vill uppnå bland följande:

 • fler besök på profilen
 • fler besök på webbplatsen
 • fler meddelanden

Statistiska uppgifter

Den sista knappen motsvarar Insights, som visar statistiska uppgifter om dina publicerade foton eller videor. Genom att gå in på Insights kan du se vilka konton du har nått och vilken interaktion du har fått, men också analysera din publik. På så sätt kan du ta reda på var dina följare kommer ifrån, deras ålder, kön och mycket mer. Slutligen kan du också se data för enskilda inlägg eller stories: tryck bara på inlägget och välj sedan Insikter för att få en översikt.

Innehåll för varumärken

En annan mycket intressant funktion är möjligheten att hantera antalet personer som kan tagga ditt företag som en varumärkespartner i sina inlägg. Gå helt enkelt till Inställningar, Företag och välj sedan Branded Content för att börja skapa en lista över godkända profiler, de som kan lägga till sitt företag som branded content. Ett användbart alternativ för att förhindra att andra konton använder din företagsprofil för att marknadsföra sin egen.

Shopping inlägg

Det går att skapa “shoppable posts” på Instagram där man kan hitta all information om produkterna i bilden, perfekt för den som har en e-handel och vill använda plattformen för att sälja. Instagram ger sedan möjlighet att tagga produkter direkt i inlägg, med möjlighet att dela direktlänkar till produktsidor på den egna e-handelssajten. Slutligen är det också möjligt att skapa ett skyltfönster med de produkter som finns tillgängliga, åtminstone för konton som väljer kategorin Shopping och försäljning: gå bara till Inställningar, välj Företag och slutligen punkten “Ställ in butik på Instagram”.

Instagram business: nå nya kunder på Instagram

Nu är du redo att börja navigera i Instagram-världen på ett professionellt sätt, med målet att nå nya möjliga kunder, upprätta kontinuerlig kommunikation med dem för att roa dem, fascinera dem och föreslå dina tjänster och produkter till dem på ett intelligent sätt, placera dem inom fenomenet seder, gamla och nya vanor och enligt nuvarande kommunikationslogik.