Lettering & tatuering: en perfekt kombination

Lettering & tatuering: en perfekt kombination

Anabel Herrera Publicerad den 12/13/2023

Han är bara 26 år gammal, men har redan varit tatuerare i nio år. Det räckte för tonåringen Emerson Ventura att en gång gå in i en tatueringsstudio i sitt hemland Brasilien för att omedelbart inse att detta var hans väg, hans sanna modus vivendi. Med en bakgrund som graffitikonstnär började han teckna tvångsmässigt fram till 17 års ålder, då han tatuerade ordet “vegan” på en vän som hade lånat ut sig själv som försökskanin. “Mina händer skakade”, minns han.

För närvarande arbetar Emerson på den prestigefyllda Barcelona-baserade Family Art Tattoo-studion, där han skapar spektakulära tatueringar i en stil med tibetanska influenser. Att välja att tatuera sig är på intet sätt en trivial handling: för dem som väljer det kommer symbolerna, teckningarna och bokstäverna på huden för alltid att påminna dem om en person, en familjemedlem, en vän, men också om ett slående ögonblick i deras liv.

När det gäller bokstäver är det inte bara viktigt att tänka på själva ordet eller budskapet, utan också att tänka på den typografiska estetiken. Orientaliska, gotiska, arabiska, kalligrafiska typsnitt, geometriska former, dekorationer och till och med romerska siffror: faktum är att form, tjocklek, storlek och färg är viktiga aspekter att väga in när man bestämmer sig för att tatuera sig eftersom de kan förvandla huden till ett verkligt konstverk.

Internet kan naturligtvis vara en outtömlig källa till typografisk inspiration för en tatuering. Ta bara en titt på sidor som Dafont eller Conversordeletras, där användaren kommer att bli bortskämd med valet bland tusentals teckensnitt klassificerade efter stil. När stilen har valts kan man skriva in ordet eller frasen som ska tatueras och välja storlek för att få en konkret uppfattning om resultatet. Dessa sidor är gratis, men för dem som vill bidra till formgivarnas hårda arbete finns det också alternativ som MyFont, där du kan ladda ner teckensnitt till blygsamma priser, och 1001 Free Fonts, där du kan göra en donation. Den tredje lösningen är att anlita en erfaren designer av tatueringsbokstäver – men i själva verket är all kalligrafi och handskrift bra så länge den respekterar grundläggande estetiska standarder.

Att presentera sig i en tatueringsstudio med en redan identifierad typografisk stil är den första fasen, men det råder ingen tvekan om att tatuerarens erfarenhet är den som bäst kan ge oss råd när vi går in i den andra fasen. “Jag föreslår alltid mina egna bokstäver eftersom jag älskar kalligrafi. Men det finns kunder som kommer med ett specifikt typsnitt i åtanke. De ber mig om skrivmaskinsfonter eller att återskapa en familjemedlems handstil – då ser jag alltid till att följa en viss estetisk konsekvens”, förklarar Emerson. Hans handstil är en klassisk kursiv stil; han bekräftar att det också är den mest populära stilen just nu. Oavsett vilket val man gör rekommenderar Emerson alltid att man respekterar en minimistorlek, eftersom man med tiden riskerar att tatueringen bara blir en mörk fläck. Och se upp: stavfel som skulle ge kroppen ärr för alltid är inte tillåtna.

När man har kommit överens om typografin och det område på kroppen som ska tatueras är det dags att skriva ut designen, köra den genom datorn för retuschering och sedan fortsätta att rita den på huden med bläck och pigment. Trots de tekniska framstegen – tatueringsverktygen är mycket mer exakta och de tillgängliga materialen är av hög kvalitet – kan det se enkelt ut att rita för hand på en “duk” (och i detta fall på det största organet i människokroppen, huden), men det är det inte. Att rita ens en linje till perfektion kräver stor teknisk behärskning”. Att hantera ett vibrerande instrument, beräkna avstånd på millimetern, vara skicklig och exakt för att inte kladda ner färgen är då alla oumbärliga färdigheter. “Det är många saker att hantera samtidigt. Det är som att lära sig köra bil: det är stressigt i början, men efter ett tag blir det en nästan mekanisk handling”, förklarar den brasilianska tatueraren.

Mekaniskt eller inte, en sak är säker: när vi tittar på resultatet kan vi inte låta bli att förvånas och beundra skickligheten hos tatuerarna som formar ord och meddelanden som är avsedda att vara i evighet, som stora små konstverk på huden