#Brandvolution: Instagram-logotypen, utveckling genom åren

#Brandvolution: Instagram-logotypen, utveckling genom åren

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 10/10/2023

Hur många Instagram-logotyper kan du komma ihåg?

Kom igen, tänk efter, du behöver inte gå så långt tillbaka i tiden. Vi slår vad om att de flesta av er minns två. Men vad skulle du säga om vi berättade att appens historia istället innehåller tre olika logotyper? Få minns den första logotypen, som inte har något att göra med den nuvarande. Idag vill vi friska upp ditt minne: låt oss tillsammans titta tillbaka på de tre logotypernas historia, från 2010 till idag.

Vem minns den första Instagram-logotypen?

Den allra första ikonen designades av Instagrams VD och medgrundare Kevin Systrom. Här är den, inspirerad av en vintage Polaroid.

LOGO AND CAMERA fotokredit https://en.wikipedia.org/wiki/Polaroid_Land_Camera_1000
LOGO OCH KAMERA: foto krediter kamera
https://en.wikipedia.org/wiki/Polaroid_Land_Camera_1000

Ikonen flöt på en transparent bakgrund och hade många detaljer som alla slaviskt hämtats från den ikoniska Polaroidkameran: den stora blixten, regnbågsremsan över mitten av kameran, tre knappar och sökaren. Effekten var medvetet tredimensionell och hyperrealistisk: notera till exempel skuggan av knapparna längst ned på kameran. En sådan detaljerad illustration skulle idag vara otänkbar för en ikon.

Den “ikoniska” logotypen

Den andra logotypen, den som du säkert kommer att minnas mycket bättre, designades av designern och fotografen Cole Rise hösten 2010. Ikonen föreställer återigen en kamera, den här gången inspirerad av Bell & Howells modell från 1950-talet.

BILD ENLIGT LOGOTYP OCH MASKIN
BILD ENLIGT LOGOTYP OCH MASKIN

Enligt legenden designades logotypen av Cole Rise på bara 45 minuter, och därefter gjordes bara mindre justeringar för att göra den perfekt. Den nya ikonen blev officiell 6 månader senare, 2011. En kuriositet: visste du att det också finns en B-sida? Cole Rise ritade den på skoj.

BAKSIDA LOGOTYP BILD
BAKSIDA LOGOTYP BILD

2016 års minimala ikon

Fem år efter den senaste omdesignen, närmare bestämt den 11 maj 2016, efter nio månaders arbete, tillkännagav företaget sin tredje logotyp.

Så här presenterade Instagram det nya projektet i en artikel publicerad på Medium.

Som så ofta när det handlar om en drastisk förändring var responsen från användarna inte odelat positiv och den nya logotypen väckte till en början ironi och kritik på sociala medier.

Den nya logotypens egenskaper

Vart har regnbågen, det ikoniska elementet i appen, tagit vägen? Och var har sökaren och objektivet tagit vägen? Visst krävs det lite ansträngning, men vid en närmare titt lever dessa element kvar i den nya ikonen. De har helt enkelt abstraherats: regnbågen lever vidare i ikonens trefärgade gradient, och sökaren och linsen har syntetiserats till linjer och prickar. Logotypen antyder fortfarande idén om en kamera, så företagets historia och själ finns kvar, men det är en abstrakt bild som blickar mot framtiden. Den nya minimalistiska designen ligger helt i linje med de nya trenderna inom grafisk design.

SENASTE LOGOTYPEN
SENASTE LOGOTYPEN

Den nya bilden är koncis, platt och framför allt har den en mycket bra återgivning även i ett mycket litet format. Regnbågen försvinner och kvar blir tre färger som smälter in i varandra: rosa, violett och gult. Även här har man använt en färgsyntesprocess som ger mer energi, dynamik och värme än om man använder platta, separata färger. Först när vi tittar på det i efterhand kan vi inse hur avantgardistiskt valet av gradient var, liksom processen att platta till och syntetisera logotypen.

Vilken lärdom tar vi med oss från historien om Instagrams redesign? Att förändringar, när de är verkliga förändringar, är svåra att förstå och acceptera direkt: det tar tid att uppskatta deras revolutionerande omfattning. Och på varumärkessidan krävs det mod för att göra en förändring, att bryta vanorna hos så många lojala användare. Det behövs en vision.red