Pantone har skapat en applikation för att känna igen färgerna omkring oss

Pantone har skapat en applikation för att känna igen färgerna omkring oss

Thibaud Genevois Franchi Publicerad den 10/10/2023

Gillar du färgen på den där blomman eller väskan? Tack vare Pantone Connect-appen och Pantone Colour Match Card kan du nu identifiera deras Pantone-färgkod på några sekunder. Så praktiskt för grafiska formgivare och färgälskare, eller hur?

Pantone färg sökare. Kreditering: Pantone

Pantones färgmatchningssystem

Alla kreativa människor känner till varumärket Pantone eftersom det är världens mest kända och populära färgmatchningssystem. Det uppfanns 1963 för att lösa problemet med komplicerad färgmatchning inom tryckeribranschen. Kort därefter blev Pantone det enklaste sättet att klassificera, kommunicera och matcha färger med hjälp av en solfjäderformad färgkatalog. Varje färg, för varje nyans och kulör, tilldelades ett nummer för att klassificera den. Pantone skrev bokstavligen boken om färgmatchning. Och i nästan 60 år har det färgmatchningssystem som varumärket uppfann blivit en stapelvara inte bara för designindustrin utan också för tillverkare av färger, textilier och plast. Och sedan 2000 har Pantone Colour Institute skapat “Pantone Colour of the Year”, som tillkännages varje år i början av december och påverkar alla områden i samhället, från mode till marknadsföring, sociala medier och till och med politik.

Pantone katalog. Kreditering: Pantone
Årets färg 2020. Crediti: Pantone

Det nya verktyget för att bestämma färgerna i världen omkring oss

Idag förnyar Pantone sig igen genom att lansera sin applikation som också innehåller ett fysiskt objekt som gör det möjligt för kreativa människor att direkt prova färger i verkliga livet. För visst är det lätt att avgöra färgkoden på en datorskärm, men å andra sidan är det mer komplicerat att återskapa den perfekta nyansen i något verkligt. Fram till nu har man varit tvungen att ta en bild av en inspirerande verklig färg, analysera den och återskapa den digitalt för att kunna transkribera den. Och resultatet var inte alltid så tillfredsställande, beroende på ljuset och bildens kvalitet. Nu har processen blivit lika enkel som att få en digital färg eftersom kombinationen av Pantone Connect-appen och Pantone Color Match Card gör att du kan hitta de bästa matchningarna av Pantone-färger med ytor, föremål och fysiska färgade medier. På varumärkets webbplats rapporteras också att Pantone Color Match Card under rätt förhållanden ger en mycket mer exakt färgmatchning än den klassiska extraktionen av färg från en bild.

Pantone-färg för blommor. Krediter: Pantone

Men hur fungerar det rent konkret?

Pantone Colour Match Card är en accessoar i kreditkortsstorlek. Kortet är tryckt med olika Pantone-färger och fungerar som ett prov. Det har en öppning i mitten. För att matcha föremål, färgade medier eller ytor med en Pantone-färg, fäst helt enkelt detta kort på den faktiska färgen du vill ha. Färgen fångas sedan med hjälp av telefonen och applikationen tack vare den dubbla belysningen (blixt och omgivande ljus). Smarttelefonen kan sedan exakt identifiera denna färg och applikationen erbjuder sedan en matchning med alla aktuella Pantone-färgsystem (PMS, FHI, CMYK, Skintone Guide). Färgen kan sedan sparas i en palett för användning vid framtida skapelser. Det är också möjligt att hitta färgen i de olika Adobe Creative Cloud-programvarorna. Pantone Color Match Card kostar knappt 17 euro och fungerar med den särskilda appen som finns tillgänglig för IOS och Android, med både kostnadsfria och betalda Pantone Connect-konton.

Pantones färgmatchningskort. Kreditering: Pantone

Telefon, en anordning för att fånga färg

Enligt Nick Bazarian, Pantones produktchef för digitala lösningar, “tog designers redan bilder med sina telefoner för att fånga Pantone-färger från bilder, men resultaten var mer utmanande än exakta, på grund av olika faktorer som dålig belysning eller otillräcklig kameraprestanda”. Med Color Match Card och Pantone Connect-appen blir telefonen “en riktig färginspelningsenhet för att skapa en mer exakt matchning mellan den fysiska världen och Pantones nyanser, samt ett produktivitetsverktyg för arbetsflödet för att påskynda färgkommunikationsprocessen till en nominell kostnad”.

Pantone färg för växter. Kreditering: Pantone

Men även om den här lösningen är en liten revolution för kreativa människor är den inte lika originell. Byggvaruhuskedjan Réno-Dépôt i Quebec hade faktiskt utvecklat en liknande app 2017 för att visa upp det breda utbudet av färgkulörer som fanns tillgängliga. Med appen Live Swatches kunde användarna matcha alla färger som fångats med kameran i realtid med färger från SICO-färgserien och ha kul när de upptäckte de inte mindre än 1 800 referenserna i kollektionen.

Med den nya lösningen från Pantone kan du nu koppla ihop verkligheten med den digitala världen och exakt fånga färgen på ett föremål framför dina ögon eller den magnifika solnedgången du bevittnar, och hitta matchningen med Pantones nyanser. Nu är det din tur!