Butiksskyltar: exempel, idéer och tips

Butiksskyltar: exempel, idéer och tips

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 10/10/2023

Butiksskylten: vad är det och vad är det till för?

Skylten är helt enkelt den inskription som indikerar närvaron av ett företag. Det är därför också ett verktyg för att marknadsföra sig själv och locka potentiella kunder. För att synas tydligt placeras den vanligtvis högt ovanför ingången till verksamheten och bär butikens logotyp. Bara logotypen? Tja, det beror på: om logotypen eller namnet inte är tillräckligt pedagogiskt eller välkänt kan det också finnas en indikation på vilken typ av verksamhet det rör sig om. Ett exempel? Strykaffären “Marisa&Paolo” kan ha en skylt med namnet och logotypen för “Marisa&Paolo” tillsammans med uppgiften: “Strykaffär”.

Men för att bättre förstå hur en skylt ser ut, låt oss titta på några exempel.

Idéer och exempel på butiksskyltar

Skyltar delas in i två breda kategorier som skiljer sig åt i pris och grad av synlighet.

Upplysta skyltar

Det är skyltar med ett inbyggt belysningssystem som gör att de syns bättre även på natten eller på trafikerade torg eller gator – om butiken t.ex. ligger nära en stor korsning kan en ljusskylt hjälpa den att sticka ut i förvirringen. Det klassiska exemplet är apotekskorset, som syns även på långt håll och mitt i natten.

INSEGNA FARMACIA
LÄKEMEDEL SIGN

En sådan skylt har naturligtvis en högre kostnad än en obelyst panel, eftersom den är mer komplicerad att konstruera.

Men låt oss nu ta en promenad genom de viktigaste typerna av belysta skyltar som vi kan stöta på i våra städer, eftersom det finns så många av dem.

De belysta facken

Panelerna är utrustade med invändig LED-belysning. Den största fördelen? De är mycket synliga, även på avstånd.

CASSONETTO LUMINOSO
LJUSLÅDA

Upplysta bokstäver

De kan vara tillverkade av aluminium, stål eller plast, och inuti har de LED-belysning som gör dem synliga även på natten. Vi gillar dem för att de har en retrosmak.

IMMAGINE LETTERE LUMINOSE
BILD BELYSTA BOKSTÄVER

Bakgrundsbelysta skyltar

De belyses av LED-lampor placerade på baksidan. Renderingen är mycket elegant, eftersom skylten omsluts av en halo av mjukt ljus.

INSEGNA RETROILLUMINATA
SKYLT MED BAKGRUNDSBELYSNING

Lysande totem

Det är vertikala skyltar med invändig belysning som placeras på marken nära butikens entré. Fördelar: de garanterar stor synlighet eftersom de vetter mot människor som går längs trottoaren – det är verkligen omöjligt att inte lägga märke till dem! Nackdelar: de kräver mycket utrymme för att installeras. Dessutom: de kan inte ersätta den klassiska skylten som placeras högt ovanför butiksentrén, eftersom totems inte är särskilt synliga på avstånd.

IMMAGINE TOTEM
TOTEM-BILD

Icke lysande skyltar

Det är skyltar som inte har något integrerat belysningssystem och som vanligtvis är billigare att tillverka. De garanterar dig inte samma synlighet som en belyst skylt, men om din butik är väl upplyst kan du överväga det. Det finns så många lösningar att välja mellan, här visar vi dig några.

Det finns skylten tryckt på en styv panel (forex, plexiglas, aluminium eller polykarbonat), som erbjuder dig ett mycket brett utbud av anpassningsmöjligheter.

Om du vill ge ditt företag en retrokänsla finns det graverade skyltar: på en marmorplatta eller en träpanel.

INSEGNA MARMO
MARBEL SIGN

Eller så kan du välja en bannerskylt i smidesjärn, som det är brukligt i Frankrike.

Bandiera Vintage
Vintage-flagga

Vill du framhäva din skylt och göra den väl synlig även på långt håll? Välj då en tredimensionell skylt med präglade bokstäver eller logotyper. Utförandet är i detta fall mer krävande och kostnaderna ökar.

Insegna tridimensionale
Tredimensionell skylt

På tal om kostnader uppstår frågan…

Hur mycket kostar en skylt?

Svaret är, som så ofta, “det beror på”:

 • Det beror på vilken typ man väljer. Vi har redan sett, till exempel, att belysta eller tredimensionella skyltar kostar mer än enkla tryckta paneler.
 • Det beror på kostnaden för den yrkesman som du kommer att anförtro arbetet.
 • Det beror på kostnaden för den skatt som skall betalas till kommunen.

När det gäller den sista punkten är saken klar, eftersom den regleras av lag nr 75 av den 24 april 2002: installationsavgiften “betalas inte för skyltar för kommersiell verksamhet och produktion av varor eller tjänster som anger platsen där den verksamhet som de hänvisar till bedrivs för en total yta på upp till 5 kvadratmeter.” Översatt: om skylten inte är större än 5 kvadratmeter behöver du inte betala någon skatt. Om den är större måste du betala en installationsavgift som varierar beroende på dess storlek.

Vad ska du göra för att visa din skylt?

Du måste tala med kommunen för att få tillstånd. Innan du gör upp en plan rekommenderar vi därför att du kontaktar stadsbyggnadskontoret för att se om det finns några bestämmelser i ditt område om hur skyltar får se ut och hur stora de får vara.

När detta är gjort kan du ansöka. Vilka dokument måste skickas in till kommunen?

 • skyltprojektet;
 • ett ifyllt formulär;
 • ansökan om tillstånd.

Sedan måste du vänta på godkännande. Och om godkännandet dröjer kan du alltid sätta upp en tillfällig skylt i 90 dagar.

Eftersom vi har pratat om planer, låt oss avsluta med att ge dig några tips för att välja en funktionell skylt som talar om ditt företag.

Tips för att utforma en effektiv skylt

Igenkännlighet, tydlighet, synlighet. Vi har sagt att detta är ledorden. Här kommer några tips på hur du kan arbeta med dessa aspekter.

För en igenkännbar skylt:

 • Respektera varumärkets identitet, så använd typsnitt och färger som är en del av dess visuella identitet.
 • Tänk på målgruppen: skylten måste tala till dina potentiella kunder.
 • Respektera butikens stil och (eventuellt) den arkitektoniska stilen på byggnaden där den är installerad – särskild uppmärksamhet bör ägnas åt butiker som ligger i historiska stadskärnor.
 • Studera konkurrenterna: det är bra att snabbt se om det finns estetiska parametrar som måste respekteras i området, men också att förstå hur man kan differentiera sig och arbeta med sin unikhet.

För en tydlig och läsbar skylt:

 • Koncentrera dig på ett fåtal element, annars riskerar du att skapa förvirring.
 • Studera teckenstorlek, typsnittstjocklek och kerning. Texten måste kunna läsas på avstånd, i svagt ljus och av personer som snabbt tittar på den när de passerar på en scooter eller i en bil. Var dock försiktig så att du inte “skriker”: stora teckensnitt kan se oattraktiva ut.
 • Välj en bra färgkontrast mellan typsnitt och bakgrund, som gör att butikens logotyp eller namn sticker ut.

Nu när du är klar över vad som behöver göras: kör igång!