Planterbart papper: har du hört talas om det?

Planterbart papper: har du hört talas om det?

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 10/10/2023

Papper är vårt råmaterial… du har ingen aning om hur mycket vi hanterar varje dag! För oss är avfallshantering inte bara en fråga om att spara pengar: det är framför allt en etisk fråga. Sedan många år tillbaka har vi integrerat returpapper i vårt erbjudande, och vi rekommenderar det till alla kunder som har en grön filosofi. Och inte bara till dem!

Just för att detta är ett ämne som ligger oss varmt om hjärtat vill vi idag berätta om en typ av hållbart papper som sedan länge har fångat vårt intresse: planterbart papper.

Planpapper: vad det är och hur det erhålls

Ekologiskt, biologiskt nedbrytbart och… planterbart! Planterbart papper tillverkas av avfallsmaterial där man tillsätter frön som, när de väl är nedgrävda, gror och ger liv åt en planta. Så för att producera det offras inga träd, inget avfall genereras och, framför allt, nytt liv skapas.

För att förstå detta bättre kan vi föreställa oss att vi går in i en verkstad som är specialiserad på tillverkning av denna typ av papper och observerar de olika bearbetningsstegen:

  • Allt börjar med returpapper, dvs. fibrer från papper eller kartong som redan har använts tidigare.
  • Returpapperet blötläggs i vatten i cirka 48 timmar. Därefter strimlas det till pappersmassa.
  • Detta samlas i behållare fyllda med vatten till vilka frön av olika slag tillsätts, de kan vara vallmo, tusensköna, lavendel … eller till och med morot, basilika, raketfrön.
  • Blandningen passerar genom en sil och pressas sedan, för att avlägsna vattnet och för att fibrerna ska bindas till nytt papper.

(Observera: detta är bara en typ av process; laboratorier kan besluta att producera den enligt andra steg och därmed sätta sitt “varumärke” på den).

Hur ser ett ark växtpapper ut? För oss är det verkligen fascinerande: det har en oregelbunden yta som är skrovlig att ta på, färgen är naturlig, strukturen är utsmyckad med frön som är synliga med blotta ögat – vissa typer kan till och med dekoreras med små färgade kronblad. Men det mest intressanta är att varje ark är unikt, eftersom det är resultatet av en hantverksmässig process.

IMMAGINE ESEMPIO CARTA PIANTABILE crediti a https://www.growingpaper.com/

Låt oss nu gå vidare till hemmet hos någon som har fått – låt oss säga – ett gratulationskort med planteringspapper och vill se det gro. Låt oss bättre förstå hur planteringsfasen fungerar:

Papperet måste blötläggas i en skål full med vatten under minst en natt. Därefter strimlas det. Ah: Blötläggning är inte alltid nödvändigt, vissa typer av papper kan placeras i krukan som de är.
Papperet placeras i en kruka, täcks med ett tunt lager jord och exponeras för ljuset.
Jorden måste hållas fuktig åtminstone under de första dagarna efter sådd.
Efter denna tid dyker de första gröna bladen upp.

Ett nytt liv har börjat!

Hur använder man växtpapper? Bara några få tips…

Ett företag som använder planterbart papper berättar för oss att det är känsligt för miljöfrågor. Så, tillbaka till den ursprungliga frågan: hur ska man använda det? Vi skulle svara… med sunt förnuft! Välj det inte bara för att vinna allmänhetens gunst, eftersom risken att motsäga sig själv och förlora förtroendet alltid finns runt hörnet; välj det om du verkligen tror på och implementerar en grön filosofi i ditt företag.

Inbjudningar, flygblad, gratulationskort, placeringskort, kuvert, anteckningsböcker, etiketter. Du kan göra vad som helst med det. Om vi får säga det så erkänner vi att det verkar vara en mindre lysande idé att använda växtpapper till visitkort. Såvida du inte vill se dina kontakter förvandlas till kompost!

Bara några trycktips: vi rekommenderar att du använder bläckstråleskrivare eller använder boktryck eller screentryck på plancheckpapper. Det är bäst att undvika att trycka för hårt på arket eller att utsätta fröna för höga temperaturer. Naturligtvis är det också bra att inte täcka hela arkets yta med bläck eftersom fröna kan skadas.

Var kan man köpa växtpapper?

Som en sista punkt, eftersom det inte har samma tillgänglighet som ett traditionellt papper, skulle vi vilja lämna dig med bara några få referenser för att köpa det:

  • Fröpapper. Deras fröpapper är handgjorda med en process som kallas “Dutch Stacks”; de använder bomullsfibrer som kasserats under den industriella processen. Du kan hitta papper i två vikter – 140 och 225 gram – med frön som valts ut för att underlätta groning.
  • Botaniska pappersarbeten. Detta är en välsorterad e-butik där du kan hitta alla typer av planterbara pappersprodukter. Inuti kommer du också att stöta på en video-tutorial som förklarar hur planteringsfasen fungerar.
  • Det är mycket enkelt: skriv “seed paper” i sökfältet så får du olika planteringspappersprodukter – från tomma ark till färdiga gratulationskort.

Vi vill än en gång påminna er om att det förutom planterbara papper också finns många typer av återvunnet papper, ett lika hållbart val. Om du vill ha råd om vilken typ av återvunnet papper som passar bäst för ditt projekt finns vi här för att ge dig råd.