Stanley Kubricks teckensnitt

Stanley Kubricks teckensnitt

Giovanni Blandino Publicerad den 12/13/2023

Stanley Kubrick är en av de mest kända regissörerna genom tiderna, om inte den mest kända. Han har gjort relativt få filmer, 13 stycken under en nästan 50-årig karriär, men i var och en av dem har han på djupet utforskat nya känslor, berättelser och miljöer: från rymden till Vietnamkriget, från det antika Rom till ett pars intima psykologi.

Sekvenserna i hans filmer tycks mer eller mindre omedvetet ha präglat vår fantasi – monoliten i 2001: A Space Odyssey, Jack Nicholsons yxa i The Shining, Lolitas pedikyr och druidernas promenad i A Clockwork Orange.

Men vilka typsnitt använde Kubrick för att introducera så kraftfulla scener? Och vilka anekdoter döljer sig bakom bokstäverna på hans mest berömda affischer? Du gissade rätt: idag erbjuder vi en sammanfattning av de typsnitt som Kubrick valde i några av sina mest kända långfilmer, tillsammans med en nyfiken analys av hans typografiska passioner.

Dr. Strangelove

Stanley Kubricks filmografi omfattar allt från thrillers till krigsfilmer, från historiska filmer till erotiska filmer. Med Dr. Strangelove – Or: How I Learned Not to Worry and Love the Bomb, som släpptes 1964 och var hans sjunde film, försökte han sig på komedi.

I denna svarta satir sätter Stanley Kubrick sin publik på prov genom att ge biograferna en parodi på det kalla kriget under de år då konflikten mellan USA och Ryssland var som mest spänd. Filmen är full av dissonanta element – humor och dramatiska teman, erotiska impulser och döden – som många kritiker anser vara den binära grund som hela filmen vilar på.

Även de första titlarna spelar på kontraster genom att kombinera en nästan barnslig text med en scen som visar hur ett militärflygplan tankas i luften (enligt vissa en metafor för den sexuella handlingen). Skapandet av titlarna anförtros Pablo Ferro, en kubansk designer som fram till dess främst hade arbetat med reklam. Han skulle senare samarbeta med Kubrick på den hypnotiska trailern A Clockwork Orange och signera titlarna på över 100 filmer, inklusive The Addams Family, Men in Black och Beetlejuice.

Pablo Ferros bokstäver avviker från de som dittills varit vanligast inom filmen: de är informella, ovanligt utdragna och subtila. Perfekt för vad Kubrick ville: att visa texten och de viktiga bilderna i bakgrunden samtidigt. Det fungerade så bra att regissören fyllde hela skärmen med eftertexter!

2001: En rymdodyssé

Stanley Kubricks sci-fi-film 2001: A Space Odyssey släpptes också vid en särskilt betydelsefull tidpunkt: året var 1968 och bara ett år senare skulle människan sätta sin fot på månen för första gången.

Förtexterna är förmodligen de mest ikoniska i regissörens hela produktion med bilder av en soluppgång fotograferad från rymden, ackompanjerad av Richard Strauss oförglömliga toner. Filmens titel visas med de extremt läsbara och definierade tecknen i Gill Sans, kanske ett av de mest klassiska sans-serif-typsnitten, så mycket att det kallas “det brittiska Helvetica”.

Eric Gill designade typsnittet 1928, baserat på det typsnitt som då användes i Londons tunnelbana och med avsikten att konkurrera med en rad sans serif-typsnitt som var mycket på modet vid den tiden, inklusive Futura. Typsnittet blev en omedelbar succé och används idag i många kända logotyper, bland annat för det brittiska TV-bolaget BBC och varumärket Tommy Hilfiger. En kuriositet: i titeln på Kubricks film återges nollorna i “2001” med bokstavsteckensnittet O.

För affischen till 2001: A Space Odyssey valde Kubrick typsnittet Futura, vilket, som vi ska se, är ett av regissörens favoritteckensnitt. Kopplingen mellan månlandningen och Kubricks film förstärks ytterligare av det faktum att den plakett som den amerikanska besättningen lämnade på månen för att fira “erövringen” är graverad i just Futura.

Shining

Att Stanley Kubrick var perfektionist och extremt noggrann är ett välkänt faktum. Få kanske dock vet att hans strikta krav även gällde för bokstäver. En anekdot handlar om ett av hans mästerverk: den psykologiska thrillern The Shining, som släpptes 1980.

Saul Bass, den grafiske formgivaren och illustratören från New York som revolutionerade filmvärlden med sina filmtitlar och programblad – han skapade verkliga mästerverk för Hitchcock (Vertigo, Vertigo, Vertigo), Ridley Scott (Alien) och Stanley Kubrick själv (Spartacus). Men Saul Bass berömmelse räddade honom inte från Kubricks punktlighet.

Saul Bass lämnade in inte mindre än fem utkast till affischen för The Shining, men inget av dem tillfredsställde regissören, som invände mot de valda bokstäverna: “för svåra att läsa” eller “inte tillräckligt kompakta”, kommenterade regissören (hela historien här). Det sägs att Kubrick lät göra över 300 skisser innan han var nöjd.

Om man istället tänker på öppningsscenen i The Shining är det svårt att inte fångas av en särskild ångest: en mycket lång tagning följer familjens bil när den kryper genom ett avlägset, bergigt landskap, musiken understryker oron, men den sista touchen är teckensnittet. En neutral Helvetica – också en av de mest kända sans serifs – kontrasterar mot allt annat tack vare ett mycket störande element: färgen.

Barry Lyndon

Barry Lyndon (1975) är Stanley Kubricks andra film med historisk inramning som följer en irländsk gentlemans äventyr – och framför allt missöden – i 1700-talets Europa. Det är en mycket visuell film där estetiken är maniskt omhuldad, det räcker med att säga att allt är filmat med naturligt ljus, stearinljus och oljelampor, tack vare ett specialobjektiv som tillverkades av Zeiss optics för NASA.

Barry Lyndon är också ett verk som avviker från resten av Kubricks produktion av två skäl: det är särskilt avlägset från regissörens vanliga teman och det är ett av de mycket sällsynta fall där graciösa tecken (med särskilt uttalade virvlar) används. Detta berodde på Bill Golds ingripande, som efter veckor av intensivt utbyte av idéer med regissören utformade programbladet och hela det alfabet av tecken som Kubrick skulle använda i filmen, inklusive för förtexterna och de enskilda kapitlen.

Bill Gold är en grafisk designer som är känd för att ha designat hundratals filmaffischer, bland annat för Casablanca, Exorcisten och Perfect Murder, och för sitt långa samarbete med Clint Eastwood.

Eyes Wide Shut

Eyes Wide Shut är den film som avslutar Stanley Kubricks produktion – regissören dog samma år som filmen kom ut, 1999 – och är ett drama med erotiska övertoner. Förtexterna visas i helbild på en svart bakgrund, de är definierade och tunga men låter oss för ett ögonblick, som genom en spricka, skymta sekvensen där Nicole Kidman tappar sin klänning. Typsnittet som används för titlarna är Futura, i varianten Extra Bold.

I en intervju för några år sedan berättade Tony Frewin – Kubricks mångårige personlige assistent – hur Futura var regissörens typsnitt och hur han ofta, utan framgång, försökte övertala honom att använda ett graciöst typsnitt. I själva verket använde Kubrick inte Futura så ofta: vi ser det bara i förtexterna i hans sista film, även om det faktiskt valdes i flera affischer och trailers.

Den visuella rikedomen i Stanley Kubricks filmer åtföljs därför ofta av klassiska, rena och graciösa typsnitt. Enkla typsnitt som i händerna på andra filmskapare nästan skulle kunna verka banala. Men Kubrick gör dem genom sin filmiska teknik kraftfulla och praktiskt taget outplånliga i minnet tillsammans med de mest berömda öppningsscenerna i sina filmer. Detta är en av Stanley Kubricks magiska egenskaper: att kunna förvandla de enklaste och mest grundläggande elementen – vare sig det är typsnitt eller känslor – till ikoner.