Glassreklam och tecken från det förflutna. Friska upp ditt minne!

Glassreklam och tecken från det förflutna. Friska upp ditt minne!

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 12/13/2023

I baddräkter, med fötterna i sanden, småpengar i handen och näsan i vädret, förtrollade framför färgglada glassreklamer. Eller framför vitvarubutiker, framför tv-apparater som sänder reklam för chokladpinnar, croissanter och fiordilatte-muggar.

När vi tittar tillbaka på skyltar, gamla reklamfilmer och läser namnen på glassar som nu har försvunnit, återvänder vi till de avlägsna somrarna som verkade oändliga. Här har vi samlat några kända glassreklamer från 1950-, 1960- och 1970-talen. Vi kände att augusti var rätt månad för att friska upp minnet med en djupdykning i det förflutna.

Förpackad glass, en symbol för moderna tider

I slutet av 1940-talet bytte glassen skepnad. Hantverksmässigt tillverkad glass påminner om svunna tider, medan efterkrigstidens nyhet är industriellt förpackad glass, den typ som smakar modernt och till och med kan förvaras i frysen hemma.

Motta

I Italien lanserades den första förpackade glassen 1948, Mottarello Motta, symbolen för ett samhälle i förändring som ville skapa nya ekonomiska förutsättningar. I barerna förtrollas barnen av de screentryckta reklamaffischerna i metall, där färgglada bilder av Mottas fiordilatte-glass “närande och uppfriskande”, inspirerad av den amerikanska pinnglassen, paraderar förbi.

Motta-annons med eftertexter i Repubblica: https://bit.ly/2MgPNQS

På TV ser de Carosello med missdåd från de små bröderna Toto och Tata (sändes från 1961 till 1965) som, kallade till ordning av sin mamma, snackar på Motta-konan.

De följde passionerat äventyren i Gigino Pestifero, skriven på 1960-talet av Giovannino Guareschi för att marknadsföra Tanara-glass.

Eller reklamfilmerna för Toseroni-glass.

I 1950-talets USA gör Borden’s reklam för sina frukt- och chokladglassar med en reklamfilm där två barn ritar en bild av företagets glassar. Läraren rekommenderar: se till att glassen du väljer har denna teckning på förpackningen, eftersom Borden’s är en garanti för godhet! Och om läraren säger så, kan barn och föräldrar lita på henne!

1950-talet var också en blomstringstid för elektriska apparater. De lyckliga som hade råd med en frys kunde också unna sig lyxen att äta glass utan att lämna hemmet. Här är en reklamfilm för Borden’s Cherry Vanilla Ice Cream, en glass i familjestorlek som kan förvaras i frysen.

Streets är ett australiensiskt glassföretag som numera ingår i det multinationella företaget Unilever. En gammal reklamfilm från 1960-talet visar backstage i den glittrande showbusinessvärlden. Alla, från dansare till kameramän, äter Cornetto-glass.

Algida

Efter sextioåtta förändrades samhället. Det är åren för kreativitet, gränsöverskridande, politisk kamp och den musik som är soundtracket till så många unga människors liv. I reklamfilmerna för glassen Algida vänder sig företaget direkt till ungdomar och talar deras språk. I sitt val av vittnesmål använder man sig av musikens universum, Rita Pavone dyker upp med repliken “Får jag säga ett ord? Det finns en Algida där borta som gör mig frossig” och Patty Pravo gör reklam för Paiper, “den nya världens glass”. Bland de emblematiska namngivna glassarna finns Bikini, uppkallad efter den gränsöverskridande tvådelade klädesplagg som visar kvinnors magar. Här är skylten för den gamla Algida-glassen från 1971.

Algida-kartellen 1971, länk: https://bit.ly/2vHHbZe

Eldorado, Algidas glasslinje för barn, har valt en fiktiv figur för sina annonser: Coconut Bill, hjälten och domaren som bor i västern och ger Eldorado-glass till barn. Här är ett av hans äventyr som sändes 1971 och nedan Eldorado-glassens skylt som föreställer cowboyen.

Coconut Bill och Eldorado-kartellen, länk: https://bit.ly/2KTTgiR

1978 landade Atlas Ufo Robot, en tecknad serie som skulle bli historisk, på de italienska TV-apparaterna. Barn börjar drömma om äventyrliga resor i rymden och deras fantasi befolkas av rymdskepp och utomjordingar. Det är ingen slump att bakgrunden på Eldorado-glassskylten från 1978 föreställer rymden.

Eldorado-kartellen 1978, länk: https://bit.ly/2P73v6D

Sealtest

Istället riktade sig företaget Sealtest Dairy, som sände denna roliga reklamfilm i början av 1970-talet, till en publik av unga och gamla. Ett barn medger mycket generat att det hälsosamma och näringsrika mellanmål som hans mamma valt, Sealtest-glass, också är gott. Men shhh! Berätta inte för hans vänner!

Att företaget ville försäkra mödrarna om att dess produkter var äkta framgår också av bilderna i dess reklamkampanjer, där glassen under 1950- och 1960-talen alltid åtföljs av bilder på färsk frukt.