Allt som krävs för att skapa en katalog

Allt som krävs för att skapa en katalog

Alessandro Bonaccorsi Publicerad den 12/13/2023

Ett stort svenskt möbelföretag fick för många, många år sedan idén att skapa en katalog där produkterna var placerade så att potentiella köpare skulle förstå varje produkts egenskaper och möjligheter. Den katalogen såldes i kiosker och sedan, när detaljhandeln blev mer utbredd, till och med som gåvor och i brevlådan. Den katalogen var ett objekt för begär eftersom den gav människor råd om hur de bäst skulle inreda sina hem och gav en vision som fick hela familjer att drömma om prisvärda möbler.

Alla känner till den katalogen och alla har bläddrat i den minst en gång i sitt liv. Du kan se att det är en katalog eftersom den har produktkoder bredvid namnen. För att en katalog ska kunna betraktas som en sådan måste den innehålla de mest användbara egenskaperna hos alla produkter för både försäljaren och till exempel lager- eller fraktpersonalen: produktkod, foto, mått, pris och kort beskrivning.
Det är vad varje katalog består av: produkter och information.

En katalog berättar inte historien om ett företag (det gör den kortfattat i fallet), utan visar vad företaget producerar och gör det på ett så enkelt och organiserat sätt som möjligt för att underlätta en inköpsorder (oavsett om den görs av en enskild köpare, distributör eller representant).

Kataloger för Poltrona Frau, olika projekt, utgivna av Studio FM Milan

HUR SKA EN BRA KATALOG UTFORMAS?

En katalog består i allmänhet av många sidor eftersom det finns så många produkter. Faktum är att ordet “katalog” kommer nästan oförändrat från gammalgrekiska och betyder helt enkelt lista, katalog. Och en lista behövs när det finns många saker.

Ur “fysisk” synvinkel liknar en katalog i allmänhet en bok eller en tidning. Beroende på antalet sidor kan den vara inbunden i pocket eller häftad.
Storleken på sidformatet varierar beroende på bransch, men framför allt på vad företaget vill kommunicera om sig självt.

Kataloger för specifika affärsområden (t.ex. maskiner för industri eller handel) har ofta enkel grafik och standardformat som A4. Företag som tillverkar eller handlar med lyxvaror gillar t.ex. kvadratiska och eventuellt små format: detta är det föredragna formatet för smycken och klockor.

Ambitioner som ligger närmare design och en viss formell sofistikering riskerar ibland ovanliga format, styva (även inbundna) omslag, speciella lacker, präglade tryckeffekter. Vi hittar till exempel ovanliga kataloger inom området möbler och inredning, keramik.

För den som måste fundera på en katalog är rådet att ta en titt på vad konkurrenter och företag i samma bransch i andra länder gör. Och sedan bestämma sig för om man ska anpassa sig till standarden eller experimentera med nya lösningar för att sticka ut.

Katalogen är å andra sidan ett verktyg med många användningsområden: den visar produkter på en mässa men också i en butik (fysisk eller virtuell); den hanteras av säljaren eller läses och omläses av köparen och beroende på hur den används bör man överväga olika grafiska utformningar.

ArteKalor katalog

GRAFIK OCH LAYOUT: KAN MAN VARA KREATIV I EN KATALOG?

Katalogen måste uppfylla ett par huvudfunktioner: snabbhet (i sökandet efter produktinformation) och ordning (i den stora mängden data). Det är därför som de flesta kataloger är uppbyggda i tabeller, där produkten visas på varje rad (ibland med ett litet foto), följt av koder, beskrivningar och egenskaper.

För att avgöra vilken typ av grafisk design som ska användas för varje katalog är det bäst att ta hänsyn till

  • antal produkter som ska visas: den grafiska designen förändras mycket om vi måste inkludera många produkter på en sida eller bara en;
  • produktbildernas kvalitet och betydelse: stora bilder kan användas, små om de bara beskriver produktens utseende;
  • produktsektor: att jämföra med katalogerna från andra företag i vår sektor hjälper oss att bestämma var vi ska positionera oss, med hjälp av den mest lämpliga grafiken.

Det är inte lätt att bryta mönstret i en katalog som måste vara lättläst och lätt att konsultera för dem som hanterar den, men det är möjligt.
Om du har tabeller kan du faktiskt använda färger för att skilja de olika produkttyperna åt, kanske med symboler eller små geometriska former.
Sidindelningen kan vara dynamisk och ändras inom en och samma katalog, utan att läsbarheten påverkas: till exempel genom att ofta byta plats på stora och små foton.

Ett annat sätt att öka det grafiska tilltalet i en katalog är att arbeta med sidorna i början av avsnittet, eftersom katalogen troligen kommer att vara indelad i delar. På dessa sidor kan vi koncentrera vår grafiska forskning genom att arbeta med färgade bakgrunder, typsnitt, titlar, symboler, bilder, som om var och en av dessa sidor var ett slags försättsblad.

Targetti-katalogen
Targetti-katalogen

Ett annat grafiskt objekt som kan göra katalogen rikare är användningen av infografik som hjälper till att lyfta fram produkternas styrkor, eller användningen av en infografisk layout där produktfoton är i centrum för en lösare layout av koder och funktioner.

Katalog för distribution av mat och dryck

KONTURERADE ELLER FASTA FOTON?

Det stora dilemmat för varje katalogdesigner är de bilder som kunden kommer att tillhandahålla. Och det gäller även för kundföretaget, som måste fråga sig om det har alla nödvändiga foton och om det i så fall ska fotografera nya produkter och på vilket sätt.

Bilderna ska vara konsekventa när det gäller hur produkterna fotograferas: position, belysning och eventuella bakgrunder.

Inom klädbranschen måste man bestämma om man ska fotografera klänningen som en modell bär eller om man ska fotografera den utan. I möbelsektorn måste man bestämma om man ska använda fasta foton (som Ikea eller Maison Du Monde gör) och om man ska sätta dem med människor och därmed bygga upp en realistisk och trovärdig historia kring bilderna (som Ikea gör och inte Maison Du Monde); bestämma om man ska lägga till slutsidor med en sammanfattning av varje produkt som visas i katalogen (foton plus funktioner), som Maison Du Monde gör och inte Ikea.

Yoox onlinekatalog
Ikea-katalog
Maison du Monde katalog

Det viktigaste, och som inte får tas för givet, är kvaliteten på bilderna: den måste självklart vara god och framför allt enhetlig, dvs. alla bilder måste ha samma kvalitet. Att vissa bilder är bra fotograferade och andra dåligt är ett angrepp på katalogens framgång. Det är bättre att be en fotograf att ta bilder på alla produkter under samma tidsperiod, så att deras utseende blir enhetligt.

SLUTSATSER

Katalogen är en grundläggande produkt för ett företag som gör försäljning eller produktion av produkter till sin styrka. Den kan vara ett B2B- eller B2C-verktyg, internt eller externt, ett försäljnings- eller presentationsverktyg, den kan hanteras av dem som måste göra stora beställningar eller av den köpare som ska köpa en enstaka produkt.

Därför måste den vara mångsidig och utformad för att snabbt kunna svara mot dessa behov. Hur den är utformad säger mycket om företaget, mer än en broschyr eller andra presentations- och kommunikationsverktyg: katalogen representerar företaget, vad det faktiskt gör utöver säljfrämjande texter, reklaminnehåll, dess corporate storytelling.
Utformningen av en katalog berättar verkligen mycket om hur ett företag arbetar och är organiserat: man kan jämföra den med en rundtur på kontoret, i lagerlokalerna och i produktionsanläggningarna.

Bra företag kan ha dåliga kataloger, men dåligt organiserade, ineffektiva och slarviga företag kan knappast producera bra kataloger.