Öppna en butik: hur mycket det kostar, regler, licenser och originella idéer

Öppna en butik: hur mycket det kostar, regler, licenser och originella idéer

Candido Romano Publicerad den 10/10/2023

Öppna en butik: de steg du bör följa

Att öppna en butik är mångas dröm. Det handlar om att vara sin egen chef, att vara entreprenör och att ta vissa ekonomiska risker.

Men det är svårt att veta var man ska börja och vilka ekonomiska åtaganden det innebär att öppna en butik.

Den här guiden hjälper dig att få en uppfattning om hur mycket det kostar att öppna en butik, samt de senaste trenderna som kan tjäna som inspiration för din framtida verksamhet.

Öppna en butik: vad du behöver i korthet

Innan du funderar på hur mycket det kostar måste du ha en bra idé. Det finns många typer av butiker och produkter där ute, och ett stort antal av dessa är relaterade till aktuella trender. Vid sekelskiftet ledde till exempel den explosionsartade utvecklingen av mobiltelefonmarknaden till ett stort antal butiker som sålde dessa enheter, men sedan dess har försäljningen av dessa produkter flyttat ut på nätet. Som ett resultat har många mobilbutiker förvandlats till platser som nu huvudsakligen säljer telefonavtal för olika leverantörer, liksom tillbehör och de största smarttelefonmärkena.

För att öppna en butik finns det en steg-för-steg-väg att följa
Källa :mostafa meraji
https://unsplash.com/photos/X0yKdR_F9rM

Allt beror på efterfrågan på marknaden, så du måste noggrant välja den produkt du vill sälja. Men det är inte allt. Butikens läge spelar en viktig roll: en pappershandel mitt emot eller i närheten av en skola har till exempel större tillväxtpotential än en i utkanten av staden, av uppenbara skäl.

Du måste därför undersöka den lokala marknaden, välja den eller de produkter som du vill sälja och välja plats för din verksamhet på ett klokt sätt.

Hur mycket kostar det att öppna en butik?

Kostnaderna för att öppna en butik varierar naturligtvis beroende på typ av verksamhet, lokalens storlek och läge samt vilken stad det gäller. De kostnader du bör tänka på är bl.a:

 • Företagsskatter
 • Betalning av hyra eller bolån
 • Inköp av inventarier
 • Förbrukningsvaror som gas, vatten och el
 • POS för elektroniska betalningar
 • Avgifter för redovisning
 • Försäkring (brand, stöld etc.)
Un negozio ben arredato
Source: Christian Wiediger – https://unsplash.com/photos/I8-T4lMCA6k

Olika verksamheter och lokaler har naturligtvis olika kostnader, men grovt räknat kan man räkna med 15-20 000 pund för en liten butik och minst 50 000 pund för en större butik.

Idéer för att öppna en originalbutik 2023 och framåt

Du kan öppna alla möjliga typer av fysiska butiker som säljer allt möjligt. Du bör dock alltid hålla ett öga på aktuella trender och vilka typer av varor som har långsiktig potential. Här är några exempel:

 • Vape shop: att öppna en sådan butik är att ta tillvara en trend som har vuxit snabbt de senaste åren och som inte visar några tecken på att avta.
 • Automatbutik: Allt fler automatbutiker dyker upp runt om i landet med enbart varuautomater som säljer färdigförpackad mat och andra varor.
 • Djuraffär: Allt fler människor har husdjur hemma nuförtiden, vilket naturligtvis innebär att de behöver köpa mat och andra produkter till sina djur. Du kan hålla det nischat genom att bara sälja tillbehör till husdjur.
 • PPE-butik: pandemin har lett till en exponentiell tillväxt i konsumtionen av personlig skyddsutrustning (PPE), särskilt ansiktsmasker. Så en lovande idé är en butik som erbjuder ett omfattande utbud av ansiktsmasker och annan personlig skyddsutrustning som inte finns i mer allmänna återförsäljare.
En butik sedd från utsidan, genom sitt fönster
Källa: Erik Mclean
 • Elbilsbutik: Elskotrar och liknande fordon tar över i våra städer. Efterfrågan är stor och hållbara transporter kommer att förbli en het trend under de kommande åren.
 • Ekologisk butik: I dag är människor mycket mer kräsna när det gäller vilka produkter de köper. Detta driver tillväxten i butiker som bara säljer ekologisk mat, eller grymhetsfri ekologisk kosmetika, till exempel. Det är en trend som kommer att fortsätta.

Detta är slutet på vår guide om hur man öppnar en butik: som vi har sett kan det krävas en hel del. Det är därför viktigt att planera långt i förväg och vara särskilt uppmärksam på de lokala konsumenternas behov. Annars riskerar du att investera i en sektor som inte går någonstans.