Julens symboler och färger, med några kuriosa

Julens symboler och färger, med några kuriosa

Giovanni Blandino Publicerad den 12/13/2023

Den 25 december närmar sig och med den en mängd ikoner, färger och julsymboler! Tomtar dyker upp i skyltfönster och reklam, julgranar dyker upp i lägenheter och på torg, små stjärnor, godis och julklappar pryder hemmen. Många av dessa julsymboler tar vi för givna och för oss är det som om de alltid har funnits. Men så är det inte alltid: vissa julsymboler är mycket nya och har inte mycket att göra med religiösa traditioner, medan andra verkar ha sitt ursprung i den där natten år noll.

Så här är vår sammanställning av julens symboler och färger där vi berättar några intressanta fakta om hur de uppstod och varför vi använder dem!

Julens symboler: Jultomten

Kungen av julsymboler är utan tvekan han: jultomten! Den gamle mannen med skägg, knubbig och klädd i rött som delar ut julklappar till höger och vänster verkar ha funnits i evigheter, men visste du att han förmodligen är en av de nyaste julsymbolerna?

Julsymbolen jultomten i en annons från 1915
Den mest kända av alla julsymboler: Tomten i reklamen för mineralvattnet White Rock från 1915.

I sin nuvarande och mest kända skepnad dök den upp för bara omkring hundra år sedan. Det är 1910-tal i USA och några läskmärken börjar använda jultomten i sin julreklam. Det är i en tecknad serie från 1915, publicerad i en tidning i San Francisco, som denna julens symbol för första gången ses bära en last med White Rock mineralvatten bland sina presenter. Sedan kom de ikoniska och oförglömliga Coca-Cola-reklamerna på 1930-talet, tack vare vilka jultomten blev en världsberömd julsymbol.

En sista kuriositet om den mest kända av julsymboler: en av de första som beskrev jultomten i hans klassiska släde över staden och delade ut presenter (även om jultomten på den tiden såg annorlunda ut och klädde sig annorlunda) var den amerikanska författaren Washington Irving i en berättelse från 1809. En annan uppfinning av samma författare var den läskiga huvudlösa ryttaren som beskrivs i The Mystery of Sleepy Hollow.

Julens symboler: Julgranen

I listan över julsymboler hittar vi även julgranen! Traditionen att dekorera ett träd med juldekorationer och sötsaker vid jultid har förmodligen sitt ursprung i Tyskland: enligt legenden beslutade stadens bagare i Freiburg 1419 att hänga äpplen, rån, pepparkakor och andra sötsaker i trädet och förhindra stadens barn från att röra dem förrän på nyårsafton. Den första som satte upp ljus verkar dock ha varit Martin Luther, som inspirerades av de hårda stjärnklara nätterna i de tyska skogarna.

Ett grönt träd dekorerat med julens symboler och färger
Julens symboler och färger: den gröna julgranen

Om denna julsymbols födelse är en legend, så vet vi nu att exporten av julgranar är värd en hel del! I Europa är Tyskland, Frankrike och Danmark de största julgransproducenterna, medan den kanadensiska provinsen Nova Scotia är den i särklass största exportören av julgranar till USA.

En sista sak om den grönaste av julsymboler: en plastgran är bara mer ekologiskt hållbar än en riktig om du inte kastar bort den på minst 20 år.

Julens färger: rött, grönt och guld

Rött, grönt och guld är julens färger, ingen tvekan om det! Det finns inget kort eller någon dekoration som inte har minst en av dessa färger, och när vi ser dem tillsammans infinner sig genast en varm julstämning i våra sinnen.

Men finns det någon anledning? Precis som alla andra julsymboler har julens färger en lång tradition bakom sig. Rött symboliserar Kristi blod, det är vitalitetens och kunglighetens färg. Det är den viktigaste av julens färger.

Dekorationer i julens färger".
Traditionella julfärger

Grönt är julens färg och står för liv och hopp. Grön är också några av julens symboler, t.ex. den vintergröna granen.

Bland julens färger står slutligen guld för ljus, rikedom, suveränitet och, återigen, kunglighet. Det är kanske den mest traditionella julfärgen.

Julens symboler: Presenter

Vad vore julen utan julklappar? Av alla julsymboler är det förmodligen den som i dag är närmast kopplad till konsumtionssamhället och minst till religiös tradition, men faktum kvarstår att den inte kunde undgå att hamna på vår lista över julsymboler.

Julens symboler: Gåvor
Julklappen: en symbol för julen

Det sägs att traditionen går tillbaka till år noll och att man utbyter gåvor för att påminna om de gåvor som de vise männen förde till Kristus. Men det glittrande papper som vi idag slår in dessa julsymboler med har säkerligen ett modernare ursprung. År 1917 tog det röda, gröna och gyllene tyget slut i bröderna Halls butik i Kansas City, som då användes för att slå in julklappar. För att råda bot på detta började bröderna Hall använda ett dekorativt, skimrande papper som kom från Frankrike och som på den tiden användes för att försköna brev. De sålde det för 10 cent styck och året därpå för 25 cent styck. Vad blev resultatet? Idag är omslagspappersindustrin i USA värd cirka 3,2 miljoner dollar.

Men den största julklappen någonsin levererades med all sannolikhet utan papper och band. Vet ni vad det är? Frihetsgudinnan, som gavs av fransmännen till amerikanerna julen 1886: en gåva som vägde hela 225 ton och som än i dag är oöverträffad!

Och du, är du redo för den här julen? Vilka julsymboler och julfärger är du mest fäst vid?