Valentino röd: en ikonisk färg

Valentino röd: en ikonisk färg

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 12/13/2023

Valentino. Vi slår vad om att redan innan du tänker på kläder, väskor, skor, så frammanar namnet en mycket bestämd färg i ditt sinne: en mycket speciell nyans av rött. Denna nyans, Valentino-röd, är färgen som har skrivit ett kapitel i modehistorien.

Födelsen av modehuset Valentino

Även om namnet är tillräckligt för att känna igen honom, är han Valentino Clemente Ludovico Garavani. Han föddes den 11 maj 1932 i Voghera, i provinsen Milano. Hans väg var rak, utan avvikelser: han visade intresse för mode som ung pojke och med stöd av sin familj gick han en kurs för att bli stylist vid institutet Via Santa Marta i Milano. Hans dröm drev honom till Paris, där han skrev in sig på Fédération de la Haute Couture et de la Mode. Detta följdes av hans första jobb som lärling hos Jean Dessès och Guy Laroche. Men hans öde var inte att arbeta för andra: Valentino hade en önskan om att få sitt eget modehus uppkallat efter sig. Så 1959 öppnade den unge designern sin första ateljé på Via Condotti i Rom. Och där finns redan den färg som ger hans kollektioner en distinkt prägel, den färg som kommer att bli emblemet för “modets kejsare”.

Bild på klänningarna i rött med krediter till MVC Magazine:
https://mvcmagazine.com/rosso-valentino-il-colore-piu-hot/

En röd färg som är vision

Detta är Valentino-röd, färgen som uppfanns av designern. Ett rent pigment som inte går att jämföra med något annat. Intensiv, omslutande, lysande, den verkar avge ljus och lysa upp den som bär den. Den är elegant, kunglig och ger en känsla av ogripbarhet, som om den enbart bestod av ljus.

Den bästa definitionen är kanske: en färg som är ren vision. Det är trots allt det som är dess ursprung: nyansen föddes ur en bild som har förblivit inpräntad i designerns minne.

Bild på klänningarna i rött med krediter till MVC Magazine:
https://mvcmagazine.com/rosso-valentino-il-colore-piu-hot/

Hur kom den röda Valentino-stilen till?

Anekdoten är märklig. Valentino fick idén till färgen när han fortfarande var en ung student. Han är på operan i Barcelona och mitt i folkmassan fångas hans blick av en äldre dam som bär en röd sammetsklänning. Omöjligt att inte lägga märke till henne, färgen är klar, sticker ut i folkmassan och gör henne elegant och högtidlig. Minnet sublimeras till en färg som kommer att bli designerns signatur.

“Rött är en färg som jag har burit med mig sedan barndomen. Den har en sådan vitalitet och charm att jag älskar att se den inte bara i kläder, utan också i hus, blommor, föremål, detaljer. Det är min lyckoamulett. En kvinna i rött går aldrig fel: det är en smickrande färg, den passar alla. Det är en stark färg men samtidigt är det en icke-färg, det är neutralt: som svart, brunt, blått, vitt. Den är inte blekgrön, den är inte en pastellnyans. Den ger mycket energi, mycket lyster. Rött är liv, passion, kärlek, det är botemedlet mot sorg. Jag tycker att en kvinna klädd i rött, särskilt på kvällen, är underbar. Hon är, bland publiken, den perfekta bilden av hjältinnan.” Från en artikel tillägnad designern som publicerades i Esquire.

Rött från Valentino är mer än en färg: det är symbolen för en ny kvinna. En kvinna som inte vill gömma sig bakom mjuka färger, utan som vill skina och se sin skönhet framhävas. Modets kejsare har klätt sin “drottningkvinna”.