De 5 webbplatser för upphovsrättsfria bilder som vi rekommenderar

De 5 webbplatser för upphovsrättsfria bilder som vi rekommenderar

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 10/10/2023

De 5 webbplatser för upphovsrättsfria bilder som vi rekommenderar

Ett exempel: Du vill göra en serie dukar för att dekorera ditt hem och letar efter originalbilder – du vill inte ha de vanliga stockbilderna! Men du vet inte var du ska leta.

Ett annat exempel: du behöver bilder till din webbplats, du vill inte lägga pengar på en fototjänst och bestämmer dig för att leta efter vad du behöver online. Men du vet inte var du ska hitta upphovsrättsfria bilder.

I båda fallen är du på rätt plats. Här har vi samlat upphovsrättsfria bildsajter som du kan använda dig av för att hitta de fotografier du letar efter. Bredd i utbudet, bildkvalitet, originalitet i bilden och gratis service är de krav som har styrt vårt urval.

Vad är upphovsrätt och varför är det viktigt att respektera den

Först är det bra att göra ett stopp för att klargöra frågan om upphovsrätt, ett känsligt och lömskt ämne för dem som inte tar det på allvar. Misstaget att tro att det vi hittar på nätet är gratis innehåll att använda som vi vill kan i själva verket leda till misstag och… böter!

Upphovsrätt är den upphovsrätt som skyddar alla geniala verk (musik, målningar, fotografier, litteratur…). När vi står inför ett verk som skyddas av en sådan rättighet får vi inte använda det hur som helst: det är förbjudet att reproducera eller dela det utan ett ekonomiskt avtal med upphovsmannen, eller i vilket fall som helst utan att be om hans tillstånd.

Så om du letar efter bilder till din webbplats, till din sociala redaktionella plan, till ett flygblad eller till något annat projekt: köp de bilder du behöver eller använd dem utan upphovsrätt, som är fria för alla att använda.

Så här söker du efter upphovsrättsfria bilder på Google

Du kan också hitta de fotografier du behöver på Google, genom en enkel bildsökning. Det viktiga är att göra detta utan att inkräkta på upphovsrätten. Så när du har startat din bildsökning klickar du på “Verktyg” strax under fältet och börjar använda filter för att förfina ditt urval av resultat. Här är de delar du kan anpassa

Storlek: välj mellan Stor; Medium; Liten; Ikon.

Färg: ett mycket användbart filter om du vill begränsa din sökning till en exakt färgpalett.

Typ: välj mellan Alla typer; Clipart; Ritningar; GIF. Om du söker efter fotografier lämnar du inställningen “Alla typer”.

Datum/Tid: du kan begränsa din sökning till en exakt tidsram.

Användarrättigheter: detta är den del vi är mest intresserade av. Du kan välja mellan: Alla, Creative Commons-licenser; Kommersiella och andra licenser. Om du letar efter bilder utan upphovsrätt väljer du “Creative Commons Licences” så får du ett urval av bilder med olika licenstyper. Klicka på den du är intresserad av och läs mer om användningsvillkoren under: “Licensuppgifter”.

Men nu uppstår frågan: vad är Creative Commons? Det är upphovsrättslicenser som används när en upphovsman vill ge rätt att använda eller ändra sitt verk under vissa förutsättningar. Han kan till exempel bestämma att hans bild endast får användas för icke-kommersiella ändamål.

Som du säkert har insett är det inte en praktisk och okomplicerad uppgift att bedöma vilken typ av licens det rör sig om, utan snarare besvärligt. För enkelhetens skull rekommenderar vi att du förlitar dig på webbplatser som erbjuder gratis bildarkiv som du kan ladda ner med ett enda klick, utan att riskera att bryta mot upphovsrätten.

Våra tips: 5 gratis webbplatser för upphovsrättsfria bilder

Det finns många webbplatser som erbjuder gratis, högkvalitativa, originella och upphovsrättsfria bilder. Låt oss titta på några av dem tillsammans, från de mest kända till mer nischade projekt.

Pixabay, många filter för en riktad sökning

Pixabay är kanske den mest kända av alla. Det är en gemenskap av kreativa människor som delar upphovsrättsfria bilder som du också kan använda för kommersiella ändamål. Arkivet är enormt: vi talar om över 1,9 miljoner bilder. Så vi slår vad om att du kommer att kunna hitta exakt det du letar efter utan alltför mycket ansträngning.

Sökningen går snabbare med hjälp av många filter, du kan t.ex.

  • utföra kombinerade sökningar;
  • utesluta termer (du kan t.ex. söka efter röda blommor och välja att utesluta rosor);
  • söka efter författare;
  • berika din sökning genom att inkludera bilder som är markerade med felstavningar;
  • söka efter grupper av nyckelord.

Bekvämare än så är det inte!

Pexels råd

Pexels har också ett avundsvärt arkiv med gratis högupplösta bilder. Dess styrkor? Vi gillade flera aspekter:

De tematiska samlingarna. Mycket användbart när vi inte har en klar uppfattning om vilken bild vi behöver och letar efter inspiration på ett tema.
Sökningen efter färg. Praktiskt när vi har en palett att hålla oss till.
Tipsen för “sidan”. Exempel: vi söker efter bilder med nyckelordet “shamrock” och bland resultaten får vi en rad förslag på samlingar på temat tur, färgen grön, Irland, St Patrick’s Day…

Detta “laterala tänkande” har övertygat oss.

Unsplash, kvantitet och kvalitet går hand i hand

Unsplash har ett stort galleri med bilder för gratis nedladdning. Men se upp: om bilderna används i kommersiellt syfte kan upphovsmannen begära att bli krediterad (Foto av: upphovsmannens namn). Helt rätt, eftersom Unsplash också är ett verktyg för egenreklam. Vi rekommenderar det för kvaliteten på bilderna: du kommer att hitta riktigt vackra och även ganska “coola” bilder där. Och arkivet är enormt.

Filter för att förfina din sökning inkluderar: bildorientering, färger, resultatens relevans eller nyhet. Det finns också en rad taggar som är relaterade till din sökning och som hjälper dig att begränsa den så att du snabbare hittar rätt bild. Ta det för en snurr!

Gratisography, inte de vanliga stockbilderna

“Vi är världens mest extravaganta samling av gratis, högupplösta stockbilder”. Det är så Gratisography definierar sig själv och positionerar sig som en webbplats som samlar “bilder som du inte hittar någon annanstans”.

Fokus ligger inte så mycket på kvantitet som på kvalitet: förvänta dig inte ett oändligt arkiv som Pixabay eller Pexels, utan förvänta dig något unikt och annorlunda. Det vill säga.

Kaboompics, “en kvinnas show”

Kaboompics är ett annat mycket intressant projekt. Bakom kulisserna står Karolina, som med hjälp av ett team av vänner har lyckats sätta ihop ett avundsvärt galleri med bilder som är organiserade under tematiska rubriker.

Som ni kommer att se skiljer sig hennes fotografier mycket från de vanliga arkivbilderna. För oss känns det som att bläddra i en fotografs portfölj: det är uppenbart att det bakom varje bild finns ett sinne, ett öga, en känslighet. Detta är, enligt vår mening, webbplatsens mervärde.

Vi gav dig flera referenser eftersom vi ville vara säkra på att du skulle kunna hitta rätt bilder för ditt projekt – webbplats, broschyr, socialt inlägg eller flygblad. Om du å andra sidan hamnade här för att du letar efter fotografier för att skapa en duk, gå och läs artikeln om fotokollage: där hittar du tips (och olika verktyg) för professionellt utformade fotodukar. Trevlig läsning och bra forskning.