De bästa webbplatserna för onlineförsäljning

De bästa webbplatserna för onlineförsäljning

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 10/26/2023

Onlineförsäljningssajter: de bästa utvalda

Allt fler företag, butiker och små hantverkare fångar upp sina kunder och säljer sina produkter på Internet, via e-handel. Men de ställs genast inför ett grundläggande val: vilka webbplatser för försäljning på nätet ska de använda? Vilka är de bästa?

Amazon och eBay är bland de mest kända och pålitliga, men plattformar som Etsy, Vinted eller Ruby Lane kan fånga upp en mer definierad målgrupp – mer intresserade, yngre eller, varför inte, rikare kunder! Annonssajter som Facebooks Marketplace eller Subito.co.uk gör det också möjligt för företag att sälja med fördelar, medan plattformar som Shopify kan spara dig besväret med att bygga en webbplats.

Låt oss försöka sortera bland sajterna för försäljning online genom att sammanställa en – motiverad – lista över de bästa plattformarna. Hur mycket kostar de, vilken typ av försäljning är de användbara för, var används de och hur fungerar de? Här är funktioner och skillnader för att välja en eller flera av dem att använda för flerkanalsförsäljning.

Amazon: kungen av försäljningssajter

Amazon är världens mest kända försäljningssajt på nätet.

Plattformen skickar över en och en halv miljon paket per dag och enligt undersökningar anser nästan 100 procent av användarna att Amazon är pålitligt och säkert.

Jeff Bezos lanserade Amazon 1994 som en sajt för att sälja böcker. Idag är plattformen något helt annat. Det är en marknadsplats – det vill säga en sajt som samlar produkter från olika säljare under ett varumärke – där man kan sälja alla typer av varor, även om elektronik är den mest populära produktkategorin på plattformen.

De bästa webbplatserna för onlineförsäljning
En smartphone med en av de bästa webbplatserna för onlineförsäljning, Amazon

På Amazon kan man sälja enstaka produkter, både nya och begagnade, men det är definitivt en av de mest lämpliga webbplatserna för att utveckla en riktig e-handelsverksamhet. Om man väljer en professionell prenumeration (39 EUR plus moms per månad) kan man sälja ett obegränsat antal enheter. Utöver den fasta kostnaden tar Amazon ut en försäljningsprovision, vars storlek varierar från 8% till 15%, beroende på vilken kategori produkten tillhör.

Andra extrakostnader ändras beroende på hur beställningar skickas. Du måste välja om du vill hantera försändelserna själv (så kallat FBM-program) eller om du vill lägga ut lager- och frakthanteringen till Amazon (FBA-program eller Amazon Logistics).

Styrkor:

 • Bland världens mest kända webbplatser för försäljning online
 • Anses pålitlig av nästan 100% av användarna
 • Möjlighet att använda Amazon-logistik för lagring och frakt

eBay: webbplatsen för korsförsäljning

eBay grundades 1995 – och kom till Italien 2001 – och är en av världens mest kända och använda webbplatser för onlineförsäljning med över 183 miljoner användare. Från att ha varit en auktionsplattform är eBay idag en webbplats där man kan sälja praktiskt taget alla typer av föremål – både nya och begagnade, antingen på auktion eller till ett fast pris. Detta gör den till en lämplig plats för både tillfällig försäljning (t.ex. av begagnade eller handgjorda föremål) och utveckling av en onlineförsäljningsverksamhet.

Säljare måste betala ett pris både för att visa annonsen (när de första gratis placeringarna, som för närvarande är 150 per månad, har uttömts) och när objektet har sålts. Provisionen på försäljningen är 10%, förutom för vissa kategorier.

Om du funderar på att öppna en riktig onlinebutik på eBay kan du aktivera olika prenumerationspaket (Basic, Premium och Premium Plus) som sänker kostnaderna för enskilda annonser och bl.a. erbjuder möjligheten att samla annonser i ett anpassat område.

Starka sidor:

 • Över 183 miljoner användare
 • En av de webbplatser för onlineförsäljning som finns i praktiskt taget alla länder i världen
 • Möjlighet att skapa ett personligt område

Etsy: onlineförsäljningsplats för hantverkare och designers

Etsy är en försäljningssajt på nätet som främst är inriktad på hantverk och vintageföremål. Den lanserades i USA 2005 och har under de senaste åren kraftigt utvidgat sin marknad och blivit välkänd även i Italien.

Etsy är en av de webbplatser som säljer handgjorda eller designade produkter online, t.ex. smycken, kläder, heminredning, leksaker, konstföremål, väskor och vintageföremål (som måste vara minst 20 år gamla). Etsy är uppbyggd så att den passar både för tillfälliga säljare och för dem som vill starta en riktig onlinebutik för hantverk, egentillverkat eller konst.

Etsy, en av webbplatserna för försäljning av hantverk på nätet
Skärmdump från en av de bästa webbplatserna för försäljning av hantverk, Etsy

Det finns inga fasta kostnader för att öppna en butik på Etsy, men du betalar en listningsavgift (0,17 €) och en provision på 5 % av försäljningen. Webbplatsen erbjuder olika verktyg för att anpassa sin sida och på så sätt utveckla sitt varumärke.

Lite kuriosa: namnet på denna försäljningssajt på nätet kommer från en film av Federico Fellini.

Styrkor:

 • Målgrupp som är intresserad av hantverk, vintage och handgjorda föremål
 • Onlineförsäljningsplatsen är också välkänd i Italien
 • Lägre provision än genomsnittet vid försäljning

För en mer djupgående översikt över denna plattform, läs vår artikel om hur man börjar sälja på Etsy.

Bonanza: bland webbplatserna för att sälja online med mindre provision

Bonanza är en onlineförsäljningssajt med närvaro i vissa länder: USA, Kanada, Storbritannien, Spanien, Mexiko, Italien, Tyskland, Frankrike, Portugal, Australien, Brasilien och Indien. Bonanza är främst känt på den amerikanska marknaden, men expanderar även snabbt på andra håll. Jämfört med jättar som Amazon och eBay är det definitivt en mer nischad plattform, men bland dess fördelar finns definitivt den enkla anpassningen av sin egen butik (kallad en monter), avsaknaden av fasta provisioner och de låga provisionerna på försäljning.

Bonanza är en webbplats för att sälja varor från många kategorier online (fullständig lista här), men den används särskilt för att sälja hantverk, design, smycken, kosmetika och leksaker. Den kan användas för tillfällig försäljning såväl som för att utveckla din egen e-handel för hantverk eller design på ett strukturerat sätt.

Webbplatsen tar inte ut provision för att skapa produktkatalogen eller månadsprovisioner för onlinebutiken, men tar ut försäljningsprovisioner – som är betydligt lägre än genomsnittet (cirka 3,5 procent). Tyvärr är dokumentationen och supporten på italienska för närvarande mycket svag.

Styrkor:

 • Anpassning av din egen butik
 • Inga fasta kostnader
 • Låga provisioner på onlineförsäljning

Ruby Lane: online-försäljningsplatsen för samlare

Ruby Lane är den ledande online-försäljningsplatsen för antikviteter och vintage. Ruby Lane grundades 1998 och är tillägnad grundarens mor (rubinen i namnet) och är en marknadsplats för antikviteter och samlarföremål, konst och smycken.

Jämfört med de mer välkända Etsy eller eBay är det definitivt en nischplattform, men med en väldefinierad målgrupp: den tenderar att vara välbärgad och inkluderar även samlare. Huvudmarknaderna är USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland och Australien.

Ruby Lane, en av sajterna för att sälja vintage online
Skärmdump från Ruby Lane, en av webbplatserna för försäljning av vintage och antikviteter online

Såsom de avgifter som tas ut av webbplatsen är strukturerade kan det vara rätt plats mer för att utveckla en onlinebutik än för tillfälliga säljare, om du specifikt handlar med antikviteter och värdesaker.

För att sälja på Ruby Lane måste du betala en fast avgift på 25 USD per månad, men denna återbetalas om du lägger upp fler än 15 annonser per månad. En provision på 9.9% debiteras vid försäljning för högst $ 250.

Styrkor:

 • Utvalda kunder
 • Förmögna köpare och samlare
 • Gratis annonser för strukturerade säljare

Chairish: online-försäljningsplats för möbler och design

Chairish är en onlineförsäljningsplats för möbler, konst och design. Du kan sälja både nya (men handgjorda eller konstnärliga) föremål samt vintage och antikviteter. Det är en extremt väl underhållen plattform med ganska strikta regler för vilka föremål som accepteras för försäljning. Den har nästan 4 miljoner användare – som tenderar att vara möbel- och inredningsproffs.

Här är några andra funktioner på denna webbplats för försäljning online: publicering av annonser är gratis, men minimivärdet för ett föremål som säljs måste vara $ 25. Provisionen på försäljningen är ganska hög, 20 % eller 30 % beroende på vilken typ av säljare man är: privat eller professionell. De egna digitala butikerna kan skräddarsys för att utveckla det egna varumärket. Företag kan sedan aktivera specifika prenumerationer med ytterligare tjänster, t.ex. möjligheten att välja i vilken ordning deras produkter ska visas.

Styrkor:

 • Välskött och strikt reglerad webbplats för försäljning online
 • Hög uppfattning om tillförlitlighet
 • Anpassning av butik

Shopify: plattformen för att skapa e-handel

Shopify är en verklig infrastruktur för att skapa webbplatser för onlineförsäljning. De marknadsplatser som hittills beskrivits i denna lista – som Amazon eller eBay – placerar dina produkter under ett enda varumärke, Shopify å andra sidan ger verktygen för att skapa en riktig onlinebutik utan att behöva hantera domäner, hosting och skapandet av en webbplats.

Det är en onlineförsäljningsplats som ska utvärderas om du vill strukturera en riktig e-handelsverksamhet, medan den inte är användbar för tillfälliga säljare.

Shopify: skapa webbplatser för försäljning online
Skärmdump av Shopify, en av webbplatserna för försäljning online

Bland de verktyg som Shopify tillhandahåller finns mer än 70 grafiska teman att välja mellan, skapandet av virtuella kundvagnar, möjligheten att anpassa innehåll och automatiskt optimera navigering från mobilen. Det är också möjligt att be om råd från plattformens experter. För den som även har en fysisk butik ger plattformen dessutom möjlighet att samla försäljningskanalerna och på så sätt samla all information och alla försäljningsrapporter på ett ställe.

Shopify har månadskostnader från 27 € per månad för grundversionen.

Styrkor:

 • Hög grad av anpassning av din egen webbplats för försäljning online
 • Resursbesparande jämfört med att bygga upp en webbplats för onlineförsäljning från grunden
 • Inte en marknadsplats: möjlighet att fullt ut utveckla ditt eget varumärke

Facebook Marknadsplats

Marketplace är den del av det berömda sociala nätverket som är avsedd för försäljning av föremål och produkter. Marketplace lanserades 2016 och tillåter tillfällig försäljning av föremål (främst begagnade), men ger också möjlighet att aktivera en onlinebutik för företagssidor (Marketplace för företag).

De tydligaste fördelarna med Facebook Marketplace är att det är helt kostnadsfritt och kan nå Facebooks enorma publik (nästan tre miljarder användare) på ett av de mest använda dagliga medierna i världen.

De varor som erbjuds till försäljning kan tillhöra praktiskt taget alla kategorier och är kopplade till ens personliga Facebook-profil eller företagssida. Genom att öppna en Facebook Shop kan man å andra sidan skräddarsy försäljningsupplevelsen och presentera den gemensamt på Facebook, Instagram och Marketplace.

Styrkor:

 • Tillgång till Facebook-publiken (nästan tre miljarder användare)
 • Helt kostnadsfritt
 • En enda butik för Facebook och Instagram

Craigslist: den öppna källkodssidan för att sälja och köpa i staden

Craigslist är den mest populära portalen för radannonser i Nordamerika och Australien, och är en av de mest populära webbplatserna för onlineförsäljning eftersom den används flitigt för att sälja begagnade föremål.

Craiglist skapades 1995 av Craig Newmark och innehöll till en början endast annonser för San Francisco-området. Stadsavtrycket finns dock kvar i kategoriseringen av annonserna, som huvudsakligen baseras på den stad där föremålet erbjuds till försäljning. Vanligtvis sker köp och betalning personligen.

På Craiglist är det möjligt att sälja i stort sett alla typer av föremål.

Styrkor:

 • Kupong för tillfällig försäljning
 • Möjlighet att sälja alla typer av föremål
 • Baserat på stad och geografisk närhet

Vinted: sajten för att sälja kläder och accessoarer online

Vinted är en sajt för att sälja kläder och accessoarer, nya eller begagnade, online. Plattformen har 45 miljoner användare i 13 länder, men de flesta användarna finns i Frankrike och Tyskland. I Italien kom plattformen först i slutet av 2020.

En av de mest intressanta egenskaperna hos onlineförsäljningssajten är att den är helt gratis. Det finns varken försäljningsprovisioner eller kostnader för publicering av annonser. En provision tillämpas på det slutliga priset för köparen. Säljare kan dock köpa ytterligare tjänster för att göra sina annonser mer framträdande.

Vinted: webbplats för att sälja kläder online
Skärmdump från Vinted, en av webbplatserna för försäljning av kläder online

Webbplatsen är uppbyggd så att den kan användas antingen för tillfällig försäljning eller för att strukturera en verklig försäljningskanal online. Du bör definitivt överväga det om du handlar med kläder (begagnade eller nya) och vill rikta dig till en mycket ung kundkrets.

Starka sidor:

 • Helt kostnadsfri försäljningssajt online
 • Ung och aktiv kundkrets
 • Nyligen anlända till Italien och expanderar

E-handel: viktiga förpackningsprodukter för framgångsrik onlineförsäljning

Oavsett om du vill sälja online som ett litet eller medelstort företag eller som en hantverkare, professionellt eller på tillfällig basis, är en sak säker: du kan inte göra det utan ett viktigt element som förpackning.

Under kategorin förpackning kommer alla produkter som är oumbärliga för att förpacka produkten, till exempel officiell förpackning, självhäftande etiketter, förklarande kort, tackkort, presentkort eller kampanjkoder för framtida inköp. Sedan finns det också den externa förpackningen, den som måste skydda och vakta produkten tills den anländer till köparens hem, som åtföljs av tejp för att stänga den på bästa möjliga sätt. Detta är några av de oumbärliga produkterna för alla som äger en onlineförsäljningssida eller vill starta en.

Pixartprinting gör alla dessa produkter tillgängliga och redo för leverans, du hittar dem på den här sidan.

Trevlig onlineförsäljning!