Instagram-biografi: idéer och tips för att skapa en perfekt biografi

Instagram-biografi: idéer och tips för att skapa en perfekt biografi

Chayma Akkachi Publicerad den 10/10/2023

Instagram-biografi: idéer och tips för att skapa en perfekt biografi

Att skapa en perfekt och uppseendeväckande Instagram-bio bör vara en av prioriteringarna för alla varumärken och influencers. Att skriva den bästa Instagram-biografin kan faktiskt leda besökare till din profil för att göra dem till följare, och därefter kan följare bli mer aktiva kunder eller fans.

Instagram-biografin handlar därför inte bara om fraser som du kan sätta högst upp på din personliga eller företagsprofil: det är det första innehållet som människor tittar på så snart de landar på en profil, så det är avgörande att optimera det för att göra ett bra första intryck.

Att skriva det är inte så lätt som det låter eftersom det finns en teckenbegränsning. I den här guiden kommer vi att förklara hur man skriver en perfekt och professionell Instagram-bio som hjälper till att generera fler följare, trafik och försäljning.

Biografi på Instagram
Biografi på Instagram

Så redigerar du din Instagram-biografi

Det första du behöver veta, även innan du känner till tipsen för att skapa en bra Instagram-bio, är hur du redigerar den. I grund och botten, hur man skapar det.

Starta helt enkelt smartphone-appen och kom åt din profil. Från huvudskärmen väljer du profilbilden längst ner till höger, sedan Redigera profil och väljer sedan utrymmet under Biografi.

En ny skärm öppnas där du kan ange din Instagram-bio med text, länkar eller emoji. När du är klar klickar du bara på bocken i det övre högra hörnet för att spara alla ändringar.

Instagram-profil: hur man redigerar
Instagram-profil: hur man redigerar

Man kan också redigera sin Instagram-biografi från webbläsaren, sedan från en dator, genom att välja sin profil och sedan Redigera profil, men från en smartphone är det enklare.

Hur många tecken kan användas för en Instagram-bio

Innan du funderar på en original Instagram-biografi är det viktigt att veta vilka teckengränser plattformen erbjuder för bios:

 • De tillgängliga tecknen för Instagram-biografin är 150
 • Du kan bara infoga en länk till en webbplats utanför plattformen
 • Namnfältet kan anpassas med högst 30 tecken

När du är medveten om gränserna måste du faktiskt förstå vad du ska lägga i bio.

Vad du ska ha med i din Instagram-biografi

Den första frågan du bör ställa dig är: vilka mål vill du uppnå med din Instagram-bio? Det kan handla om att öka varumärkeskännedomen, att lyfta fram länken till din e-handel eller att låta profilbesökarna veta hur du positionerar dig som yrkesperson eller företag.

En Instagram-biografi måste därför nödvändigtvis ha:

 • Den sektor som yrkespersonen eller företaget arbetar inom: detta är ett sätt att omedelbart visa vad varumärket eller yrkespersonen kan göra för sina följare;
 • Ett sätt för användare att kontakta företaget. Till exempel, trivialt, en e-postadress eller ett telefonnummer;
 • En USP (Unique Selling Proposition), dvs. den fras som gör det möjligt för användare att omedelbart förstå det unika med varumärket;
 • Platsen om man säljer produkter eller tjänster som är relaterade till lokala aktiviteter;
 • En länk som leder till en webbplats, e-handel eller annan virtuell plats som är relevant för varumärket.
Exempel på en Instagram-profil för ett kosmetikaföretag
Exempel på en Instagram-profil för ett kosmetikaföretag

Så skapar du en iögonfallande Instagram-biografi

Instagram-biografin är presentationen av ett varumärke eller en yrkesperson för besökare. Det är det första som potentiella följare eller kunder ser, så det måste absolut representera och karakterisera varumärket, som måste göra sig känt på bara några rader.

Det är därför nödvändigt att kunna skapa en perfekt Instagram-bio för att omedelbart visa besökarna vad som erbjuds och vilken målgrupp varumärket eller yrkesutövaren riktar sig till.

Användarnas uppmärksamhet är mycket kort, så du måste sträva efter enkelhet. Till exempel har varumärket Pura Vida, som samlar mer än 800 hantverkare från hela världen som tjänar pengar på sina handgjorda smycken, en välstrukturerad, tydlig och enkel bio.

Ett annat exempel på en Instagram-biografi för företag
Ett annat exempel på en Instagram-biografi för företag

Därför är det viktigt att försöka följa en viss ordning för att presentera sitt yrke eller företag så tydligt och attraktivt som möjligt.

Hur man lägger till yrke i namnet

Det första elementet som ska ingå är namnet, antingen ens eget eller varumärkets. Det är faktiskt det första du säger när du presenterar dig själv. För att göra det lättare för användarna att hitta dig är det nödvändigt att ange det exakta namnet på ditt företag, medan om du har ett personligt varumärke är det tillrådligt att lägga till ditt yrke efter ditt namn.

För att lägga till ditt yrke eller din bransch till ditt namn måste du dock agera genom att redigera ditt profilnamn, inte din Instagram-bio.

I grund och botten: efter att ha valt Redigera profil, istället för att välja Instagram-bio, måste du välja och redigera posten Namn. En ny sida öppnas, där man kan ange namnet och sedan yrket, kanske ett nyckelord som identifierar den nisch där den professionella eller varumärket är positionerat, vilket vi diskuterar i nästa stycke.

Exempel på en affärscoachs instagram-biografi
Exempel på en affärscoachs instagram-biografi

Lägga till rätt nyckelord

Både i namnet och i Instagram-biografin är det viktigt att inkludera nyckelord som identifierar din bransch, ditt yrke eller din nischmarknad.

I synnerhet om du lägger till yrket efter namnet hjälper det SEO-positioneringen på Instagram, vilket ökar chanserna att bli hittad lättare. När människor söker på Instagram analyseras faktiskt orden i fältet Namn för matchningar. Om du vill ha en bra SEO-ranking på Instagram är det därför viktigt att använda nyckelord som är relevanta för din nisch i namnsektionen, t.ex. “Mario Rossi – Copywriter”.

Nyckelord kan naturligtvis också läggas till i biografin: du kan också använda gratisverktyg som Google Trend eller Ubersuggest för att söka efter dem som är relevanta för din bransch.

Ändra teckensnitt för Instagram-biografin

Man ser ofta originella Instagram-biografier med helt andra typsnitt än de vanliga. Det är faktiskt ett bra sätt att sticka ut från mängden och ge din biografi en extra personlig touch, även om det bara är genom att skriva ditt namn i kursiv stil.

Instagram-biografi av en kreativ designer
Instagram-biografi av en kreativ designer

Att göra det är mycket enkelt: du behöver använda specialverktyg, till exempel LingoJam. När du har landat på webbplatsen kan du skriva något och den andra panelen visar vad du har skrivit i olika, färgglada typsnitt.

Infoga emoji för att kommunicera känslor

Emoji är på modet i Instagram-bios och kan, om de används på ett kreativt sätt, väcka uppmärksamhet hos besökare som landar på en profil. Man måste dock använda dem sparsamt och förstå att varje sådan symbol måste vara i linje med varumärkets värderingar.

Kort sagt, de bör inte användas slumpmässigt, bara för att fylla ut biografin eller få den att se mer tilltalande ut. Innan du använder dem är det därför bra att känna till betydelsen av varje emoji du ska infoga. För att få en överblick över vilka emoji du kan använda är det bara att använda uppslagsverket Emojipedia, där betydelsen av varje tillgänglig symbol också listas.

Många använder också emoji för att “bryta upp” meningar, eller i början av varje mening, för att skapa en slags snygg punktlista som är lättare att läsa.

Instagram-biografi över en VD för ett företag
Instagram-biografi över en VD för ett företag

Infoga varumärkesrelaterade hashtags

Att lägga till en anpassad hashtag för varumärket är en annan viktig strategi att använda i Instagram-biografin. Förutom att skapa en verklig gemenskap kring varumärket kan den också fungera som en behållare för att gruppera allt innehåll som producerats med hjälp av en specifik hashtag.

Genom att skapa en varumärkesspecifik hashtag kan följarna använda den och därmed öka räckvidden för inläggen. Detta kan hjälpa till att marknadsföra företaget och göra det möjligt för varumärket att nå en bredare publik. I biografins struktur är det lämpligt att använda anpassade hashtags längst ner, efter all kontaktinformation.

Infoga en uppmaning till handling

Instagram bio är den perfekta platsen för att infoga call to action: på detta sätt kan du berätta för din publik vilken åtgärd de ska vidta. Uppmaningen måste därför vara tydlig och göra det omedelbart klart vad man ska göra, till exempel:

 • En mycket direkt CTA: “Klicka på länken för att köpa våra produkter”.
 • Tydlig kontaktinformation: “Kontakta oss på detta e-postmeddelande (e-postnamn) för en offert”.
 • Kampanjer: “Klicka här för att få tillgång till våra exklusiva rabatter”.
 • Marknadsföring av giveaways eller tävlingar: “Delta i sommarens spel för att vinna…”
Företags instagram biografi: ett annat intressant exempel
Företags instagram biografi: ett annat intressant exempel

Infoga länkar i Instagram bio: verktyg och tips

Länken i biografin är kanske ett av de viktigaste elementen i Instagram-biografin. Den leder användarna till din webbplats eller e-handel, där de kan se vilka tjänster du erbjuder eller köpa produkter.

För att infoga länken i din bio går du bara in på din profil, väljer Redigera profil och under Webbplats anger du adressen. Men vilken typ av länk ska du infoga? Det beror helt klart på strategin och målen, men här är några idéer:

 • Länken måste peka på webbplatsen om du vill driva trafik till din blogg
 • Du kan t.ex. länka till företagets Facebook-sida om du vill växa även på den plattformen och använda Instagram som språngbräda
 • Om målet är att öka antalet prenumeranter på ett nyhetsbrev inkluderar du helt enkelt prenumerationslänken
 • Du kan också använda länkar i bio med specialerbjudanden
Linzi.coms instagram-biografi för företag
Linzi.coms instagram-biografi för företag

Instagram tillåter bara en länk i biografin. Det finns faktiskt ett sätt att optimera detta element också, med hjälp av verktyg som gör att du kan lägga till fler länkar i din Instagram-bio, eller nästan.

Hur fungerar dessa verktyg? I grund och botten innehåller dessa verktyg flera länkar i en enda länk, dvs. den som kommer att visas i Instagram-biografin. Bland de bästa är:

 • Linktree: är en av de mest använda och är gratis;
 • Campsite: är mer avancerad än Linktree och kostar 7 USD per månad;
 • Tap bio: mycket avancerat och låter dig också infoga videor och prenumerationsformulär för nyhetsbrev;
 • Milkshake: ett mycket avancerat verktyg som låter dig skapa en riktig webbplats där du kan samla alla länkar och multimediaelement för att presentera ditt varumärke eller professionella.

Här är vår guide till att skapa den perfekta Instagram-biografin: det är verkligen inte en statisk typ av innehåll, tvärtom. Instagram bio bör ses som ett utrymme som förändras över tiden, trots allt förändras affärsmål hela tiden, så rådet är att alltid hålla den uppdaterad, variera länkar, innehåll och emoji infogade från tid till annan.