E-handel: betydelse, hur det fungerar, utveckling

E-handel: betydelse, hur det fungerar, utveckling

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 12/13/2023

Vad är e-handel?

Det finns en handelsform som, trots den senaste tidens svårigheter, inte har upplevt någon kris utan tvärtom under det första kvartalet 2021 tredubblade sin tillväxt jämfört med föregående år. Vi talar om e-handel, som så många handlare har öppnat upp för, delvis av nödvändighet och delvis för att öka sina vinster, under de senaste månaderna.

Vi har därför beslutat att utforska “fenomenet e-handel” för att ge lite mer information till dem som har bestämt sig för att satsa på onlinehandel. Vi gör detta genom att börja från grunden, nämligen…

E-handel, betydelse och historia
Låt oss börja med definitionen av e-handel: “den verksamhet som består i köp och försäljning av produkter och tjänster via Internet, antingen av traditionella företag eller via specialiserade plattformar”, som vi läser i Treccanis ordbok. Det lilla initiala “e” står för “electronic” och är utmärkande eftersom det placeras före ordet “commerce”. E-handel är därför den term som används för att definiera elektronisk handel: att köpa och sälja varor och tjänster via Internet.

I dag verkar det vara en självklarhet att köpa varor och tjänster på nätet, så självklart att definitionen ovan kanske är överflödig. Därför är det alltid förvånande att bli påmind om att e-handel faktiskt är en relativt ny upptäckt: den går bara några decennier tillbaka i tiden.

E-handelns början

Utan att gå in på alltför många detaljer kan de förutsättningar som gjorde e-handeln möjlig sammanfattas i tre steg:

 • År 1991 föddes World Wide Web.
 • Kort därefter föddes också de första Internet Service Providers, företag som erbjuder uppkoppling mot en avgift.
 • Grafiska webbläsare, som Netscape Navigator (en av de första) och sökmotorer började användas.
World Wide Web har radikalt förändrat våra shoppingvanor med e-handel
World Wide Web förändrade radikalt våra shoppingvanor med e-handel

Marken var redo för uppkomsten av ett nytt handelssystem. Och så, mellan 1994 och 1995, dök de allra första e-handelsföretagen upp på webben. År 94 föddes Amazon, ett av de första företagen som började sälja produkter online (år 95) – till en början böcker, idag skulle vi säga nästan vad som helst. Bara under den första månaden sålde företaget i 50 amerikanska delstater och 45 andra länder runt om i världen.

Amazon har snabbt blivit kungen av e-handelsplattformar
Amazon blev snabbt kungen av e-handelsplattformar

Kort därefter föddes även eBay och Alibaba. Namn som idag motsvarar stora jättar inom onlinehandel.

Under dessa trettio år har e-handeln aldrig slutat växa, bland annat tack vare användningen av sociala nätverk, som har gjort det möjligt för företag att interagera direkt med sin publik, analysera köpbeteenden och intressen och förbättra sina erbjudanden genom den feedback de får. Även i de mörkaste ekonomiska tiderna fortsätter e-handeln sin ostoppbara tillväxt. Siffrorna bevisar det.

Hur växer e-handeln? Lite data!

Vi gick för att bläddra igenom data från Salesforce Shopping Index, undersökningen av trender inom onlinehandel. Och vi läste att:

“Om 2020 markerade en verklig boom i online-shopping, verkar de första månaderna av 2021 ge oss bekräftelse på att pandemin och efterföljande butiksstängningar har katalyserat ytterligare globalt momentum i den digitala handelssektorn som är avsedd att förbli.”

Under det första kvartalet 2021 växte e-handeln med 58 procent, vilket överträffar tillväxttakten för 2020 och tidigare år. De länder som stod för den största ökningen var Kanada (111 %), Nederländerna (108 %), Storbritannien (91 %) och Italien (78 %).

Men låt oss nu gå ner på detaljnivå och se vilka typer av e-handel som finns och hur de fungerar.

De viktigaste modellerna för e-handel

En första enkel distinktion gäller vilken typ av produkt vi säljer. Vi identifierar då:

 • Indirekt e-handel eller offline e-handel: det kommersiella utbytet gäller en konkret vara. Produkten köps sedan online och skickas via kurir.
 • Direkt e-handel eller e-business online: föremålet för utbytet är en immateriell vara. Det behövs alltså ingen transport, utan bara en nedladdning eller en kod för att ta del av produkten eller tjänsten. Vi talar till exempel om att köpa programvara, appar, konsultera en advokat, köpa transportbiljetter etc.

Låt oss nu gå över till vilken typ av marknad vi vill adressera. Det finns 3 huvudtyper av e-handel

 • B2C (business to consumer): detta är handel mellan företag och konsumenter. Ett exempel? Webbplatsen för en klädaffär som säljer online till sina kunder.
 • B2B (business to business): detta är handel mellan företag.
 • C2C (consumer to consumer): är handel mellan konsumenter som använder en plattform för att erbjuda produkter som de inte längre använder. Ett exempel? Vinted, appen för att sälja och köpa begagnade kläder.

Hur fungerar en e-handel?

Låt oss nu föreställa oss att vi utforskar en B2C e-handel. Vi går in på webbplatsen och möts av en produktkatalog som är indelad i kategorier som vi kan välja för att underlätta vår sökning. Vi väljer våra preferenser, letar upp den artikel som intresserar oss och går in på produktsidan där vi kan ta del av textuellt och visuellt innehåll om artikeln. Vi är övertygade! Med ett klick lägger vi den i kundvagnen och slutför beställningen genom att välja betalningsmetod och leveransadress. Kuriren kommer att leverera den till oss inom några dagar.

Onlineköpsprocessen i en e-handel går igenom flera steg
Onlineköpsprocessen i en e-handel går igenom flera steg

För att denna process ska kunna äga rum måste företaget naturligtvis ha sin egen e-handel och ta hand om onlinekatalogen genom att hålla den uppdaterad; det måste ta hand om lagerlogistik, säkerställa adekvat kundservice och övervakning av försändelser; det måste, om det vill växa sin verksamhet, också ta hand om marknadsföringen av onlineverksamheten. En av de mest känsliga delarna av alla dessa uppgifter är just början: skapandet av webbplatsen. Det är i detta skede som viktiga beslut måste fattas, till exempel…

Att välja mellan e-handelsprogramvara eller en egenutvecklad webbplats

Skapandet av din e-handel börjar med ett beslut: ska jag förlita mig på en e-handelsplattform eller ska jag skapa min egen webbplats? För att hjälpa dig identifierar vi här de viktigaste fördelarna/nackdelarna med de två lösningarna.

Plattformar för e-handel

Om du förlitar dig på e-handelsplattformar som Magento, Shopify eller WooCommerce kan du skapa din webbplats snabbt, enkelt och billigt. Du börjar med förinställda mallar som du kan anpassa. Självklart har du inte så stora möjligheter att konfigurera webbplatsen som du vill och kommer troligtvis att behöva kompromissa. Vi rekommenderar dock att du tar hjälp av en programmerare som hjälper dig att skapa din e-handel via dessa plattformar och göra den så effektiv som möjligt.

Med Woocommerce kan du snabbt skapa en e-handelsplattform
Exempel på olika typer av e-handel. Källa:
https://woocommerce.com/product-category/themes

Den egenutvecklade webbplatse

Professionella e-handelsutvecklare kan designa en webbplats som är utformad exakt efter dina behov och därför mycket skräddarsydd. En nackdel? Priset, som i det här fallet ofta är mycket högre.

Oavsett vilken väg du väljer är det viktigaste att erbjuda dina kunder den bästa möjliga shoppingupplevelsen: enkel, transparent och säker.

En bra e-handel måste…

vara optimerad för sökmotorer så att man enkelt kan hitta er, och den måste också fungera bra när trafiken är hög – till exempel under kampanjperioden.

På företagssidan måste den vara lätt att hantera, så att varje åtgärd kan utföras snabbt, utan att man ständigt behöver knacka på programmerarens dörr. På användarsidan är det naturligtvis också viktigt att den är intuitiv för att säkerställa en smidig upplevelse. Webbplatsens arkitektur måste därför vara linjär och logisk, utformad för att följa med köpet utan hinder.

Sist men absolut inte minst: e-handeln måste kunna användas från alla enheter, inklusive mobiler. Uppgifterna visar att antalet köp från mobila enheter är lika stort – till och med något större – än antalet köp från stationära enheter: 28 % från stationära enheter, 29 % på mobila enheter.

Nu en balans: fördelar och nackdelar med e-handel

Nu när vi nästan har nått slutet på vår resa in i e-handeln ska vi sammanfatta: Vilka är de främsta fördelarna med e-handel? Och vilka är de möjliga nackdelarna? En liten spoiler: som du kanske har gissat överväger de förstnämnda vida de sistnämnda. Låt oss gå igenom dem.

Fördelar med e-handel

Onlinehandel hjälper företag:

 • Att få fler kunder, eftersom din verksamhet med en onlinebutik expanderar sina gränser.
 • Att öka vinsten, tack vare en kontinuerlig försäljningsservice – 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.
 • Att sänka kostnaderna: jämfört med en fysisk butik behöver man inte betala hyra och el.
 • Att nå personer som är intresserade av ditt företag genom skräddarsydda marknadsföringskampanjer – dvs. baserat på användarnas intressen och beteende.

Till skillnad från traditionell handel kan konsumenter som köper online:

Jämföra många olika produkter och välja den som är bäst när det gäller kvalitet och pris.
Köpa när som helst och var som helst.
Nackdelar med e-handel

Vi måste dock komma ihåg att:

 • Det finns en del av allmänheten som har svårt att röra sig i den digitala miljön.
 • Det finns fortfarande en känsla av misstro mot online-shopping på grund av delningen av känsliga uppgifter (t.ex. kreditkortsuppgifter).
 • Vissa människor är av typen “jag vill se och röra innan jag köper”.

Att känna till sin verksamhet och målgrupp på djupet är avgörande för att förstå om