Hur man missar ett mål i tomt mål

Hur man missar ett mål i tomt mål

Alessandro Bonaccorsi Publicerad den 12/13/2023

Att designa grafik är ett jobb som anses vara roligt, mycket kreativt och definitivt coolt. Och de som designar känner sig ofta på det sättet, lite upphöjda, lite geniala: de vet att de har en publik som kommer att titta på deras arbete och röra vid det och tänka och känna något på grund av det objektet. Men någonstans mellan den kreativa processen och relationen med publiken – två upphöjda, fantastiska ögonblick – finns det ett annat som alla tenderar att glömma: ögonblicket för “utförandet”, dvs. förberedelsen av filerna för tryck. Allt som tidigare var upprymdhet förvandlas till kallsvett som droppar nedför tinningarna: kommer något att gå fel i pressen? Kommer jag att göra något fel?! Kommer produkten att bli som jag trodde att den skulle bli… eller inte?!!!
Och från den dagen börjar en stämning som bara slutar när tryckeriet levererar den färdiga produkten. Och det finns ingen erfarenhet att hämta: även efter en livstid av arbete kvarstår ångesten av rädsla för att ha gjort ett misstag.

Naturligtvis har tiderna förändrats och för bara tjugo år sedan kunde några få misstag stoppa ett tryckjobb under en hel dag: nu med digital teknik är det till och med möjligt och enklare att kunna korrigera ett pågående jobb. Men vissa misstag kan bara ses när jobbet är klart…

Vilka är de vanligaste misstagen vi riskerar att göra när vi skickar en fil till tryck?
Låt oss se.

 • Skicka till utskrift med RGB-färgprofilen

Detta är ett av de vanligaste misstagen, en av de saker som vi inte lägger så stor vikt vid när vi hoppar från Photoshop till Indesign. Men att välja fel färgprofil är ett fruktansvärt misstag. Som de lär oss i skolan: RGB är den additiva färgmodellen som använder ljus (därav bildskärmar), medan CMYK är den subtraktiva färgmodellen som använder pigment (därav tryckning).
Bilden visar de två färgmodellerna jämfört inom det färgspektrum som är synligt för det mänskliga ögat. Som du kan se är de mycket olika, särskilt när det gäller återgivningen av vissa färger som gröna, vissa djupblå och vissa röda. Det du ser på bildskärmen kan skilja sig mycket från det som blir resultatet av utskriften.
Arbeta därför alltid med filer för utskrift som konverterats till CMYK.

Källa: Adobes tekniska guider
https://dba.med.sc.edu/price/irf/Adobe_tg/models/rgbcmy.html
 • Fel på versen eller sidorna i en vikbar broschyr

En vikbar broschyr, även en klassisk 3-sidig broschyr, är inte så lätt att layouta: vi måste ta hänsyn till versen i trycket och hur den kommer att öppnas.
Det är lätt att göra misstag, särskilt om du är nybörjare.
Skriv därför alltid ut ett utkast och testa vikningarna och var och hur du ska paginera, så att du kan hantera filen på ett bra sätt i Illustrator eller Indesign

Omöjliga veck: broschyr för London Independent Film Festival, designad av Tim Clark källa: https://www.behance.net/gallery/18496733/Folding-Leaflet-Independent-Film-Festival
 • Glömma bort överflöd

Det klassiska nybörjarmisstaget: du skickar filen till tryck och det finns inget överflöd, dvs. marginal för skärning.
En felskärning på 1 mm verkar vara en bagatell, men om du har glömt bort bleed kommer du att se mycket: det skapar en irriterande vit linje på marginalen som kan förstöra även den vackraste grafiska designen … om den inte har en helt vit bakgrund!

 • Ring inte in det

Vi förbereder filen på vår dator, lägger sedan beställningen online och skickar ett e-postmeddelande. Alè, filen är borta, vi kan gå ut och ta en välförtjänt öl. Som om allt fungerar automatiskt….
Vi glömmer att det på andra sidan kommer att finnas någon som tar emot filen och öppnar den och kontrollerar (vissa tjänster kontrollerar automatiskt). Genom att läsa varningarna och riktlinjerna för den valda typografitjänsten väl och komma ihåg att man kan ringa eller skriva ett e-postmeddelande för att förstå de mer komplexa tekniska frågorna, kan man undvika obehagliga överraskningar och hicka, precis som vi njuter av den där ölen.
Vi måste se arbetet med tryckeriet som ett samarbete: det färdiga arbetet blir bättre ju bättre kommunikationen har varit mellan formgivaren och tryckeriet.

Affisch av Edward McKnight Kauffer för British General Post Office, 1937. Källa: https://collection.cooperhewitt.org/objects/18448245/
 • Skicka fel fil till tryckeriet

Detta är ett vanligare misstag än du tror och det kan lösas med lite organisation.
För att undvika det, namnge filerna du arbetar med progressivt, från 0 eller 1 för den första omgången utkast tills du behöver dem, eller namnge filen efter ändringsdatum, eller med koder som anger bearbetningsstadierna (utkast -> slutlig -> verkställande).

 • Felaktig användning av färger

Det finns många sätt att missbruka färger. Problemet är att när vi ser filen på bildskärmen är alla färger levande och intensiva: de är ju bakgrundsbelysta och särskilt för dem med kristallskärmar har färgerna en fantastisk återgivning.
När du sedan går till tryck måste du hantera papperets opacitet, varierande ljusförhållanden, bläckmängder och det berömda CMYK-mönstret som nämndes ovan.

Och det händer att den tryckta produkten inte motsvarar förväntningarna.

Vi måste vara försiktiga och redan nu veta vilka färgfällor som finns:

 • i tryck kan färger som är för ljusa bli ännu ljusare;
 • text och bakgrund måste vara väl kontrasterade, eftersom djärva kombinationer är läsbara på bildskärmen, men inte i tryck;
 • man måste vara uppmärksam på återgivningen av gröna färger, eftersom det finns ett mycket begränsat urval i tryck;
 • På vissa papper som absorberar mycket kan mörka färger blandas och bli ännu mörkare eller förlora detaljer;
 • Svart är ett otäckt djur att trycka.

En affisch med känsliga färger som ska tryckas med omsorg Design Yutaka Satoh. Källa: https://571-0.tumblr.com/post/37703740474/design-yutaka-satoh

Detta är bara några av de vanligaste misstagen eller distraktionerna som sker när vi måste skicka filer till utskrift. För att bekämpa dem räcker det kanske inte med att vara uppmärksam (vi befinner oss ofta i slutet av processen och kan vara trötta). Rådet är att organisera rutiner som alltid är desamma så att vi bättre kan kontrollera processen, använda alla möjliga kontrollverktyg i programvaran (t.ex. Indesigns PreFlight eller Preliminary Check) och skriva ut ett utkast av det vi ska skriva ut.

Det är synd att sträva efter att göra bra design och sedan trycka dåliga produkter…