Fotoregali: 5 idéer för fotopresenter

Fotoregali: 5 idéer för fotopresenter

Giovanni Blandino Publicerad den 12/13/2023

Fotoregali: exempel och tips för att göra dem

Ett foto är något speciellt. Det är ett objekt, mer eller mindre stort, det kan rymmas i en plånbok eller hänga på väggen i vårt vardagsrum. Samtidigt är ett foto mycket mer: det representerar ett “privilegierat ögonblick” som den amerikanska författaren och filosofen Susan Sontag beskriver det, ett minne, en känsla, en avlägsen plats, en dröm för framtiden, ett ögonblick som inte får glömmas bort, närheten till människor som står oss nära.

Därför är fotogåvor – dvs. gåvor som på ett kreativt sätt visar ett foto – alltid populära, skapar en stark kontakt och kan definitivt anpassas.

En perfekt bild för en fotoreal
En perfekt bild för en fotogåva

Idag ger vi dig 5 kreativa idéer för fotopresenter: från dukar som används för att dekorera till fotoramar för att ge någon ett värdefullt minne, till andra typer av fotopresenter – kalendrar, t-shirts, muggar och flaskor. I den här artikeln om fotogåvor hittar du några idéer om vilka motiv du kan använda och vid vilka tillfällen du kan ge bort dessa gåvor. Och inte minst värdefull teknisk information om de föremål och medier som kommer att pryda dina fotopresenter.

Fotogåvor: De bästa motiven för dukar

En duk är verkligen en av de bästa fotogåvorna. Men vad är det exakt? Canvas eller canvastyg är ett medium som simulerar duken i en målning. Det används ofta i inredningsdesign för att dekorera utrymmen på ett personligt och sofistikerat sätt. Detta är det korta svaret (vi gav det långa svaret i artikeln “Vad är canvas (och varför använda det för att dekorera)”).

Om du väljer canvas för att göra en fotogåva kan du med en enda gest ge något mycket intimt och personligt som också är en modern möbel.

Ett exempel på fotogåvor med duk
Fotogåvor med canvas

Du var i Sydamerika, efter en tröttsam dags promenad med din vän, när du tog ett fotografi av ett underbart andinskt panorama. En glimt av gatukonst stulen från den regniga staden där din följeslagare har bott så länge. Ett rep över din ryggsäck, vita händer, en klippvägg: tre detaljer i den sportpassion som du delar med din far. Allt detta är exempel på motiv som är särskilt lämpliga för fotopresenter på canvas.

En av fördelarna med canvas för fotopresenter är just friheten i kompositionen: canvasmålningar ger dig möjlighet att leka med bilder och canvasstorlekar. I en canvasmålning kan du till exempel göra ett collage av dina foton. Eller så kan du tänka tvärtom: dela upp ett foto i flera bilder för att öka känslan av rörelse och agera på deras storlek och positionering.

Andra fördelar med canvasfoton är färgdjupet och den konstnärliga touch som tyget ger, canvasens lätthet och hanterbarhet (samt det faktum att det inte finns någon reflektion på glaset). Här hittar du mer information om Pixartrycks tryckta dukar.

Fotogåvor att minnas: idéer för fantastiska målningar på fotocanvas

Fotoramar är en annan bra idé för fotogåvor. Det är fotografier som trycks på canvastyg med en ram som ofta kan hjälpa dem att sticka ut på väggen. Canvasbaksidan förstärker också denna fotopresent genom att imitera strukturen hos en målning och säkerställa perfekt färgdjup.

Fotonegaler
Ett exempel på gåvor med foton

Att ge bort en fotoram kan vara en bra idé för att ge bort något mycket intimt eller personligt. En och samma plats kan berättas mer detaljerat: till exempel kan en viss blomma som du fotograferade på din första vårpromenad i skogen ställas mot en konstig svamp som du hittade i samma hörn på hösten. Fotografier av roliga och bisarra djur är å andra sidan en fin fotopresent för att lysa upp ett barnrum. Det inramade fotot av er tre vänner i ett lyckligt ögonblick under er senaste resa till Barcelona är ett exempel på hur en souvenir kan bli ett dekorativt föremål i en studio eller lägenhet.

En av fördelarna med fotomotiv som en presentidé är de olika format som finns tillgängliga. Hos Pixartryck kan du trycka i 21 olika storlekar, från den minsta – 20 x 20 cm – som passar för en detalj, ett ansikte, ett mer intimt minne, till den största – 100 x 100 – som du kan använda för ett bergspanorama eller ett vackert författarfoto. Här hittar du mer information om Pixartrycks fotoprints.

Fotogåvor som varar ett år: fotokalendern

En livlig fotopresentidé är fotokalendern. Denna fotopresent är en bra lösning om du funderar på något för din familj, dina rumskamrater, ditt kontor eller ditt team. Inuti kan du lägga lite av varje – även med kreativitet och ironi.

Tolv ögonblick som skildrar de segrar, nederlag och utmaningar som ditt volleybollag upplevde under den senaste, spännande sportsäsongen. Foton från ditt studenthem (vissa av dem är det bättre att inte visa för mycket). De bästa semesterbilderna med dina föräldrar – så hatade som barn och så omvärderade nu när du är vuxen. Allt detta är trevliga idéer för fotogåvor med en kalender.

Gåvor med foton: kalendern
Gåvor med foton: kalendern

Hos Pixartryck kan du skapa fotokalendrar av olika slag och med olika användningsområden. Det finns spiralbundna väggkalendrar, där varje månad motsvarar en sida. En annan typ av fotokalender att skapa är skrivbordskalendern, också spiralbunden och triangulär så att den kan hållas, till exempel på kontorsbord. Sedan finns det fotoposter-kalendern, som är användbar för en omedelbar översikt över hela året.

Fotokalendrar med prylar: t-shirts och muggar

En sista uppsättning idéer som vi ger dig för dina fotogåvor är foton tryckta på en hel rad föremål som du kan använda varje dag: kuddar, T-shirts, muggar, vattenflaskor. Här kan du sätta din ironi eller laganda!

En mugg med ett fint – och, rekommenderar vi, inte alltför pinsamt – foto kan vara idén till en mer eller mindre officiell gåva till en kollega. Om du å andra sidan letar efter en omtänksam gåva till medlemmarna i din förening kan du komma på en originell fotogåva: en t-shirt med ett foto som representerar din passion tryckt på den. Om du är medlem i ett band kan du skapa T-shirts med fotoparodier av bilder från de mest kända banden: tänk på Nirvanas Baby in the Water eller Joy Divisions Unknown Pleasures.

Fotogåvor med författarens foton

Om du väljer att göra en fotogåva med canvas eller fotoramar kan du välja att använda ett foto av dig själv eller köpa en bild från en professionell fotograf – du kan börja följa flera på Instagram och fråga om några bilder är till salu. Ett annat alternativ är att leta efter en ovanlig bild i online-samlingarna av gratis bilder: här har vi pekat ut fyra avgjort prestigefyllda.

Fotogåvor med författarens foton
Exempel på författarfoton för fotogåvor eller fotogåvor

Oavsett om du använder dina egna foton eller foton från proffs, representerar fotogåvor alltid något unikt, något som är intimt genomtänkt för mottagaren och något personligt. Något helt annat än det man kan köpa i en butik.