Magento: vad det är och hur man använder det för e-handel

Magento: vad det är och hur man använder det för e-handel

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 12/5/2023

Magento för e-handel

Magento är en e-handelsplattform som 2018 köptes av Adobe och som för närvarande distribueras under namnet Abobe Commerce Powered by Magento. Magento är ett av världens mest använda verktyg för onlinehandel.

Det är open source, anpassningsbart till varje projekt och skalbart: jämfört med andra lösningar kan man inte bara skapa och hantera en skräddarsydd webbshop med attraktiv grafik, utan också avancerad organisation av katalog, orderhantering och betalningar i flera butiker samtidigt. Allt detta genom att tillhandahålla djupgående och lämpligt aggregerade data, vilket är grundläggande för att administrera sin verksamhet.

Å andra sidan är Magento, jämfört med andra e-handelslösningar, verkligen ett komplext verktyg och bara delvis gratis, som vi ska se, och därför lämpligt för medelstora till stora projekt.

År 2015 släpptes Magento 2, den nya versionen av Magento e-handel som förbättrade användbarheten med ett mer användarvänligt gränssnitt. För närvarande används Magento av cirka 200 tusen e-handelsföretag över hela världen och är huvudvalet för stora varumärken som Olympus, Puma, Seat, Burger King, Hp, Canon och många andra.

Vad är Magento e-handel: huvudfunktioner förklaras

Låt oss ta en närmare titt på de viktigaste funktionerna i Magento e-handel, inklusive funktionerna i Magento 2.

 • Är Magento gratis?

Det finns en gratisversion av Magento, den heter Magento Open Source – tidigare känd som Magento Community Edition – och även om den kan användas för att skapa en liten webbplats med en onlinebutik, används den främst av utvecklare för att designa och testa nya e-handelslösningar. Gratisversionen av Magento måste dock installeras på en webbserver – så det krävs en liten budget för att köpa hosting- och domäntjänster.

Magento e-handel: vad det är och funktioner
Logotypen för Magento e-handel

På grund av produktens komplexitet krävs det experter för att bygga e-handelswebbplatser med Magento: butiksinnehavare eller chefer kan sedan hantera katalogen och lagret via det grafiska gränssnitt som är avsett för dem.

 • Magento är öppen källkod och anpassningsbar.

Magento e-handel är en plattform med öppen källkod: detta innebär att koden som programvaran är byggd med är offentlig och modifierbar. För den som har en e-handelswebbplats i Magento innebär det att det är lätt att hitta utvecklare som arbetar med Magento och att man kan byta leverantör (dvs. den byrå eller frilansare som har byggt webbshoppen och ansvarar för dess utveckling och underhåll) utan alltför stora problem. Dessutom kan erfarna utvecklare anpassa Magento helt efter dina behov.

Magento e-handel: gränssnitt
Magentos gränssnitt för e-handel

Magentos gränssnitt för e-handel  

 • Magento är mycket skalbart.  

Skalbarhet är en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när man skapar en e-handel: det innebär att en liten onlinebutik kan växa exponentiellt utan att behöva byta e-handelsplattform. Skalbarheten hos Magento och Magento 2 är en av dess främsta fördelar: plattformens funktioner kan anpassas till olika typer av kataloger och trafik till din webbplats. 

 • Innehållshantering med dra-och-släpp.  

Det är möjligt att skapa och redigera innehållet på webbplatsen – de allmänna produktkategorisidorna och detaljsidorna för enskilda produkter – ganska enkelt via ett drag-and-drop-system (dvs. genom att flytta de olika modulerna runt på sidan efter önskemål). Hanteringen av online-katalogen sker också via ett intuitivt gränssnitt. Dessa aktiviteter kan alltså utföras utan inblandning av utvecklare. 

Avancerad lagerhantering. Magento integreras enkelt med andra datorsystem för lagerhantering och gör det möjligt att hantera olika aspekter av hanteringen av produktbeställningar – t.ex. leverans till hemmet eller hämtning i butiken -, betalningar och lagerlogistik. Det gör det möjligt att sälja både B2B och B2C med i princip samma infrastruktur. 

 • Fördelar och nackdelar med en e-handel med Magento 

Låt oss därför försöka sammanfatta fördelarna och nackdelarna med Magento och Magento 2. Faktum är att användningen av denna e-handelsplattform bör utvärderas med hänsyn till storleken på ditt projekt och den tillgängliga budgeten. 

Magento ecommerce: i vantaggi e gli svantaggi
Data om besök på webbplatsen, för att förstå fördelarna och nackdelarna med Magento

Fördelarna med Magento: 

 • Magento är en mycket skalbar e-handelsplattform. Om din butik är liten eller medelstor men har tillväxtplaner behöver du inte byta plattform. 
 • Magento är öppen källkod: den är därför extremt anpassningsbar och kan anpassas till alla projekt. Att byta leverantör – t.ex. den byrå som ska bygga din webbshop – kommer inte att vara något problem. 
 • Magento ger avancerad kontroll över både innehållet på webbplatsen och hanteringen av lager, betalningar och logistik. 
 • Magento kan integreras med andra programvaror i företaget och är därför särskilt lämpligt för hantering av stora kataloger. 

Uppgifter om platsbesök, för att förstå fördelarna och nackdelarna med Magento  

Nackdelarna med Magento: 

 • Gratisversionen av Magento är begränsad. Priserna för betalversionen baseras på bruttoförsäljningsvärde (GMV) och genomsnittligt ordervärde (AOV), vilket kan göra det dyrt att använda plattformen. 
 • Magento är en ganska komplex plattform och inte alltid intuitiv. För att skapa en e-handel med Magento krävs ofta stöd från en byrå eller erfarna utvecklare. 
 • Webbhotell måste betalas för. Magento e-handel är ett verktyg för att skapa och hantera en onlinebutik, men du måste köpa ett webbutrymme som ska vara värd för din e-handelssajt. 

I allmänhet lämpar sig därför Magento bäst för komplex e-handel – t.ex. stora varumärken eller medelstora butiker – eller onlineförsäljningsprojekt med en tillväxtplan. För små butiker, hantverkare och kreativa personer är det mer praktiskt att använda andra e-handelsverktyg

Användbara resurser för Magento e-handel 

Som du kan föreställa dig har Magento, med tanke på dess komplexitet, ett antal funktioner som är värda att utforska, även ur återförsäljarens synvinkel. Så att man kan utnyttja plattformens fulla potential. 

Adobe tillhandahåller därför en djupgående serie resurser och manualer: till exempel en guide om hur du bäst organiserar ditt lager, hur du hanterar katalogen och kategorierna på din e-handelswebbplats och hur du infogar och väljer representativa produktbilder och videor

För återförsäljare och företag som är intresserade av Magento e-handel är det också bra att ta en titt på de framgångshistorier som Adobe berättar för att bättre förstå vilka projekt plattformen är bäst lämpad för och hur man får ut det mesta av den. Magento-bloggen erbjuder också användbara insikter för chefer, marknadsförare och företag som är intresserade av att starta en e-handelsverksamhet med Magento. 

Adobe erbjuder också officiell onlineutbildning – visserligen ganska dyr – inklusive till exempel en användbar utbildning om hur man hanterar en butik som byggts med Magento e-handel.