Återvinningsprocess för DIY-papper och återvunnet papper

Återvinningsprocess för DIY-papper och återvunnet papper

Redaktionen Redaktionen Publicerad den 10/26/2023

Företag och konsumenter blir allt mer uppmärksamma på miljömässig hållbarhet. Och denna uppmärksamhet växer också mot pappers- och tryckvärlden. Därför tänkte vi att en liten inblick i återvinningsprocessen kunde vara av intresse för alla dem som utvecklar en medvetenhet om frågan och väljer ett miljömässigt hållbart val.

Här berättar vi hur papper återvinns och förklarar också, för dem som känner för att smutsa ner händerna, hur man gör återvunnet papper hemma. Det är en process som kan vara användbar att kopiera för små jobb eller mycket speciella tillfällen, när du har tid att ägna dig åt det och vill få händerna lite smutsiga. Men vill du sätta tillfredsställelsen att skriva på ett papper som skapats av dig?

Hur återvinns papper?

Om vi tänker på att nästan all cellulosafiber kan återvinnas och omvandlas till nytt papper inser vi hur värdefull startväxeln i denna process är – utan noggrann återvinning kommer den stora återvinningsmaskinen faktiskt inte att gå igång. Här ser vi den i rörelse för att bättre förstå hur den fungerar.

Pappersåtervinningsprocessen omfattar flera steg, varav de viktigaste är:

 • Separat insamling. Allt börjar här, med medveten avfallssortering. Vilka typer av papper kan återvinnas? Tidningar, tidskrifter, utskriftsark, anteckningsböcker, dagböcker, anteckningsblock, broschyrer, gamla kuvert, bruna påsar, näsdukar och servetter (endast om de är rena), kartong, kartong… Allt så länge det inte har behandlats med färg, plastisolering eller kommit i kontakt med oljiga ämnen.
 • Sortering av avfall. Första kontrollen: det insamlade materialet undersöks och den återvinningsbara fibern separeras från alla element som inte är det.
 • Pressning och fragmentering. Papper som har klarat den första sorteringskontrollen pressas och skärs i små bitar.
 • Blekning. Genom inverkan av kemiska ämnen avlägsnas bläckrester.
 • Det blekta papperet mjukas upp i varmt vatten för att erhålla en förening som ska bearbetas.
 • Andra kontrollen: eventuella oönskade rester avlägsnas återigen från denna blandning.
 • Kontaktpunkterna mellan cellulosafibrerna dras åt för att ge papperet mer styrka och elasticitet.
 • Det resulterande papperet passerar genom en “pappersmaskin” som bearbetar blandningen och producerar ark med olika tjocklekar och format.

Och från en hög med använt papper kommer nya ark redo för…

Vad kan man göra av återvunnet papper?

Miljövänliga visitkort, vykort och inbjudningskort, flygblad, affischer, affischer. I våra verkstäder trycker vi många olika produkter på återvunnet papper. Om vi betänker att det bland dessa finns några, t.ex. flygblad och inbjudningar, som mycket snabbt hamnar i (pappers!) soptunnan, inser vi hur viktigt det är att försöka begränsa avfallet. Våra kunder som väljer att trycka på återvunnet papper gör det för att de har en grön filosofi, och ur ett företagskommunikationsperspektiv ger detta val dem möjlighet att överföra företagets värderingar och vara talesperson för ett hållbart budskap.

Med tiden har produktionsprocessen fulländats till den grad att det idag är nästan omöjligt att skilja ett återvunnet papper – estetiskt och prestandamässigt – från ett som inte är det. Detta är ytterligare en anledning till att vi kan använda det för så många olika projekt. Börja med att ta en titt på hur många produkter som är märkta med symbolen för återvunnet papper – vissa skulle du aldrig ha gissat, vi slår vad om att du kommer att bli förvånad!

SYMBOL FÖR ÅTERVUNNET PAPPER

Låt oss nu gå vidare från storproduktion till hemmaproduktion.

Hur man gör återvunnet papper hemma

Låt dig inte skrämmas av antalet steg du ser nedan, eftersom processen att tillverka DIY-papper är enkel och inte kräver några professionella verktyg. Vi slår vad om att du redan har allt du behöver hemma:

 • Återvinning av papper.
 • Pyrexskål eller -fat.
 • Tätt vävt nät eller en bit av ett myggnät.

Här är stegen för att göra den:

 1. Samla ihop allt använt papper du kan hitta hemma – tänk på att färgen på de ark du får beror på färgen på källpapperet.
  Klipp det i bitar. Ju mindre de är, desto mer exakt blir resultatet.
  Lägg bitarna i en kastrull med kokande vatten och låt dem dra i några timmar, rör om då och då.
 2. Efter blötläggningen lägger du blandningen i en mixer, tillsätter lite vatten och mixar tills du får en mos med mjuk konsistens.
  Gör en ram för att sila papperet och avlägsna vattnet. Hur gör man? Ta ett platt, tätt vävt nät eller en bit myggnät och skapa en ram runt kanterna med trästavar – storleken på ramen kommer att motsvara storleken på det erhållna papperet.
 3. Placera pappersblandningen i en bredbottnad behållare – till exempel en bakplåt eller handfat.
 4. Fördjupa ramen i behållaren genom att lägga den på botten så att den är helt täckt. Lyft sedan upp den.
 5. På så sätt får du ett tunt lager av vått papper på ramen. Låt vattnet rinna av.
 6. Vänd papperslagret upp och ner på ett örngott, lägg ett annat örngott ovanpå och tryck ner det med en svamp för att absorbera vattnet.
 7. Ta bort örngottet och låt papperet vila tills det är torrt. Det kan ta flera timmar.
  När det är torrt drar du av det från tyget: ditt pappersark är klart!
 8. Vi har också lagt till den här videoguiden som förklarar några steg och visar hur du dekorerar papperet med torkade kronblad och blommor.

Hur blev det egentligen? Du glömmer aldrig ditt första pappersark, även om det kanske inte kommer att bli ihågkommet som ditt bästa. 😉