Broschyr med vikta blad eller trådbunden? Betydelsen av broschyren, väl förklarad

Broschyr med vikta blad eller trådbunden? Betydelsen av broschyren, väl förklarad

Giovanni Blandino Publicerad den 10/10/2023

Ska du trycka en bok, en katalog eller en tidning och är osäker på vilken bindning du ska välja?

Du har kommit till rätt ställe!

I den här artikeln förklarar vi noggrant vad pocketbok och Häftad bok betyder – de två vanligaste och mest använda teknikerna för att binda böcker.

Filo refe, bok i mjukband, räfflad, fräst… För icke-experter inom området kan alla dessa termer rimligtvis vara lite förvirrande. Därför kommer vi att förklara, så enkelt som möjligt och i punktform:

 • Vad betyder pocketbok ?
 • vad är innebörden av fräst paperback och dess egenskaper?
 • Vad betyder trådbunden rygg och dess egenskaper?”
 • Vilken bindning är lämpligast att välja för att förpacka den publikation du vill trycka?

När ni har kommit till slutet av artikeln är vi säkra på att ni kommer att kunna välja den mest lämpliga bindningen för er publikation! Är ni redo? Låt oss börja!

Först och främst: vad betyder mjukbandsbok?

Förklara först vad ‘mjukbandsbok’ betyder. Mjukbandsbok är en typ av bindning som förpackar boken genom att förena omslaget – vanligtvis av papper eller kartong – med katernerna, det vill säga de ark som utgör publikationen.

Precis som med alla typer av bindningar tjänar mjukbandsbok inte bara till att sammanfoga de tryckta sidorna, utan ger också produkten dess färdiga form, garanterar dess hållbarhet över tid och underlättar läsbarheten för läsaren. Nu när vi har klargjort vad ‘mjukbandsbok’ betyder, låt oss också nämna att det finns olika typer av mjukbandsbindningar: limmad rygg, trådbunden rygg, spiralbindning och metallhäftning!

Skillnaden mellan dessa typer ligger i hur arkuppsättet behandlas efter tryck och sammankoppling med omslaget. Sammanfattningsvis:

 • Om arkarna limmas direkt på omslaget, kallas det för limmad rygg eller fräst rygg. Om arkarna först binds samman med en tråd och sedan limmas på omslaget, kallas det för trådbunden rygg.
 • Om metallklamrar används för att fästa arkarna på omslaget, kallas det för metallhäftning.
 • Om ringar används för att fästa arkarna på omslaget, kallas det för spiralbindning.
cosa significa libro brossura

Låt oss se vad ‘bok i mjukband’ betyder.

De två bindningarna för era böcker: limmad rygg och trådbunden ryg

Vi har sett betydelsen av mjukbandsbok och olika typer av mjukbandsbindning. I den här artikeln fokuserar vi dock på betydelsen av limmad rygg och trådbunden rygg: de är faktiskt de två mest använda mjukbandsbindningstyperna!

Kom ihåg: om ni vill binda en bok eller vilken publikation som helst med mer än 50 sidor och presentera den för allmänheten i en bra och formell estetisk framtoning, bör ni vända er till dessa två typer av mjukbandsbindning!

Limma rygg: vad är det?

Limmad rygg, ribbad rygg, limmad rygg: i grund och botten är de alla synonymer! Det är en av de mest använda bindningarna för böcker, den är snabb och ekonomisk och rekommenderas ungefär för böcker som innehåller upp till 150 sidor.

Limmad rygg görs genom att klistra en kartongpärm på bokens rygg. Innan limningen behandlas katernerna – det vill säga sidorna i publikationen som är vikta i fjärdedelar, åttondelar, sextondelar eller trettiotvådelar – med en fräsning på sidan där pärmen ska limmas. Det finns två typer av bearbetning i detta fall: sidorna kan beskäras eller räfflas (denna senare bearbetning kallas faktiskt ‘räffling’).

Målet är att göra ryggen på sidorna ojämn så att limmet kan tränga in lättare i materialet och därmed vara mer långvarigt!

I Pixartprintings katalog kan ni välja olika typer av papper för er limmade rygg. Ett idealiskt papper för den här typen av bindning är ett lätt och poröst papper (här hittar ni vår korta guide om de vanligaste papperskarakteristika).

Trådbunden rygg: Vad är det

Trådbunden rygg är en mer avancerad bindningsteknik än limmad rygg eftersom den kräver en extra process: katernerna – sidorna i er publikation – sys ihop innan de limmas på omslaget för att skapa en enhetlig block.

För sömnad används tråd av bomull, hampa, linne eller syntetiskt material. Sömnaden garanterar bättre hållbarhet över tid och högre motstånd mot slitage jämfört med limmad rygg. Dessutom är kostnaderna högre och produktionsprocessen tar längre tid.

Una brossura a filo refe

En bok med trådbunden rygg. Bild: flickr/Horia Varlan. [CC BY 2.0]

Även om denna teknik är dyrare och tar längre tid, är den särskilt lämplig för hållbara produkter där kvaliteten på det färdiga resultatet ska uppskattas. Jämfört med ribbad rygg ger den en extra touch av hantverk och kvalitet och passar böcker som är ännu större, med över 150 sidor och tyngre papper.

Precis som med ribbad rygg eller limmad rygg limmas sidorna också på omslaget här. Men innan limningen sys de samman i mitten.

När ska man välja limmad rygg?

Vi rekommenderar att välja limmad rygg om er publikation har färre än 150 sidor, om ni har en mindre budget tillgänglig och om ni vill binda er publikation snabbt.

Boken är definitivt det vanligaste valet för den här typen av bindning. Ni kan även överväga den om ni planerar att trycka:

 • läroböcker
 • informationsbroschyrer med mycket innehåll
 • tidskrifter
 • examensarbeten
 • kataloger
 • årsböcker

Så att binda med denna teknik är ett särskilt ekonomiskt och snabbt val – Pixartprinting erbjuder tryck online och limmade ryggar inom 24-48 timmar.

Una brossura fresata

En limmad rygg.

När ska man välja trådbunden rygg?

Vi rekommenderar att välja trådbunden rygg om er publikation har mer än 150 sidor, om ni har en högre budget tillgänglig eller om ni vill ha en mer elegant produkt att presentera.

Jämfört med limmad rygg är trådbunden rygg definitivt den mest professionella, särskilt om vi har att göra med läsare eller användare som kan uppskatta kvaliteten. Därför är det den mest lämpliga bindningstekniken om ni vill skapa:

 • en bok av särskild kvalitet
 • en skissbok för illustratörer
 • en portfolio för grafiker eller designer
 • en särskilt omfattande företagskatalog
 • en grafisk roman

Jämfört med tidigare bindningar tar det dock längre tid att producera. Pixartprinting levererar produkter med trådbunden rygg inom 7 dagar.

E ni, hur kommer ni att binda er nästa publikation? Trådbunden rygg eller limmad rygg?