Vad är en roll-up? Betydelse och användningssammanhang

Vad är en roll-up? Betydelse och användningssammanhang

Giovanni Blandino Publicerad den 10/26/2023

Innebörden av “roll up” och i vilka sammanhang en roll up-display kan användas

Känner du till betydelsen av termen roll up? En roll up, även känd som en roll-up, är en självbärande reklamdisplay som består av en banner – en bred remsa av tyg eller annat material – på vilken innehållet trycks och en bas på vilken bannern kan rullas upp så att den lätt kan transporteras.

Dessa egenskaper gör roll-up till en av de mest praktiska och effektiva lösningarna för att marknadsföra ditt varumärke eller dina produkter på mässor och konferenser.

Detta är det korta svaret på frågan “vad är en roll-up?”. Men om du vill lära dig mer om innebörden av en roll-up rekommenderar vi att du läser vidare! I den här artikeln om innebörden av en roll-up berättar vi mer i detalj om de olika typerna av roll-ups, de mest effektiva tillfällena att använda dem och några tips på hur du gör en roll-up som är perfekt för dina syften.

Är du redo att ta reda på vad en roll-up egentligen är?

Exempel på vad en roll-up är med detaljer
Roll-up betydelse: låt oss ta reda på det tillsammans

Varför använda en upprullningsbar display? Alla fördelar

Innan vi går in på vad en roll-up är i ännu mer detalj, låt oss lista dess fördelar här i punktform. Här är tre anledningar till varför roll-ups är så populära (och varför du också borde börja använda dem)!

 • Roll-upen är enkel att montera: dra bara upp banderollen från basen och lås fast monteringsmekanismen. På bara några ögonblick är du klar!
 • Roll-upen är lätt att transportera: eftersom den kan rullas upp på sin egen bas blir roll-upen kompakt och mycket lätt att transportera. Om du beställer roll-upen på Pixartprinting får du också en praktisk väska att bära den i. Kort sagt: det är mycket mer praktiskt än en panel och säkrare att bära, vilket håller den säker från eventuella skador.
 • Roll-upen är återanvändbar: tack vare sin bärbarhet kan roll-upen tryckas en gång och återanvändas vid många tillfällen.
Roll-up: vad är det och vilka är fördelarna
Exempel på en roll-up: vad det är och vilka fördelar det har

När du har förstått innebörden av termen roll-up och dess fördelar har du säkert också förstått att du kan använda denna roll-up display effektivt för att marknadsföra ditt företag eller en specifik produkt på en mässa, ett publikt evenemang eller en konferens. Du kan göra roll-ups för företag att använda som bakgrund vid invigningar, presskonferenser eller intervjuer.

Vad är en roll-up: former och typer av roll-up displayer

Låt oss nu titta närmare på vad en roll-up är, vilka element den består av och vilka typer du kan välja.

Den mest synliga och viktiga delen av en roll-up är utan tvekan den banner där innehållet kan tryckas. Först och främst kan vi skilja mellan flera kategorier:

 • Roll up med en klassisk banner där det tryckta innehållet endast är synligt på ena sidan
 • Roll up med dubbelsidig banner där det tryckta innehållet är synligt på båda sidor, användbart för större synlighet om den t.ex. är placerad i ett transitområde.
 • Den extra stora roll upbanderollen med en mycket stor tryckbar yta (i Pixartprintings katalog är den maximala storleken 2×3 meter), användbar vid speciella uppställningar.
Vad är en roll-up: olika typer
Exempel på vad en roll-up är och den dubbelsidiga typen av roll-up

Roll-up-banderollen kan tillverkas av olika material, vart och ett med olika egenskaper och kostnader. De vanligaste materialen är:

 • Pvc eller vinyl: ett av de mest använda bannermaterialen och det billigaste, det har en livslängd på upp till tre år. I Pixartrycks katalog är det ett valbart material för roll up-ekonomi.
 • Icke-vävt tyg (TNT): en industriprodukt som liknar tyg men som framställs genom andra processer än vävning. Den är vanligtvis lättare än PVC och är rivtålig så att den även kan användas utomhus.
 • Ecoflat: ett innovativt material som nu är bland de mest använda för banderolltryck. Det är ett flerskiktsmaterial som helt kan slängas i torrt avfall (medan andra material vanligtvis betraktas som specialavfall). Det är halvstyvt och har en slät yta och en ogenomskinlig baksida för att öka läsbarheten av trycket. Den är lämplig för utomhusbruk. I Pixartrycks katalog är det ett valbart material för varje typ av roll up.
 • Polyestertyg med matt baksida: detta tyg möjliggör bästa möjliga tryck av grafik och färger. Den ogenomskinliga baksidan eliminerar ljusstörningar som kan komma in bakom tyget: detta möjliggör grafik med konstanta färger. I Pixartrycks katalog kan detta material väljas för många typer av roll-ups och trycks med UV-teknik för högkvalitativt tryck, mycket mörk svärta och ljusa färger.

För att förklara vad en roll-up är saknas fortfarande ett element: basen. Även den kan vara tillverkad av olika material, från plast till aluminium, där det senare är mer hållbart. Roll-ups som uteslutande är avsedda för utomhusbruk har en bas som kan ballastas med sand eller vatten för att göra konstruktionen ännu stabilare i händelse av vind.

Hur gör man en bra roll-up? Vad innebär det att designa en framgångsrik roll-up?

Efter att ha förklarat i detalj vad en roll-up är, ger vi dig några bra tips för att skapa effektiva roll-ups. Som alltid avgörs framgången för en bra roll up av ett bra tryck, men också och framför allt av vad du trycker på den! Här är våra tips

Exempel på vad en roll-up är och hur man gör grafik
Bild: Mark Krenn [CC 2.0 BY]. Exempel på vad en roll-up är och hur man gör grafik
 1. Välj ett tydligt budskap: även om den utskrivbara ytan är stor behöver du inte nödvändigtvis fylla den med information. Som i all kommunikation: välj ett huvudbudskap och fokusera på det.
 2. Placera företagets logotyp högst upp – detta är den mest synliga delen av roll-upen. Bilden eller budskapet bör också placeras högst upp. Lägg sedan in kontaktuppgifter till din webbplats längst ner.
 3. Använd högupplösta bilder: detta är viktigt för att undvika att korniga bilder hamnar på din roll-up. För att säkerställa att upplösningen på dina bilder är korrekt, om du trycker din roll-up med Pixartryck, rekommenderar vi att du aktiverar alternativet “Kontrollera fil med operatör”.

Här är vi i slutet av vår uttömmande guide om vad en roll-up är! Och du, vilken roll-up skulle du välja till ditt nästa event?