Vad är plexiglas? Alternativet till glas för tryckning

Vad är plexiglas? Alternativet till glas för tryckning

Eugenia Luchetta Publicerad den 12/13/2023

Om vi frågar oss själva vad plexiglas är, är ett enkelt och korrekt svar detta: ett utmärkt alternativ till glas. Plexiglas är i själva verket ett plastmaterial som uppfanns på 1900-talet, transparent, okrossbart, flexibelt och motståndskraftigt, som används inom många sektorer, inklusive den som ligger oss närmast hjärtat: tryck.

Vi kommer att prata om tryck på plexiglas och vad plexiglas är i den här artikeln. Om du är intresserad av att förstå andra material för tryck på styva substrat rekommenderar vi att du tar en titt på våra artiklar om Forex och aluminium Dibond.

Vad är plexiglas?

Exempel på skyltar av plexiglas
Exempel på skyltar av plexiglas

Plexiglas är ett plastmaterial som består av polymerer av metylmetakrylat, en ester av metakrylsyra. Det tekniska namnet är polymetylmetakrylat (förkortat PMMA), men det är också känt under många andra handelsnamn, t.ex. Perspex, Acrylite, Acrylplast, Lymacryl, Lucite Acrivill, Altuglas, Perclax, Oroglas, Trespex och Vitroflex. Förutom dessa finns det mest kända namnet, och det första: Plexiglas.

Som nämnts är plexiglas ett utmärkt alternativ till glas. Det är därför det också kallas akrylglas och är en av de mest konsumerade plasterna. Till skillnad från glas är det okrossbart, mycket flexibelt och ännu mer transparent (dess transparenskoefficient är 0,93, medan den för glas varierar mellan 0,80 och 0,90).

Plexiglas repas däremot ganska lätt – det är därför inte lämpligt för användningar som innebär mekaniskt slitage – och drar till sig damm. Dessutom gulnar det med tiden.

De positiva egenskaperna hos plexiglas gör det till ett material som lämpar sig för många ändamål: från arkitektur till biomedicin och teknik. Men det användningsområde som intresserar oss mest är naturligtvis utskrift på plexiglas. Vi ska strax berätta mer om detta, men låt oss nu kortfattat berätta hur och var plexiglaset har sitt ursprung.

En kort historia om plexiglas

I en artikel om vad plexiglas är för något är några historiska noteringar ett måste. Som så ofta är fallet med material som används idag, föddes plexiglaset i Tyskland under 1900-talet.

Kemisten Otto Röhm fick idén 1901, men det tog honom mer än 30 år att komma på hur han skulle marknadsföra den. Det var först 1933 som Röhm och hans företag Röhm & Haas, med stöd av kollegan Walter Bauer, lanserade det första plexiglaset på marknaden.

För fans av material- och teknikhistoria rekommenderar vi att du tar en titt på den här sidan om uppfinningen av plexiglas.

Utskrift på plexiglas

Ett exempel på ett tryck på plexiglas för inredning
Ett exempel på ett tryck på plexiglas för inredning

Plexiglasutskrifter kan användas för att trycka plexiglasskyltar, reklamskyltar eller foton i stort eller medelstort format. Det är en lösning som passar både för inomhus- och utomhusbruk och som kan användas kreativt för att bygga upp utställningsmontrar eller möblera en lägenhet. Eller skapa en modern design för informationspunkten på ditt evenemang. Plexiglasskyltar kan å andra sidan användas för skyltning på kontor eller museer.

Förutom flexibilitet och hållbarhet finns det två egenskaper hos plexiglas som du kan leka med tryck på: plexiglas är lätt att forma och är transparent. Detta innebär att du kan skapa plexiglasskylten i den form du föredrar eller så kan du välja att bakgrundsbelysa ett foto på plexiglas tryckt på en opal baksida.

Tryck på plexiglas med Pixartprinting

Exempel på plexiglasplattor i olika format
Exempel på plexiglasplattor i olika format

Pixartprinting portal har du flera alternativ att välja mellan: storformatstryck på styva medier eller tryck på plexiglasskyltar.

Du kan välja det första alternativet för utskrift av plexiglasskyltar, reklampaneler eller foton. I det här fallet kan du välja mellan två olika tjocklekar – 3 mm och 5 mm – och mellan en transparent panel (som kan användas som ett klassiskt alternativ till glas) eller en bakgrundsbelyst opal panel. Den maximala ytan är 200×300 cm för det anpassningsbara formatet, medan du kan välja mellan olika rektangulära eller kvadratiska standardformat. Kom ihåg: det är möjligt att forma din plexiglasskiva!

När du trycker plexiglasskyltar kan du välja antingen en 5 mm tjock transparent baksida eller en bakgrundsbelyst opal baksida med 3 mm och 5 mm tjocklek. I det här fallet är formgivningen inte helt fri, men du kan välja mellan 14 olika former och storlekar och ett anpassningsbart rektangulärt format.

Som alltid rekommenderar vi att du läser instruktionerna noggrant när du skapar filen som ska skrivas ut och att du aktiverar operatörens filkontroll för att vara säker på att du skickar en fil som passar dina behov.

Detta förklarar vad plexiglas är och vilka fördelarna är med att skriva ut på detta material. Vilka erfarenheter har du av denna typ av substrat?