Visual Merchandising: significato, i materiali utili e consigli pratici per allestire un punto vendita

Visual Merchandising: significato, i materiali utili e consigli pratici per allestire un punto vendita

Candido Romano Publicerad den 12/13/2023

Känslor spelar en avgörande roll vid köpbeslut, vilket också bekräftas av flera vetenskapliga studier. Det innebär att i detaljhandeln, oavsett varugrupp, från klädbutiker till stormarknader, från skoaffärer till de som också erbjuder tjänster som frisörsalonger, kommer det sätt på vilket skyltfönstret, produkterna och försäljningsstället presenteras att påverka de potentiella kundernas agerande.

Hur kan man fånga, fängsla och i slutändan få dem att köpa? Svaret är Visual Merchandising. Bokstavligen kan det översättas med “varuexponering”, men dess djupare innebörd täcker en rad åtgärder som är mer komplexa än att bara exponera produkter.

I den här artikeln ska vi titta närmare på vad Visual Merchandising är och vad det innebär, de grundläggande principerna, användbara produkter för att organisera det och tips för en bra effekt genom DIY.

Ett enkelt men kreativt exempel på Visual Merchandising i skyltfönstret: det franska modehuset Isabel Marant har “täckt” den övre delen av kläderna med bilder på lyckliga par som kramas och kysser varandra. I det här fallet är syftet också att sälja känslan av att vara älskad. Kredit: Pinterest

Visual Merchandising: innebörd och fördelar

Visual Merchandising är en metod som används inom detaljhandeln för att utforma och arrangera delar av butiken på ett strategiskt sätt för att skapa en miljö som är känslomässigt och sensoriskt tilltalande.

Butiken ställs sedan i ordning för att skapa en atmosfär i linje med varumärkets identitet och värderingar och, framför allt, för att fånga kundens uppmärksamhet. Det bidrar i hög grad till det första intrycket som kunderna får när de först tittar på skyltfönstret och sedan utforskar butiken invändigt.

Detta är den så kallade “focal point”, ett område i butiken där kundens uppmärksamhet kan riktas. KREDIT:David Anthony Creative

När man utformar en bra Visual Merchandising-strategi måste man ta hänsyn till några viktiga faktorer:

  • Alla produkter måste vara snyggt och väl presenterade
  • Ett brett utbud av artiklar måste visas
  • Samtidigt behöver man inte nödvändigtvis fylla alla utrymmen för att inte skapa en alltför överväldigande miljö
  • Skapa en spännande atmosfär för kunden som motiverar dem att återvända

Allt detta kan göras genom att använda människans 5 sinnen:

  • Syn: detta är det första sinnet som aktiveras hos konsumenten. Man måste följa den enkla regeln “det man inte ser, det köper man inte”. Varor kan sedan visas på ett kreativt sätt, med färgscheman som överensstämmer med varandra eller som berättar en historia, t.ex. efter årstid.
  • Hörsel: Speciell musik eller ljud väljs ofta i butiker för att stimulera till köp, men de måste alltid vara i linje med varumärkesfilosofin.
  • Lukt: användningen av särskilda dofter kan stimulera konsumenternas minnen, som sedan omedvetet drivs till att “lukta”.
  • Beröring: alla varor måste beröras och kännas av konsumenten, som då kan inse egenskaperna hos det han köper.
  • Smak: många kommersiella inrättningar erbjuder provsmakningar för att föra produkten närmare köparen.
Du kan inspirera kunderna även med en enkel skyltdocka och en skugga. Faktum är att Berluti, en återförsäljare av herrkläder, visar en kostym med en Batman-skugga, som förmedlar till kunderna vilken potential det finns i att bära den kostymen. Kreditering: Pinterest

Det stora värde som en korrekt Visual Merchandising-strategi kan ge är möjligheten att engagera och inspirera sina kunder, och därmed få dem att köpa vissa produkter.

Visual Merchandising: de grundläggande principerna

Visual Merchandising handlar om att sälja mer: målet är mycket tydligt, men för att genomföra det krävs kunskap om några grundläggande regler som, om de följs, kommer att öka det genomsnittliga kvittot.

Här är fem av dem:

1.Börja med målet: när du sätter upp ett försäljningsställe finns det några grundläggande frågor att ställa dig själv. Vem är din idealkund? Vilken är deras genomsnittliga ålder och livsstil? Men framför allt: vilken historia vill du berätta? När du har hittat svaren kan du bestämma om du vill ge din butik en modern, klassisk, mer individualistisk eller vintagekaraktär.

Kreditvärdighet: Pinterest

2.Färgernas betydelse: bra färgkoordinering är avgörande. Kontrasterande färger som vitt eller svart kan användas i butiken eller för skyltfönstret, eller skapa vissa områden i butiken med monokromatiska färger (t.ex. gult, som är den första färgen som uppfattas av näthinnan). Man måste komma ihåg att kunden orienterar sig efter vad han eller hon ser. Så med färger kan du skapa verkliga “vägar” som omedvetet leder människor in i butiken. Idag är det i alla fall viktigt att butiken är “Instagrammable”, dvs. en plats med en atmosfär som inspirerar potentiella kunder att fotografera sig själva där inne, för att sedan dela på sociala nätverk.

Den så kallade “GenZ Yellow”, som är mycket modern bland de allra yngsta, har inspirerat både interiören och exteriören i flera butiker. Det är verkligen en “Instagrammable” och iögonfallande färg.

3.Skapa en stark fokuspunkt: Målet är att försöka så mycket som möjligt att inte förvirra kunden så snart han kommer in i butiken. Så var ska hans uppmärksamhet riktas? För detta måste du skapa en så kallad fokuspunkt i varje del av butiken. Den placeras ofta i mitten av butiken eller på sidorna. Eller så kan man skapa en komposition efter säsong, men man måste vara noga med att fokusera på produkterna och inte på den översikt som visas.

Denna fokuspunkt använder skyltdockor med LED-lampor för att lyfta fram sportkläder och skor. Pinterest

4.Berätta en historia: inne i butiken ska du först och främst alltid använda tydlig och kortfattad skyltning. Kunderna måste snabbt kunna se vart de ska gå för att komma till ett specifikt intresseområde. Utöver detta kan skyltning användas för själva produkterna: till exempel kan en punktlista presenteras som förklarar för kunderna varför de behöver produkten eller hur deras liv kommer att bli enklare med det köpet. På så sätt kan en verklig historia berättas snabbt, vilket hjälper kunden att bättre förstå produkten. Förutom ord kan även specifika bilder och grafik användas för att berätta en historia.

Kreditvärdighet: Pinterest

5.Den som ser, köper: En väldesignad butik exponerar kunden för så många varor som möjligt, naturligtvis organiserade på ett smakfullt sätt och utan onödigt överflöd för ögat. Många använder en cirkulär layout för sin butik, eftersom kunden på detta sätt exponeras för fler varor. I vilket fall som helst är det rekommenderat att ha så många displayer som möjligt beroende på tillgängligt utrymme, naturligtvis alltid rena och snygga, kanske placera varorna, organisera dem efter färg eller typ.

Dessutom finns det ett utrymme som sällan används i butiker: utrymmet mellan varorna och taket. Här kan man använda så tydliga skyltar som möjligt, eller konstnärliga installationer i linje med de varor som säljs.

Kreditvärdighet: Pinterest

Visual Merchandising: användbara material och gör-det-själv-tips

När du förverkligar de olika teknikerna för Visual Merchandising är det bra att använda en rad användbara material. Här följer några råd om vilka material som kan användas för att skapa en så bra försäljningsplats som möjligt.

Exteriör och skyltfönster

Den första kontakten en kund har med en butik är från utsidan, så designen av skyltfönstret är en viktig del av din Visual Merchandising-strategi. Allt från belysningen till typen av skyltdockor (om sådana finns) till digitala enheter som displayer i olika storlekar måste locka kunden inom några sekunder och få honom eller henne att gå in i butiken.

Skyltningen av produkter i skyltfönstret kan till exempel anpassas med bokstäver i kartong eller halvgenomskinliga PVC-klistermärken, som också kan ändras beroende på årstid. Utomhusdisplayer kan å andra sidan vara ett ytterligare sätt att fånga förbipasserandes uppmärksamhet: du har många valmöjligheter när det gäller anpassning. Slutligen, för att betona specialerbjudanden under vissa perioder, är fönsterdekaler och kartongmallar idealiska för försäljningsdisplayer.

Entré och golv

Med tanke på att de flesta människor svänger höger när de kommer in i butiken är det fortfarande möjligt att vägleda dem till den bästa vägen för att exponera dem för så många produkter som möjligt. Det är här som klistermärken för genomgångsgolv verkligen hjälper till i din visuella merchandising-strategi. De kan användas som skyltning eller för att lyfta fram specialkampanjer. För att hålla jämna steg med tiden finns det också golvklistermärken som håller kunderna på avstånd.

Kreditvärdighet: Pinterest

Personlig skyltning

Kunden får aldrig känna sig förvirrad inne i butiken. Olika produkter hjälper till med detta, till exempel högupplösta tryckta skyltar, Forex-skyltar för att sätta upp en skylt eller plaketter för att ge all användbar information till dem som navigerar inom det uppsatta utrymmet.

Inredning

Inredningen i butiken har ett viktigt inflytande på köpbeslut och definierar den övergripande atmosfären. Målet är att följa med kunderna på en upptäcktsresa. Man kan till exempel organisera inredningen i ett rutmönster, som främst används av stormarknader, vilket maximerar mängden produkter som kan visas.

Sedan finns det den perfekta organisationen för smala butiksutrymmen, med displayer som visar produkter till vänster och höger.

“Loop”-organisationen, å andra sidan, guidar faktiskt kunderna på en stig till de olika rummen, som på IKEA, i en upplevelse som syftar till att inspirera och driva impulsköp. Slutligen finns det fria arrangemanget av displayer och produkter, som inspirerar kunden att vandra runt i butiken: detta kan verkligen vara den mest kreativa layouten, eftersom den kan anpassas och ändras under hela året. Intressanta produkter är hylldisplayer, som kan skapa viktiga blickfång i butiken, eller andra typer av displayer i många olika format.

Varje hörn av butiken kan användas för att kommunicera något: speciella högkvalitativa affischer kan användas, eller klistermärken i storformat, men även tapeter som kan täcka större utrymmen.

Kort sagt, Visual Merchandising är en värld att upptäcka, som verkligen inte slutar med att bara placera produkterna i butiken på bästa möjliga sätt. Det kräver en kontinuerlig studie av det egna utrymmet och trenderna för tillfället, en hög dos kreativitet och framför allt en hel del passion: detta kan göra vilken butik som helst verkligt oemotståndlig.